20 juni 2019: Het RPF was een feest !

Het Grootste Rijnland Praktijk Festival (RPF) van Nederland 2019, gisteren in Deventer, was een feest. Marc Chavannes opent met een heldere oproep. Daarna mag ik 3 woningcorporaties faciliteren, mooi om overeenkomsten en verschillen te zien. ’s Middags kan ik bijpraten met deze en gene (Herman, Mauk, Lizette, Marjon, Karin, Peter, Marc, et cetera), Slow management onder de aandacht brengen en genieten van Jitske Kramer en Dolf Jansen, van Sander van Donk en zijn blinde geleide hond. Het is vooral de gehele dag plezierig samen werken met Jaap, Walter, Sjoerd, Ninke, Willemijn, Henk en Jurriaan!!

Marc Chavannes (van De Correspondent) opent met: we leven in een bijzondere tijd:
– Mark Rutte pleit nu voor loonsverhoging. Hans de Boer pleit voor een sociaal akkoord.
– De G20 stelt nu een mondiale belasting voor.
– Staatssecretaris Snel praat nu in Europa over kerozine belasting.
Europese verkiezingen leren ons (volgens Marc) dat we moeten samenwerken op het niveau van Europa én op dat van Nederland. We moeten veranderen op alle niveaus: ook op het niveau van organisaties én op het niveau van ons eigen werk, wat op dit Congres zo goed aan de orde is ! Zo groeit ook de belangstelling voor anders organiseren: van 500 mensen, naar 5.000, naar 50.000, naar 500.000, naar 5 miljoen mensen. Huisartsen en rechters binden ook de kat de bel aan. Dus: aan de slag ! Wij gaan door met de strijd !

Vervolgens presenteert Jaap Peters zijn nieuwe het Grote Rijnlandboekje. Hij geeft het eerste exemplaar aan Marc.

Als eerste geniet ik van de Woningcorporatie Domijn (Enschede). Nicole en Diane brengen mooi hoe een verhaal van Jaap Peters hen stimuleerde om aan de slag te gaan. Aan Vakmanschap, Vertrouwen en Verbinding voegen ze toe: Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Met een Ambassadeursgroep komen ze uit op de Collectieve ambitie: Voel je thuis, bij Domijn! Ze gaan succesvol aan de slag met cros-functionele Keigoede teams. Ze ontwikkelen met elkaar gevoel voor: wie moet ik even informeren. Ze schaffen de beoordelingscyclus af. Ze zijn aan de slag met talentontwikkeling. Ze scoren nu goed op bevlogenheid (8,1) en betrokkenheid bij de organisatie (8,7). Ik hoor voortdurend: in gesprek gaan met elkaar. Met hun huurders doen ze klantenpanels !

Als tweede horen we Woningcorporatie Zayaz (Den Bosch). Joke en Rian brengen een enthousiast verhaal, over hoe hun organisatie slechts een middel is om met hun huurders de goede dingen te doen (de essentie van Rijnlands). Het gesprek is de enige manier om met de huurders Zayaz te maken, er te zijn voor de ander, van betekenis te zijn voor de ander. Woorden achten zij daarbij heel belangrijk. Ze spreken over opgaven en rollen, niet over medewerkers maar over collega’s, niet over een veranderplan maar over een verbeterplan, over struikeltijd. Ze hebben inmiddels 3 tafels: de Besluit Overleg tafel, de Strategische tafel en de Mens en Onderneming tafel. Ze zijn professioneel en kwetsbaar op individueel en op organisatieniveau en buiten met hun huurders.

Tot slot krijgen (heel mooi:) 6 mensen van Woningcorporatie ZVH (Zaandam) samen de vloer. Ze laten de sturing aan de Bestuurder/directeur, ze gaan voor zelforganisatie. Hun vertrekpunt is hoe je invulling geeft aan de opvatting dat de klant centraal staat. Inmiddels heeft de voorkant de leiding, zijn er geen afdelingen meer. Ze hebben een Bestuur-s-Advies-Team en 3 Kamers, waaronder een Maatschappelijke kamer. Ze zijn druk aan de slag (geweest) met feedback (trainingen en een App). Uit voorbeelden blijkt mooi hoe de organisatie de huurders ondersteunt.

Aan het einde van de mooie ochtend maakt Rijnlander van het jaar 2018 Ninke van der Kooy bekend wie zij als haar opvolger aanwijst als Rijnlander van het jaar 2019: Ruth Maas van (Ouderen) Zorgcentra De Betuwe. Zij hebben bijv. op hun website: Verplichte nonsens en een fraai Organigram, zij neemt in publicaties stelling tegen de opvatting dat zelfsturing voorbij zou zijn, et cetera.

In de middag zie ik een fraai optreden van Jitske Kramer die haar verhaal vertelt aan en met behulp van Dolf Jansen. Het verhaal gaat vooral over inclusie (ieder mag meedoen, meepraten en mee beslissen) en de inclusie paradox: wees je zelf en pas je aan ! Je bent uniek en je moet normaal doen. Haar pleidooi is vooral om dat ‘normaal’ te bespreken met elkaar, te onderzoeken bij jezelf, vaker te twijfelen !

Tot slot ben ik bij blinde Sander van Donk en zijn blinde geleide hond, met behulp waarvan hij pleit voor ‘intelligente ongehoorzaamheid‘ (zoals zijn hond) in plaats van ‘blinde gehoorzaamheid’. Doe als een hond: de context lezen en steeds weer zien of de aangeleerde regel functioneel is of niet !

Het RPF (overlappend met het Het Grootste Kennis Festival van Nederland) is een prachtige mix van verhalen en vertier, van bijpraten en leren, van genieten en vermaken, alle reden voor een nieuwe versie in 2020 op 11 juni. Wat mij betreft verkennen we (Jaap, Walter, Sjoerd, Ninke, Willemijn, Henk, Jurriaan en ik) of we het samen willen gaan organiseren !!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sjoerd hania schreef:

    Hoogste tijd om de rest van Nederland mee te laten genieten van Rijnlandse festiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *