9) 1-ste Grote Rijnlands Congres, 12 okt 2007

HET VERSLAG:

12-jan-m.jpgEen van de opmerkelijke (m.i. te optimistische) uitspraken van Jan Marijnissen, op het zo prachtige en succesvolle Grote Rijnland Congres. De felle discussie met Jan was één van de hoogtepunten, een discussie die volgens sommige helemaal geen discussie was….

Bij de ontvangst aan het begin van de dag maken we allemaal onze eigen ‘button’, met daarop wat voor ons de kern van het Rijnlandse is. Bij mij valt meteen binnen: ‘samen sterk’. In de loop van de dag genieten we voortdurende ook van elkaars fraaie buttons !

02-voorzitter.jpgFrits Schipper van Vanwoodman heeft een mooie opening van het Congres. Het verhaal van de Oude Heer Heijn, over het glaasje wijn dat tegenwoordig bij de Raad van Commissarisssen het glas melk vervangt, komt later op de dag meerdere malen terug. Dat saaiheid zijn prijs heeft, brengt hij in een aardig verhaal over een Indiaan, die een mooie stoel gemaakt had…..

06-overturfsmurfen.jpgDaarna is er de ‘kanonade’ van Mathieu Weggeman, die op de van hem bekende wijze (hoog tempo, sheets met veel tekst, veel humor) de zaak scherp neerzet.
Achtereenvolgens passeren zaken als:

 • + ‘liberté, egalité, fraternité’ en ‘Alle menschen werden bruder’
 • + ‘tell me’, ‘show me’ en ‘prove it to me’
 • + ‘Train people, who might leave’ en ‘Not invest in people, who might stay’
 • + Porsche en Hoegaarden.

Mathieu eindigt met de min of meer retorische vraag over spelen en werken!

03-rolenco_1.jpg07-rolenco_2.jpg10-rolenco_3.jpgThe Event ‘Oma is jarig’ van Rol & Co is misschien wel het mooiste van de gehele dag. In 3 bedrijven brengen zij in een fraaie ‘clash’ tussen Anglo-Amerikaans en Rijnlands, hoe het verjaardagsfeestje van Oma, die 90 wordt, uitloopt op een Event (compleet met output, taskforce, feedback en zelfs een Emotie-anayse), waarop Oma uiteindelijk nota bene niet aanwezig is, want ze is niet haalbaar ….

09-frank.jpgFrank den Butter pleit vervolgens voor het poldermodel als brug tussen het Rijnlandse en het Angelsaksische. Aardig om de oude heer Tinbergen markant opgevoerd te krijgen.

Vervolgens is er een serie zogenaamde Rijnlandse proeverijen:

 • + Gulpener bier, Rijnlandse praktijk met John Halmans
 • + Tendris, Rijnlandse praktijk met Ton Bruining
 • + Amsterdam Admirals, met Jaap Peters
 • + Een echte Rembrandt van Rijnland, met Ger Jonkergouw en Frans Trommelen
 • + Schaduwen over de woestijn, met Jaap-Jan Brouwer
 • + Rijnlands in Amerika, met Harold Janssen
 • + Rijnlanders, durft te denken, met Piet Moerman, waarin precies gebeurt wat de bedoeling was: mensen (waaronder ikzelf) gaan bij zichzelf te rade hoe Rijnlands zij denken en doen, over wat zij kunnen doen om het Rijnlandse te realiseren
 • + Rijnlands P&O-beleid, van Teun van Aken

11-cesar-z.jpgNa een goede lunch krijgen we Cezar Zuiderwijk, die uitgebreid zijn vak (van drummer, vroeger bij de Golden Earring) bespreekt en toelicht, waarna we met z’n allen onder zijn leiding echt (fraai) ‘lawaai maken’.

Dan is er de bijdrage van Jan Marijnissen, waarover hierboven al kenmerkende dingen gezegd zijn. Zijn insteek is ‘slow politics’. Hij

 • + pleit voor meer nadenken, over samenhangen, over de middellange termijn,
 • + spreekt:
  • = over vernieuwingen en vernielingen in het onderwijs (waar aanwezigen grondig van mening over verschillen met Jan), de zorg, de buurten,
  • = uiteraard ook over het ontslagrecht
 • + pleit voor:
  • = het herstel van oude structuren,
  • = het bevorderen van gemeenschapszin
  • = het staan voor een aantal waarden.

13-rijnland-afl-van-slow-mgt.jpgWalter van Hulst, hoofdredacteur van Slow Management, biedt zijn bijzondere Special ‘Rijnland’ aan, aan Jan Marijnissen.

Ger Jonkergouw biedt ons allen een stukje aan uit (zijn Rijnlandse proeverij:) het Grote Rijnland Droomlab Schilderij, vraagt terecht allen mee te werken aan het Onderzoek Management en Organisatie stijlen.

Enthousiaste Joep Schrijvers introduceert de Werkwinkels:

 • + Illusieonderzoek, met Naud van der Ven
 • + Over lokpaarden en schitterende scholen, met Sandra van Kolfschoten
 • + Herbezinning op het MBO, met Erica Aalsma en Karin Geurts
 • + Leiderschap met aandacht, de Stiltedoen spreken, met Juditha Melssen
 • + Hermine Tien geeft (o.a.) mij ‘Rijnlandse taal voor beginners’. Zij leert ons hoe ‘kille’ taal warmte weg haalt, hoe ‘systeem’-taal het leven weghaalt uit de werkelijkheid. Leerzaam om te zien hoe woorden als zieke, patient, client en zorgconsument ieder hun eigen, van elkaar totaal verschillende beelden oproepen
 • + Ander management, met Jan Tops
 • + Over Europees/Rijnlands leiderschap, met Twan van der Kerkhof
 • + Over wat aan de orde komt, met 2 dames, aangewezen door Joep Schrijvers

15-troje.jpgDaarna doet Troje de inhoudelijk samenvatting en afsluiting, samen met ons allen, in de cabaret-vorm, met sprookjes (met elkaar maken we er een met Mathieu in de hoofdrol), humor (‘Ich bin en Reinlander’, turfsmurven, vinkvee, Socialism contre Socialism, de SP, het glaasje melk, etc., etc. komen terug) en muziek (reggae, blues, rock).

18-henkdalecana.jpgWe sluiten de dag af met een heerlijk (”slow food’) diner en met een uitgebreid muzikaal toetje in de vorm van de Samba Percussie Band Dale Cana, waarbij blijkt dat Henk Hogeweg niet alleen goed het Congres kan organiseren, maar ook goed kan drummen.

Overigens zijn op zo’n dag de vele ontmoetingen, kennismakingen, gesprekjes en gesprekken tussendoor minstens zo belangrijk als alle mooie voorstellingen, proeverijen, werkwinkels en wat er allemaal niet meer was.

Al met al was het een unieke dag, met een prachtige collectie van allerlei vormen van lering ende vermaeck, van een zeldzame combinatie van zeer verschillende kijken op het Rijnlandse en het Anglo-Amerikaanse. Zo kunnen we met nieuwe energie er verder mee aan de slag !

Het filmverslag van Joep Schrijvers.

AANKONDIGING:

Het wordt tijd dat meer lawaai wordt gemaakt voor Rijnlands Organiseren. Er zijn Europese alternatieven voor de Angelsaksische gelddrang, maar helaas al jaren onderbelicht. Op het Rijnlandcongres op vrijdag 12 oktober wordt letterlijk lawaai gemaakt om Rijnlands Organiseren nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Meer ruimte voor vakmanschap en beroepseer, meer energie steken in sociaal-conomische afwegingen en een andere manier van organiseren staan die dag centraal. Lawaai zullen o.a. maken: Cesar Zuijderwijk (Golden Earring), Mathieu Weggeman, Frank den Butter, Joep Schrijvers, Jaap Jan Brouwer, Teun van Aken, Jaap Peters en de Samba Percussie Band Dale Cana. Er komt een viertal praktijkcases aan de orde: Amsterdam Admirals, Gulpener Bier en Tendris. Een congres anders dan anderen: een bron van inspiratie gekoppeld aan praktijkkennis en … met een after-party. Op deze dag zal Slow Management haar tweede themanummer presenteren. Het thema kunt u wel raden.

Locatie: Huize Bergen in Vught

Max. 200 deelnemers: vol = vol.

U komt toch ook? The whole system in the room. De organisatie is in handen van Vanwoodman.com en Rijnland-Weblog.nl.

Kosten 295 Euro, aanmelden [email protected].