2016 11 18: DeLimes Zuidoost Netwerkmiddag: de Lemniscaat loop

De middag start met een mooie intro van de wijk (Drents Dorp, Eindhoven) en van de locatie waar we zijn (Drents Dorp Hoofdkwartier, ontworpen door Piet-Hein Eek) door Carina Verhulst (van Stichting Circulo). Daarna introduceert Corien Snijder haar Lemniscaat loop: je kunt hem het beste doen! Ieder van de 10 aanwezigen loopt (in groepjes van 2) een lemniscaat van voor hem of voor haar relevante polariteiten. We hebben daarna een goed plenair gesprek over onze ervaringen. Ze blijken van verschillend niveau: sommigen komen tot nieuwe inzichten, anderen tot persoonlijke bewustwording. We sluiten af in de mooie Bierbrouwerij Het Veem op Strijp S. Kortom ’n zeer geslaagde middag !

logo-eindhovenHet Drents Dorp in Eindhoven staat voor het Eindhoven van nu en voor wat daar in gebeurt: er broeit, groeit en bloeit van alles ! Philips ging open (ASML, NXP, FEI, Technologie), er ontstond ruimte voor nieuw in oud (Design Academy Eindhoven, Piet-Hein Eek, Design), er bleken verbinders (Triple Helix van Overheid (Welschen), Onderwijs en Onderzoek (Kennisinstituten) en Ondernemingen (Technologie en Design)), uit nood geboren, door nood gedreven (massa-ontslagen bij Philips en DAF, begin 90-er jaren).

Daarna introduceer ik Corien Snijder met Maß und Mitte, Menselijke maat en Balans, van Wilhem Ropke.

Zij introduceert de Lemniscaat loop:lemniscaat-loop

Ze zet ons snel aan het werk, laat ons allereerst positie kiezen t.o.v. de polariteiten Rijnlands en Angelsaksisch. Ik ga staan bij Rijnlands; dominantie gaat niet samen met gelijkwaardigheid.

Uitgangspunt voor het vervolg zijn de polariteiten van het Rijnlandspel, geordend in Da’s toch logisch:

rijnlandse-polariteiten

Daarmee gaan we in 2-tallen aan de slag. Ieder kiest en loopt en beleeft en deelt, eerst in het 2-tal, daarna plenair.

Corien noemt nog een paar andere, mooie polariteiten:
– betaald werk versus vrijwilligerswerk
– nemen versus geven
– strijd aangaan versus loslaten
– dominantie versus gelijkwaardigheid !?

Het lopen activeert andere hersenhelft …

Tot slot, om een cirkel rond te maken laat Corien ons opnieuw positie kiezen t.o.v. de polariteiten Rijnlands en Angelsaksisch. Ik ga staan bij het midden, gedreven door het onderzoek van de onderliggende/Rijnlandse polariteiten; Rijnlands gaat voor (de balans van) én mensen én centen!

Corien laat graag ook in de andere windstreken van de Rijnlands beweging, op andere De Limes Netwerkmiddagen geïnteresseerden lemniscaten lopen, beleven en ontdekkingen doen !

Sjaak dankt Corien ook door een exemplaar te geven van Da’s toch logisch.

Hij meldt:
– Remmelt Schuuring blijkt bereid DeLimes Zuidoost Netwerkmiddag bij hem te organiseren
– 3 feb 2017 op/met Summa college (grote MBO-school in Eindhoven, met o.a. Peter Berkers) de Lemniscaat loop doen met leerlingen, docenten en bestuurders
– 23 nov 2016 Presentatie van het nieuwe boek van collega’s: De Hark Voorbij
– Het Rijnland Instituut: doen en denken van de Rijnlandse beweging in NL (meer) met een gezicht, onder een vlag: een initiatief van Ab Kools, Jurriaan Cals, Ben Kuiken, etc.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Poul Bakker schreef:

    Wat heb je weer een mooi verslag gemaakt Sjaak
    Complimenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *