6) 2-de Grote Rijnlands Congres, 26+27 mrt 2009

Gister en vandaag hadden we het Tweede Grote Rijnland Congres en wat was het weer goed ! Inhoud was zeer gevarieerd en inspirerend, gezelschap zeer motiverend, locatie prachtig en eten voortreffelijk. Kortom, ik zou bijna zeggen: waar voor je geld.

Gisteravond hadden we Michel Albert, de 78-jarige charmante Fransman, die de term Rijnland model in 1991 introduceerde in zijn boek Capitalism contre Capitalism en zijn betoog van toen nog eens fraai uit de doeken deed. Het is mede gebaseerd op zijn ervaring bij AGF, Assurances Générale de France (1982-1994). Zijn historische en tegelijk zeer actuele analyse en pleidooi mondde uit in zijn suggestie om volgend jaar Obama uit te nodigen; hij gaat voor wat wij hier aan sociale verworvenheden hebben (goed onderwijs en goede gezondheidszorg, bijv.).
Vervolgens kreeg Yves Leterme de vloer. Hij maakte zijn reputatie sinds zijn Nieuwspoort lezing waar. In een doortimmerd betoog kregen we een inkijk in het boek dat hij er over aan het maken is. Het komt half mei uit. Hij gaat er net zo vol voor als wij. Boeiend om te volgen hoe hij daar in zijn circuits verder aandacht voor gaat vragen.
Jammer dat beide heren een blinde vlek voor Azie hebben. Ik vrees dat Leterme er nooit geweest is, laat staan meerdere keren, zodat hij de snelheid en de breedte van de ontwikkeling daar gezien en gevoeld heeft. Albert komt niet verder dan het natuurlijk prachtige voorbeeld van onze Japanse vrienden van Toyota. 

Vandaag hebben we dan aan de hand van en met behulp van onze zgn. prangende vragen, vol genoten van 9 ambachtelijke, veelal kleine en veelal familiebedrijven van het Nieuwe Gilde: Gulpener bier, M.I.D. Carpets, Houtwerk Hattem, Sneeboer, De Olifant en De Eenhoorn, Koppert Cress en Zalmhuis Steur en tot slot Royal Leerdam Crystal. Karin Geurts en Sandra van Kolfschoten hadden een heel mooie Leermeesterskamer ingericht.
Wat een klasse, passie, puurheid, schoonheid, enthousiasme, uitstraling, authenticiteit, oorspronkelijkheid, echtheid.
Jaap Peters hield na de middag een vlammend betoog, zoals ik eigenlijk nog niet eerder van hem hoorde, maatschappelijker en politieker, en tegelijk emotionerende video’s uit Amerika, echt goed dus. 
De ca. 100 deelnemers hebben in de loop van de dag de antwoorden op hun prangende vragen en hun ervaringen van de dag met en hun percepties van de bedrijven beschreven in het eerste Rijnland Praktijk-boekje. Bijzonder mooie herinnering en een blijvende bron van inspiratie. Hopelijk zet de (overigens voortreffelijke) productiebaas Harold Janssen nog even alle puntjes op de i in de definitieve versie.

Alle foto’s, filmpjes, lezingen, etc, etc zijn beloofd morgen te zijn op www.hetrijnlandboekje20.ning.com. Complimenten en dank voor de organisatoren, de mensen van de Vanwoodman Society en De Limes, Karin en Sandra en haar jonge leermeesters, alle mensen van het Nieuwe Gilde en van het prachtige Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt, e.v.a.