De Rijnlandse Balans eind 2016

m.i. mooi overzicht van Jaap Peters van hoe NL kantelt:

Beste Rijnlanders (in spe),

Even een paar zaken kort aangestipt zo aan het einde van 2016:

  • Collega Harold Janssen heeft zijn boek ‘De Hark Voorbij’ afgerond en dat is vorige maand officieel ten doop gehouden. Vakmensen moet je niet opsluiten in een hiërarchische hark. Wat nu als je die hele hark eens wegdenkt en de Rijnlandse organisatie eens opbouwt met een voorste linie van vakmensen/professionals en hen met de achterste linie ondersteunt? Verkrijgbaar uiteraard via managementboek.nl: https://www.managementboek.nl/boek/9789047010036/de-hark-voorbij-rijnlands-denken-en-de-menselijke-maat-harold-janssen ;
  • We waren in de gelegenheid die gedachte toe te passen op Stichting Familiehulp die sinds 26 april 2016 functioneert met 2.300 mensen die in een weekend (!) de transitie ‘ondergingen’. In 18 steden kwam er zo een logisch vervolg op het faillissement van TSN Thuiszorg bv dat precies een jaar geleden werd aangekondigd. Het ziekteverzuim daalde van 12% naar 2%. Heel bijzonder;
  • In Slow Management Magazine nummer 37 (het zomernummer van 2016) verscheen er een mooi artikel over van de hand van hoofdredacteur Walter van Hulst: ‘We gaan gewoon beginnen’. Voorzover je dat hebt gemist mail me als je het alsnog wilt hebben: [email protected] ;
  • Komend jaar gaat in de Verpleeghuiszorg een traject van start onder naam ‘Radicale Vernieuwing’ met een 30-tal organisaties die voor de goede zaak willen kantelen richting de bedoeling. Mocht je een organisatie kennen in de verpleeghuiszorg die dit gemist heeft, laat het me weten dan proberen we die alsnog te laten aansluiten. Mochten je ouders of grootouders in een verpleegtehuis zitten check even of het verpleeghuis zich heeft aangemeld? Soms houdt het personeel het tegen, ‘we hebben het al zo druk’, en dat klopt ook, maar nu kunnen ze zelf aan het roer komen. Op de HetRijnlandBoekje 2.0 Ning-site (dat is deze site) staat een filmpje onder de titel ‘Waardigheid & Trots’ hoe de eerste middag eruit kan zien, onderaan deze mail staat de link;
  • Komende week is de 19e Rijnlandweek. Er is een plek open gevallen. Als je tijd hebt en je mailt Carona ([email protected]) dan kun je onderhandelen;
  • Momenteel ben ik met Mathieu bezig met het schrijven van het 3e (groene) Rijnlandboekje: Het Rijnland Veranderboekje (Het gebeurt als je het loslaat: zie Stichting Familiehulp);
  • Dank aan Louis Dietvorst en Ilonka Speksnijder voor hun schrijftips voor het 3e boekje op deze site. We liggen nog schema. Het wordt inmiddels meer schrappen dan nog meer toevoegen ;). Het moeilijkste gedeelte is begonnen.

Wens jullie een mooi 2017 waar de menselijk maat binnen organisaties weer meer gestalte kan en gaat krijgen,

Mede namens Mathieu,

Jaap Peters

Bezoek Het Rijnland Boekje 2.0 op: http://hetrijnlandboekje20.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *