Het Rijnlands Gebiedsarrangement

Op de eerste bijeenkomst van de Regionale Rijnlandse Kring Den Haag (9 juli 2019) hoorde ik van Elly Rijnierse voor het eerst (voor anderen zal dat natuurlijk anders zijn) over Het Rijnlands Gebiedsarrangement en over De Coöperatieve Samenleving. Heel interessant!

De eerste twee alinea’s uit het Rapport over het Rijnlands Gebiedsarrangement:

“De Coöperatieve Samenleving is een landelijke coöperatie van gebiedsgerichte coöperaties. Ze werkt sinds 2015 aan coöperatieve circulaire gebiedsontwikkeling. Zij doet dit door het ondersteunen van aangesloten gebiedscoöperaties met conceptontwikkeling en -realisatie. Haar uiteindelijke doel is het bevorderen van een coöperatieve samenleving, waar de behoeften van (de bewoners/gebruikers van) het gebied leidend zijn en dit te vertalen in de ontwikkeling van gebiedswaarde en in een nieuwe democratische code.

Een belangrijk deel van wat De Coöperatieve Samenleving doet, is het inregelen van een ‘nieuw speelveld’ voor publiek-burgerlijk-private samenwerking (zie hoofdstuk 2). De ontwikkeling van een ‘Gebiedsarrangement’ volgens Rijnlands-Europese spelregels staat daarbij centraal (hoofdstuk 3) en aansluitend bij landelijke wets- en beleidsontwikkelingen (hoofdstuk 4). Tijdens drie werkconferenties (22 november 2016, 15 december 2016 en 2 maart 2017) is het concept aangekondigd en in hoofdlijnen neergezet (hoofdstuk 5). Hiermee zijn we vervolgens in verschillende gebieden aan de slag gegaan en dat tot aanbevelingen leidt voor de volgende fase van ontwikkeling van deze gebieden langs de lijn van een Rijnlands Gebiedsarrangement (hoofdstuk 6), gedrag (ook wel: sociale innovatie) benadrukt voor de oplossing van klimaat en andere grote maatschappelijke opgaven (hoofdstuk 7) en dat vervolgens een nieuwe fase ook in de aansturing en doorontwikkeling vraagt in een programmatische aanpak (hoofdstuk 8)”

Ik kom er allemaal interessante dingen in tegen (hoewel het rapport niet zo erg gemakkelijk leest):
– De EU heeft een stuk dat de economie ontwikkeling stimuleert en structureert (Directoraat-Generaal (DG) Mededinging) en een stuk dat de gebiedsontwikkeling stimuleert en structureert (DG Regionaal beleid), ieder met zijn set van spelregels: Angelsaksisch resp. Rijnlands ! Dat is voor mij het meest frappant in het Rapport.
– het gaat steeds om economische structuur versterking en sociale cohesie in het gebied
– Publieke – Burgerlijke – Private samenwerking
– Essentieel in het verhaal is dat ontwikkeling sneller gaat, omdat mensen/burgers/bewoners
— samen leren
— eigen oplossingen bedenken.
– Het gebied is de klas, met o.a. From Shareholder value to Areaholder value
– Het gebied is de kas, met: de bewoner zelf kan ook mee doen, door besparingen die gerealiseerd gaan worden
– 4 gebieden: Wierden, Achterhoek, Bommelerwaard en Waterpoort.
Aanrader dus !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *