2018 01 12 DeLimes Nieuwjaarsbijeenkomst: Kort verslag

De bijeenkomst valt samen met de afsluiting van de 21ste Rijnlandweek. De week bestaat (dus) al 10 jaar. Jaap Peters meldt vandaar bijvoorbeeld:

 • De deelnemers van nu zijn één op één te herleiden tot mensen die eerder deelnamen.
 • Twitter bestond 10 jaar geleden nog niet en nu is het niet meer populair.
 • Naast de Rijnland week is er de Opleiding voor Bestuurders, voor HRM-ers, nu nog voor Financiële mensen.
 • Radicale Vernieuwing in de Ouderen zorg loopt.
 • Het Rijnland Praktijk Festival door Slow Management voor vakmensen op 24 april in Doorn en het Grootse Kennisfestival van Nederland voor bestuurders op 14 juni in Deventer.

Verder is de middag vooral Netwerkmiddag: een mooi weerzien met oude bekenden en inspirerend verbinden met nieuwe mensen. Allerlei inhoudelijke en persoonlijke gesprekken vinden plaats. Om een indruk te geven van de inhoud:

 • Je kunt onderscheid maken tussen horizontale regels (afspraken die vakmensen met elkaar maken) en verticale regels (regels die van boven af opgelegd worden en waarvan je de zin niet of nauwelijks ziet). Zo is er ook het onderscheid tussen zelfvertrouwen, horizontaal en verticaal vertrouwen.
 • Integraal kijken naar kosten, over de grenzen van organisaties heen, dat is een uitdaging. Het Instituut voor Publieke Waarden van Albert-Jan Kuiter kan dat goed. Jesse Frederik deed het ook fraai op de Rijnland Praktijk Dag en in zijn Den Uyl-lezing daarna
 • Verbinden is een werkwoord. Het is werken, gaat om oprechte interesse tonen in de ander, door open vragen te stellen, door echte vragen te stellen, door vragen goed en respectvol te formuleren en door antwoorden goed te horen.
 • Buurtzorg nadoen is niet alleen anders doen, maar ook anders denken !
 • Wat er op de werkvloer gebeurt is een, of dat vanuit een Angelsaksische of vanuit een Rijnlandse cultuur aangestuurd wordt is het ‘springende punt’. Als je door een Rijnlandse bril kijkt, of vanuit een Rijnlands perspectief naar iets kijkt, dan zie je en doe je andere dingen dan in het Angelsaksische geval.
 • Nieuw Organiseren is een blij perspectief van blije mensen, Rijnlands organiseren is van blije mensen, die duidelijk/expliciet van een ding niet houden: Angelsaksisch.
 • Veranderende externe omstandigheden (bijvoorbeeld afgebouwde subsidies) als organisatie met elkaar effectief volgen blijkt en blijft voorwaar een uitdaging.
 • We zijn benieuwd naar het boek van Joep Schrijvers over de geschiedenis van Leiderschap, met o.a. 5 E’s. Er zou qua toekomst de E van Ecologisch bij kunnen.
 • Met elkaar delen hoe en wanneer Rijnlands je pas gekruist heeft.

De bijeenkomst is ook een mooie gelegenheid om plannetjes te delen, voor te leggen. Ik ga met Mauk van Heemstra en Sjoerd Hania als eerste activiteit van het Rijnland Instituut (Coöperatie Heel Nederland Rijnlands) de Rijnlandse kaart van Nederland maken, misschien wel met medewerking van de ANWB. Daarin zullen te zien zijn:

 • Rijnlandse  initiatieven/organisaties. Definities van het een en van het ander zijn nog even open, waarbij wat mij betreft uiteindelijk voordeel van de twijfel geldt.
 • Rijnlandse ambassadeurs (de ANWB spreekt over Mentoren), die kaart mee maken en mee up to date houden. Zij wijzen vooral mensen lokaal graag de weg, naar de initiatieven en naar het Rijnlandse ervan.

Idee is om er dit jaar Netwerkmiddagen voor te organiseren in NO, O, ZO, ZW en W. Reacties op déze middag zijn zonder uitzondering positief, stimulerend !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *