DeLimes nieuwsbrief 32

En nu: oefenen

Rijnlands moet. Dat hoeft nauwelijks nog betoog. Maar hoe kom je daar? Dat is nu de vraag waarom het draait. Daar worden veel gemakkelijke antwoorden op gegeven. Maar de praktijk is weerbarstig. Een macht aan routines in het denken en handelen zit in de weg. En daarop zijn maar drie antwoorden mogelijk: (1) oefenen, (2) oefenen en (3) nog eens oefenen.
Natuurlijk: on the job. Kan niks tegenop. Maar als u naar een muziekuitvoering gaat, vindt u het ook wel prettig als de artiesten thuis wat geoefend hebben. Individueel. En met elkaar. Toch? We zetten wat toppers op een rijtje.

Rijnlandweek
Moeten we het nog zeggen? Al tien jaar de plek om weer thuis te komen. Want zoals drs P al dichtte: de andere kant wordt deze kant zodra je daar bent aanbeland. Twee keer per jaar bieden we de mogelijkheid Rijnlands echt in je systeem te krijgen. Van zienswijze naar zijnswijze, noemen we dat. Er is nog plek op de summercourse. Die begint op 3 juli. De tijd is rijp.
Lees verder >
Herontwikkeling
De rol van veerman – anderen helpen de oversteek te maken – oefen je tijdens de leergang organisatieontwikkeling. Doen we ook twee keer per jaar. In september begint de leergang voor facilitators. In februari die voor bestuurders. Voor wie Swiebertje nog kent: in het najaar de Saartjes, in het voorjaar de burgemeesters. Leren omgaan met bromsnorren en Swiebertjes. Waarbij we ook flink aan het werk gaan met dat deel van het brein dat wel met verandering kan omgaan. Onder het motto: veranderen gaat over rechts.
Lees verder >
Expertreeks
Voor wie eerst nog flink met z’n linkerhersenhelft aan de gang wil, is de expertreeks transitiekunde een echte topper. Met name voor wie bestuurt (ook een veerboot heeft een kapitein) in de zorg, de sector die zoals bekend nogal voorop loopt.  Begint weer in november. En mocht u het boek De Hark Voorbij nog niet hebben; u krijgt het erbij cadeau.
Lees verder >
In-company
Wie de hark voorbij wil, die toch wel stroeve manier om organisaties in beton te gieten, moet vol inzetten op samenwerking. Samenwerking tussen de mensen die moeten samenwerken. We zeggen het nog maar eens. Niet alleen tussen de mensen die bij dezelfde organisatie horen. Maar het begint natuurlijk wel ergens. We spreken dan van in-company. Vooral voor leidinggevenden en stafdiensten – die hebben het vaak het lastigst – organiseren we tal van leergangen, teambuildings en collegereeksen, om maar wat te noemen. Soms gaat het om de verbanden te leren zien tussen tal van veranderinitiatieven die al aan de gang zijn. Doen wij de strik erom.
Lees verder >
Het Groene Boekje
Het pas verschenen derde deel in de serie Rijnlandboekjes doet ook een poging om voorbij de schriftelijke cursus zwemmen te komen. Op veel plekken in dit Rijnland veranderboekje word je uitgenodigd te reflecteren op hoe het bij jou zit. Bij jou tussen de oren en bij jou als club. Ook leuk om samen te doen natuurlijk. Nodig vervolgens DeLimes erbij uit. Want zelforganisatie is niet hetzelfde als zelf doen…
Lees verder >
Teamwork
Zelforganisatie doe je samen. Sinds de clubgeest kwam overwaaien uit Engeland, zo halverwege de negentiende eeuw, hebben we het over teams. Wij noemen dat liever werkgemeenschappen, maar goed, over teamdynamiek en teamontwikkeling is ontzettend veel bekend. Onze lievelingsplek om het daarover te hebben is tussen de paarden. Bij Team Buitengewoon heb je ineens niet zoveel woorden nodig om teamprocessen de wind in de zeilen te geven.
Lees verder >
Studiereizen
De toekomst is aan teams, aan werkgemeenschappen, niet aan organisaties met harken. Waar ze dat goed hebben begrepen is op de Mondragon Team Academy, die binnenkort in Nederland zijn deuren opent. Dat idee hebben we weer opgepikt tijdens een studiereis naar Baskenland, waar een totale stad zichzelf heeft georganiseerd in coöperaties. Gaan we regelmatig heen met een groep belangstellenden. Andere lievelingsplekken zijn IJsland, de Verenigde Staten, Canada en Suriname. Studiereizen organiseren we zowel voor mensen van een en dezelfde club als voor mensen die dat pas na afloop en van de weeromstuit zijn geworden. Veranderd terug in de bekende wereld.
Lees verder >

Tot slot nog een punt van zorg. De revolutie op het vlak van organiseren is onomkeerbaar. Het beste advies om dan maar zo snel mogelijk aan de andere kant zien te komen – die heet dan weer deze kant zodra je daar bent aanbeland (drs P). Helaas zijn er meer manieren om te vertragen dan te versnellen. Ongeduld bijvoorbeeld is een notoire manier om de toekomst tegen te houden, ook al verpak je dat in resultaatgerichtheid. Maar oefenen, oefenen, oefenen is altijd een goed idee. Graag met zoveel mogelijk consistentie. Vals spelen moet je even mee wachten tot je de spelregels echt kent.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *