2016 01 06 DeLimes Netwerkbijeenkomst

De laatste middag van de 19-de Rijnlandweek valt (weer) samen met de eerste Netwerkbijeenkomst van het nieuwe jaar. Boeiend hoe weer nieuwe ontmoetingen tot stand komen, bekende relaties aangehaald worden, de tijd nog te kort is om alle dierbaren te groeten, gedacht wordt over vragen rondom het Rijnlandse, Harold Janssen stil staat bij 10 jaar DeLimes.

Boeiend om mensen te ontmoeten die mee doen aan de kanteling van de verpleeghuizen in ons land. Op de vraag hoe de betreffende zorgverleners hierin aan de slag kunnen, bleek het een optie om met ze het Werkboek Da’s toch logisch (met 16 voorbeelden van Rijnlandse doeners) door te werken. Boeiend ook om te delen hoe Rijnlandse onderwijscongressen die we hadden, nu nog inspireren. Fijn ook om met oude bekenden zakelijk en persoonlijk bij te praten.

Daarna draaien we twee rondes Open Space:

– In ronde 1 kies ik voor het gesprek over wat te doen met de zogenaamde achtergrondprocessen. Informatief te horen over die van Buurtzorg. Als Loslaten in deze op tafel komt, gaat het gesprek over Bestuurders, die willen kunnen verwijzen naar protocollen. Ook over Gemeenteraadsleden, die resultaten gerapporteerd willen zien, willen ‘scoren’, herkozen willen worden …

– In ronde 2 kies ik voor het gesprek over de nadelen van het Rijnlandse. Het gaat dan (weer) over wat het Rijnlandse is, over wel of niet leiding( )geven daarbinnen. Mijns inziens confronteren reorganisaties ook een aanwezige teamleider met haar onvermogen om mensen daarin mee te nemen. Nadelen verschijnen niet erg …

Harold Janssen memoreert bij de afsluiting van de Open Space hoe je bij het schrijven van een boek (de Hark voorbij in zijn geval) op een gegeven moment een punt moet zetten, terwijl het denken over de materie door het schrijven alsmaar door blijft gaan. Hij is bezig een artikel met als mogelijke kop: First, let’s fire all ‘de zorgverleners’ (geïnspireerd door het artikel van Mintzberg: First, let’s fire all the managers); zo komen ze mogelijk in een betere verhouding tot de organisaties waar ze dan geen (verticaal of horizontaal) deel meer van uit maken.

Geinspireerd door Naud van der Ven en Peter Sloterdijk stelt Harold dat Rijnlandse bedrijfskunde voor de private sfeer is, niet voor de publieke sfeer (zorg, onderwijs e.d.) of de privé sfeer. Vertrekpunt voor het organiseren is zo de vraag: waar is de mens ! Misschien moeten we zo Rijnlandse bedrijfskunde relativeren of afscheid nemen van Rijnlands. Kortom een mooie uitsmijter aan het einde van middag ook nog !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *