Merkel: “Maß und Mitte”

We kennen “Maß und Mitte” als de titel van het boek van Wilhelm Röpke, waarmee hij een theoretische, ordoliberale basis legde voor het Wirtschaftswunder van Ludwig Erhard na WO II.

Boeiend om te zien dat Merkel “Maß und Mitte” gebruikt om haar koers van nu aan te geven, expliciet verwijzend naar Ludwig Erhard.

Overigens verwijst zij naar het boek van Erhard: Wohlstand fur Alle. Daarin betoogt hij op pag. 9 hoe Wohlstand fur Alle het doel is, Wohlstand durch Wettbewerb het middel, waarmee hij kort zijn Sociale Markteconomie  definieert: „Wohlstand für alle“ und „Wohlstand durch Wettbewerb“ gehören untrennbar zusammen; das erste Postulat kennzeichnet das Ziel, das zweite den Weg, der zu diesem Ziel führt. Diese wenigen Andeutungen zeigen bereits den fundamentalen Unterschied zwischen der Sozialen Marktwirtschaft und der liberalistischen Wirtschaft alter Prägung.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *