Winnaars en genomineeerden Jaarlijkse Finext Nieuw Organiseren prijs, 2014-2017

Bron: www.nieuworganiseren.nu

2017: Winnaar: Part-Up

De overige genomineerden
– de sociale schoenenfabriek Dukskoen,
– cradle-to-cradle paddenstoelenkweker RotterZwam,
– voedselredder Instock,
– oude bekende Pentascope,
– landgoed De 4 Elementen
Kenniscentrum Sport.

2016: Winnaar: Machinefabriek WP Haton

In totaal waren zeven organisaties genomineerd voor de prijs:

VandePutte Medical
Vandeputte Medical, specialist op het gebied van bedrijfshulpverlening, spoedeisende hulpverlening en brandweer- en politieproducten, veranderde niet alleen van productleverancier naar dienstenleverancier, maar ging ook organisatorisch volledig op de schop. Van hiërarchie naar zelforganisatie. En dat is best een klus voor een bedrijf dat al ruim 45 jaar bestaat.

Delft voor Elkaar
Een samenwerking tussen zorg-, sport- en welzijnspartijen klinkt misschien niet direct als een radicaal andere manier van organiseren. En toch is Delft voor Elkaar een zeer vernieuwend initiatief. De netwerkorganisatie Delft voor Elkaar doet niet aan verschillende potjes en partijen, maar bundelt de krachten van professionele partijen en vrijwilligersorganisaties in één samenwerkingsverband.

2GetThere
Om iemand goed te kunnen helpen moet je weten hoe diegene graag geholpen wil worden. Hoewel dat logisch klinkt, is veel jeugdhulpverlening gebaseerd op hoe wij dénken dat het moet. Maar niet bij 2GetThere, daar bepaalt de jongere zelf waar en van wie hij hulp krijgt.

De Hagert
Op een steenworp afstand van Wijchen, omringd door vijf hectare grond, ligt de unieke woonzorgboerderij De Hagert. Dertig dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking wonen en leven hier samen. De medewerkers en vrijwilligers die op de boerderij werken, richten zich niet op het leveren van de beste zorg, maar bieden de zorg die voor de bewoners nodig is om een zinvol en betekenisvol leven te leiden.

In Between Café
Niet zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden, maar zo goed mogelijk voorbereid weer aan het werk, zodat je weet wat jou uniek maakt. In Between Café is een maandelijkse bijeenkomst voor en door werk- en opdrachtzoekenden. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij, bijvoorbeeld met specifieke kennis of een netwerk. En het werkt, want het aantal cafés vermenigvuldigt zich razendsnel.

Blauw Research
Van hiërarchie naar volledige vrijheid en weer terug naar iets meer kaders. Zelfstandig onderzoeksbureau Blauw Research maakte de afgelopen twee jaar een grote verandering door. De organisatie bestaat nu uit vijf zelfsturende ‘squads’ en een ondersteunend team. De gretigheid waarmee Blauw Research een vraagstuk oppakt en de positieve draai die het bureau geeft aan al dan niet tegenvallende onderzoeksresultaten, onderscheidt de organisatie van andere onderzoeksbureaus.

2015: Mijn School

In totaal waren acht organisaties genomineerd voor de prijs:

HilverZorg
Nieuw organiseren hoeft niet altijd een visie te zijn. Soms is het ook gewoon noodzaak. Bij HilverZorg haken deze twee in elkaar. De organisatie biedt thuiszorg en heeft meerdere woondiensten- en expertisecentra.

Spirit
Spirit is met duizend medewerkers in Amsterdam en omstreken werkzaam in de jeugdhulpverlening en staat daarbij altijd open voor innovatie. Moest hun eigen organisatie dan niet ook eens op de schop? Drie jaar geleden besloot de directie om met zelfsturende teams te gaan werken.

Kesselaar en Zn.
Aannemersbedrijf Kesselaar en Zn. heeft de traditionele piramide omgedraaid. De werknemers regelen alles zelf, zonder uitvoerder of opzichter en het bedrijf gaat uit van de kennis van de vakmensen in dienst.

Vivium
Omdat de zorgsector snel verandert past Vivium – een organisatie met bijna vierduizend medewerkers en vrijwilligers actief in de thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen – zich aan, door in te zetten op flexibiliteit. Vivium past zich aan de behoefte van de cliënt aan.

Gemeente Venlo
Het communicatieteam van de gemeente Venlo is een andere weg ingeslagen en is volgens “holacratie” gaan werken: afrekenen met functies, controle en toezicht.

Werken in Netwerken/Voor Welzijn
Woonkeuken Mariahoeve in Den Haag moet de parel worden van het nieuwe samenwerken. De ontmoetingsruimte wordt een woonkamer met keuken waar jongeren uit de buurt, ouderen uit de bovenwoningen en geestelijk gehandicapten van Middin vierentwintig uur per dag gezelligheid kunnen opzoeken.

Gemeente Hollands Kroon
Hollands Kroon is niet alleen een gemeente, maar ook een merk. De gemeente ging opnieuw organiseren en schafte 70 procent van de regels af. Hollands Kroon is bewust als een merk neergezet, om zo identificatie te krijgen met de organisatie.

2014: Schoongewoon

De genomineerden voor de prijs waren:

– Softwarebedrijf IHomer;
– Platform DeBroekriem;
– Netwerkorganisatie HowAboutYou;
– Patrick Donath, van Inter Access/SLTN;
– JP van den Bent Stichting;
– Kindercentrum Bzzzonder;
– Barry Calf van BK Bodem;
– Remmelt Schuuring van Schoongewoon;
– Communicatiebureau Loo van Eck;
– Ecodorp Boekel;
– Matthias van Alphen van Amstelring Wijkzorg;
– Amy van Son van Your Song powered by humanism.

Finext is als familie van consultancybedrijven zelf een prachtig voorbeeld van nieuw organiseren. Het bedrijf is vanaf het begin betrokken en naamgever van de Finext Nieuw Organiseren Prijs, in de overtuiging dat iedereen van elkaar kan leren en nieuw organiseren altijd in ontwikkeling is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *