Bewegingen van belang voor de Rijnlandse beweging

2020 11 Ook de VVD pleit in haar Concept Verkiezingsprogramma voor een sterke overheid die soms ingrijpt in de economie.

2020 08 26 Bert Wagendorp verwijst in de Volkskrant naar Renewing Liberalism in the 21st century in The Economist van 13 sep. 2018

2020 08 15 Portal Cooperatie Heel Nederland Rijnlands is er, om adviseurs te verbinden. Nu het Rijnland Instituut nog, om bestuurders te verbinden.

2020 06 14 Bert de Vries publiceerde Ontspoord kapitalisme. Zie het informatieve gesprek met Ad Verbrugge. Hij heeft het ook over ordoliberalisme.

2020 05 01 Lodewijk Asscher (leider PvdA-fractie in de Tweede Kamer) gebruikt het woord Rijnlands nu ook.

2020 04 29 Gabriel van den Brink heeft het het beste begrepen waar het Rijnlands model vandaan komt (in de 11-de eeuw werden de gilden gevormd, het antwoord op de marktdynamiek van toen) en wat het is (vrijwillige samenwerking, vanuit het bewustzijn dat dat nodig is).

2020 04 04 Premier Marc Rutte meldt in een Corona debat in de Tweede Kamer dat Nederland Rijnlands is …

2020 02 23 stipt Joris Luyendijk Rijnlands aan in Buitenhof in het gesprek met Kees van Lede vanwege hun boek: ‘Pessimisme is voor losers’. Zie ook interview met Joris in Managementboek.

2019 12 20 Mooi interview met Geert Mak en Jonathan Holslag, over Europa, ook over de Europese waardengemeenschap. Jonathan Holslag stelt: We moeten (als Europa in onderhandeling met het VK) heel ambitieus zijn in onze sociale en ecologische standaarden. (Overeenkomstig de Donuteconomie van Kate Raworth, waarin zij de sociale ondergronds en de ecologische bovengrens introduceert) Geert Mak stelt: We kunnen het over een aantal dingen echt wel eens worden. Het Rijnlands model bijvoorbeeld, een kapitalisme met een menselijk gezicht. (En dat gaat dus volgens Wijffels hieronder over het sociale en het ecologische domein)

2019 10 Nieuw boek over Herman Wijffels: De gulden snede. Hij zegt er fraai (helder en goed) in, op p. 115: In het Rijnlandse model van de 20-ste eeuw stond het sociale domein centraal. In de nieuwe eeuw moeten dat het sociale domein en het ecologische domein zijn. (Overeenkomstig de Donuteconomie van Kate Raworth, waarin zij de sociale ondergronds en de ecologische bovengrens introduceert)

2019 10 Het CDA publiceert Zij aan zij, met o.a.: Het Brede welvaartsbegrip als nieuwe richting, en: In het Brede welvaartsbegrip staat het Rijnlands model voorop.

2019 09 19 Bij de veel bekeken NPO Latenightshow Jinek betitelen mensen de Algemene Politieke Beschouwing in de Tweede Kamer als de begrafenis van het neoliberalisme: stijl (Klaver-GL) en inhoud (Dijkhoff-VVD) is anders dan anders.

2019 09 15 Pieter Heerma (CDA fractieleider in de Tweede Kamer) pleit in Buitenhof voor herstel van de balans tussen markt, overheid en samenleving; velen hebben genoeg van de kilte van de markt en van de bureaucratie van de overheid.

2019 08 19 Amerikaanse ceo’s nemen afscheid van ‘shareholder first’

2019 07 05 Harold Jansen en Jaap Peters vragen om persoonlijke (leeftijd, gezondheid), professionele en zakelijke redenen de aanwezigen met elkaar een toekomst te maken zonder een organisatie, in dit geval De Limes BV, met elkaar als Rijnlandse beweging in Nederland een volgende, nieuwe fase te maken.

2019 05 09 Henk Nijboer (PvdA, Tweede Kamer) houdt Woltgens-lezing: Sociaal en sterk met het Rijnlands model.

2019 04 24 Aantal prominente CDA-ers (Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin, Herman Wijffels e.a.) publiceren
Verandering en vertrouwen, met een hoofdrol voor het Rijnlands: 3.3. Op weg naar “Rijnland 2.0”, 2.0 omdat de Aarde toegevoegd is als Stakeholder)

2019 02 26 De Nederlandse staat heeft via de aankoop van aandelen een rechtstreeks belang van 12,68% in luchtvaartmaatschappij Air France-KLM S.A. verworven. Het doel is om uiteindelijk een positie te verkrijgen die gelijkwaardig is aan die van de Franse staat. Met het aandelenpakket wil het kabinet rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op toekomstige ontwikkelingen bij de holding Air France-KLM zodat de Nederlandse publieke belangen optimaal gewaarborgd kunnen worden.

2019 01 13 Mark Rutte in Buitenhof: ‘Natuurlijk leven wij hier en in Duitsland in een Rijnlandse samenleving’. En daar hoort een stevige overheid bij (het moet niet gaan over een grote of kleine overheid).

2018 12 23 Prachtig artikel van Marc Chavannes in De Correspondent. Hij schrijft: Je hoort het Rijnlandse model zelden meer genoemd of geroemd worden, ook niet in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Wij hebben hem ons Manifest gestuurd, kijken of ie reageert …

2018 12 15 In Volkskrant 10 vragen aan 17 CEO’s (i.h.k.v.d. Top 200 invloedrijkste Nederlanders):
Vraag 4: Er wordt veel gesproken over ‘het Rijnlandse model’. Wat zijn volgens u de kenmerken daarvan? Is het op zijn retour?
Antwoord: een evenwichtig stakeholders-model. Volgens Muller, Ahold Delhaize topman heeft het de toekomst.
Volgens mij (Sjaak Evers) is de uitdaging voor ze het door te vertalen naar de inrichting van hun organisaties!

2018 12 14 Jan Hommen in Volkskrant: we hangen in Nederland vooral het Rijnlandse model aan
2018 10 14 in Buitenhof krachtig pleidooi van Henk Nijboer (PvdA) voor Rijnlands, in gesprek met Burgmans
2018 10 13 In Volkskrant krachtig pleidooi van Guido Deuzeman voor Rijnlands
2018 04 24 Het Grootste Rijnland Praktijk Festival (@RijnlandFest)
2018 04 02 Angelsaksisch en Rijnlands in de taal van de Tweede Kamet en de Min. van Fin
2018 03 15 Bij Hoofdkantoor concentratie van Unilever in Rotterdam wordt in commentaren verwezen naar Rijnlands
2018 02 27 In interviews met Jan Timmer (ex President van Philips, n.a.v. boek van hem) heeft hij het over Rijnlands
2018 01 30 Jaap Peters in Managementboek: ‘We zijn met het Rijnlands denken de hype allang voorbij’

2017 05 29 Jaap Peters meldt: bij Slow Management zien we in verschillende segmenten een 8-tal Rijnlandse Adviesbureaus:

 1. Jeugdzorg: Broosz,
 2. Woningbouwcorporaties: Kjenning,
 3. Gemeenten: Haagse Beek,
 4. Langdurige zorg: DeLimes,
 5. Medezeggenschap: SBI Formaat,
 6. ICT 3.0: Part-Up,
 7. Vakmensen: Beroepseer.
 8. Communicatie-partners (Nieuw Organiseren, Managementsite en Managementboek willen gezamenlijk jaarlijks een nummer van Slow Management voor hun rekening nemen met ‘de beste Rijnlandse Artikelen.

Hij meldt verder:

 • onderzoek:
 • advies (de acht bureau’s van hierboven die samen ook congressen organiseren, is voor Gemeenten ondertussen gelukt dit jaar en onder hun klanten Slow Management ieder kwartaal verspreiden vol met inspiratie)
 • communicatie & netwerk (Slow Management Magazine en de Jaarlijkse Rijnland Praktijkdag, volgende is gepland)

2017 05 Jeroen Smit op TV bij Pauw en Buitenhof over Rijnlands, n.a.v. acties van activistische aandeelhouders richting Unilever en Akzo

2017 03 31 Eerste bijeenkomst door Sjaak Evers in het kader van een nieuwe poging om een Rijnland Instituut te beginnen.

2017 03 02 Jaap Peters meldt (n.a.v. Terugvinden van 2012 stuk over Rijnland Instituut):

 • Er is een Rijnland-Reeks aan e-books (Eburon)
 • Deze maand is de eerste Rijnlander  van het Jaar – prijs uitgereikt (Erik van Zuidam)
 • We hebben ook nu een Rijnland-opleiding voor bestuurders (net gestart)
 • Er komt een samenwerking tussen Slow Management Magazine & Stichting Beroepseer (en mogelijk ook met de website Follow the Money)

2017 02 24 Wetenschappelijk Instituut van de Christen Unie publiceert: Rijnland werkt, door Carola Schouten en Geert Jan Spijker

2017 01 17 Op Nieuwjaarsreceptie tijdens de 19e Rijnlandweek meldt Jaap Peters:

 • Deze maand start DeLimes| Onderwijs
 • We hebben wat garanties dat we Slow Management kunnen redden en het 10-jarig bestaan kunnen vieren medio 2017
 • We hebben weer een schrijver voor een boekje in de ebook-reeks van Het Rijnland Instituut gevonden
 • In april verschijnt het 3e Rijnland Boekje (Het Rijnland Veranderboekje)
 • Henk Hogeweg lijkt het te lukken de Coöperatieve Spaanse School ‘Team Academy’ naar Nederland te halen.
 • We hebben twee onderzoekers die op de oprichting van Stichting Familiehulp momenteel afstuderen.

2016 04 25 meldt Jaap Peters: uit een constructieve bijeenkomst afgelopen vrijdagmiddag. Nog even voor de helderheid wat we inmiddels hebben:

 • Koplopers-trajecten (JaapJan)
 • Mogelijk een nieuw boek in die koploper-reeks (JaapJan)
 • 5 ebooks in de Rijnland Reeks via Eburon (nummer 6 is van Henk Hogeweg)
 • Twee mooie artikelen van Berenschot en Professor Loth (Rechtspraak), die voor Xperwise van commentaar kunnen worden voorzien (Jaap?)
 • De enige echte originele Rijnlandweek (Harold)
 • Twee boegbeelden: Andre Wiersma en Mathieu Weggeman
 • Het journaal van 25 februari over Zaanstad, waar we onderzoek op kunnen zetten bij andere gemeenten (Ab)
 • Vandaag staat Familiehulp met 2.600 medewerkers. Een onwaarschijnlijk interessant experiment in de Rijnlandkunde (komen in ieder geval artikelen over in de volgende Slow Management: Esther?)
 • Jan Reedijk is in Frankrijk bezig met hoofdstuk 1 voor een schoolboek voor het HBO (Europese Bedrijfskunde)
 • Mogelijk komen er via het LOC (Cliëntenraden Zorg) nog mooie dingen los (Tietsjanie)