Rijnlandse doener Charlotte Kobus promoveerde

Charlotte Kobus leerde we kennen bij het schrijven van ons mooi Werkboek Da’s toch logisch. Ze is een relatie van Willemijn Brouwer, een van de schrijvers van het Werkboek.

Ze is erin een van onze Rijnlandse doeners, toentertijd net gestart met haar promotie. 29 april 2106 heeft ze haar proefschrift verdedigd !

Spelen met energie maakt zuinig, is de kop van een artikel erover in de Volkskrant van afgelopen zaterdag.

Ik denk erbij: naast het mensbeeld van de ‘homo economicus’ ook het mensbeeld van de ‘homo ludens’ hanteren (kortom Rijnlands doen) blijkt te werken …

Haar proefschrift bevat haar gehele verhaal en 9 mooie, goede stellingen:

  1. Wanneer slimme energie techniek goed ontworpen is, zullen huishoudens hun energieconsumptiepatronen blijvend veranderen (dit proefschrift)
  2. Om gewoontes in duurzame gewoontes te veranderen, moet de focus liggen op het gemakkelijker maken van duurzaam gedrag (dit proefschrift)
  3. Energiebedrijven hebben op meerdere manieren baat bij de trend van flexwerken (dit proefschrift)
  4. In de nabije toekomst zullen huishoudens het normaal vinden om rekening te houden met het natuurlijk aanbod van energie.
  5. Bedrijven en overheden die schaliegas en olie winnen zijn vergelijkbaar met een nicotineverslaafde die naarstig op zoek is naar een restje van een peuk in een prullenbak.
  6. In de ontwerpwereld wordt vaak gesteld dat als het ontwerp niet wordt begrepen of verkeerd wordt gebruikt, het ontwerp dom is, niet de gebruiker. Helaas blijkt deze stelling buiten de ontwerpwereld nog vaak onbekend.
  7. De één zijn afwijking tussen intentie en gedrag, is de ander zijn verdienmodel.
  8. SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doelstellingen creëren ironisch genoeg doorgaans dwaas gedrag.
  9. Je leert het meeste van mensen, die zelf open blijven staan om te leren.

Vooral stelling 5 tot en met 9 zijn ook zeer aardig !

Charlotte werkt nu samen met Phuong Ngo in TINH. Lijkt mij geweldig om traject met ze te doen !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *