Rijnlandse puzzelstukjes

5 maart 2020 spreekt Jaap Peters bij Viisi in Amsterdam. Dank aan Tom van der Lubbe voor de uitnodiging; fijn je nu ook in levende lijve te zien, te ontmoeten, te horen !

Jaap schetst het Rijnlands organiseren in de vorm van 6 puzzelstukjes, een en ander illustrerend met beelden vooral vanuit de laatste uitzending (met Kim Putters, van het Sociaal Cultureel Planbureau) van de Publieke tribune, een HUMAN programma van Coen Verbraak:

  1. Uitwisseling van de blik, zoals die voorafgaat aan het spreken met de ander: ik zie je ! Het moreel aspect van communicatie: je bent het waard om gezien te worden. Het interessantst en belangrijkst deze middag, vind ik !
  2. De leefwereld. Habermas introduceerde de tweeling: systeemwereld en leefwereld. De systeemwereld is geen natuurverschijnsel !
  3. Burgerlijke ongehoorzaamheid, ‘Speak up’ is een noodzaak in de weerbarstige praktijk van regels en werkinstructies, in de wereld van macro, meso en micro.
  4. Heb de leefwereld in beeld, de veranderlijke werkelijkheid ! Jij werkt niet in een organisatie, de organisatie werkt in jou
  5. Rijnlands organiseren betekent de verschuiving van het perspectief, van de systeemwereld (de regels) naar de leefwereld (de mensen).
  6. Rijnlands organiseren betekent: coördinatie in de leefwereld (niet door de systeemwereld), ‘het stuur zit aan de voorkant’. Wat Jaap betreft wat je vooral moet onthouden/weten van Rijnlands organiseren !!

Hij sluit af met een Werkhypothese over Vakmanschap, speelt met 5 elementen: Collectieve ambitie, Werkelijkheid, Regels, Wel/niet burgerlijk ongehoorzaam, wel/niet intelligent prutsen. Een blinde geleide hond kan dat leren, waarom wij dan niet ?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *