Publieke Bezinning

Kaft PB Boek

 

Publieke bezinning

Waar is ruimte voor publieke bezinning nu kiezers zich vervreemd voelen van de bestaande representatieve democratie? Nu de landelijke overheid zich verder terugtrekt uit allerlei maatschappelijke instituties en de Nederlandse burger aangespoord wordt tot zelfredzaamheid? En hoe kan die bezinning vorm krijgen? Wat is het antwoord op de oproep van burgers om meer zeggenschap en eigenaarschap?

Socrates deed het ons voor, vijfentwintig eeuwen geleden in de jonge democratie van Athene: bezinnende gesprekken voeren met burgers en bestuurders over prangende kwesties. In zijn spoor zijn de auteurs de afgelopen tien jaar betrokken geweest bij socratische dialogen. Zij presenteren een verrijkt dialoogmodel en beschrijven gelijktijdig de cases die aan dit model ten grondslag liggen. Het biedt praktische richtlijnen voor raadsleden, bestuurders en ambtenaren, voor betrokken burgers en ondernemers, voor gespreksleiders; kortom, voor iedereen die twijfels heeft bij de dominante manieren van beslissen en die op zoek is naar beproefde alternatieven.

Dit boek is samengesteld door Erik Boers, Dorien Brunt, Sjaak Evers en Saskia van der Werff. Het bevat bijdragen van Erik Boers, Dorien Brunt, Sjaak Evers, Andert Loman, Jan Prij, Saskia van der Werff en Jon Winkels. Met een voorwoord van Anne-Marie Spierings.

Werp een blik in het boek

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Sjaak Evers schreef:

  Ik omschrijf nog eens, op een ander manier waar Publieke Bezinning over gaat:

  Kern van de Socratische Dialoog (in onderwijs, in organisaties):
  – iemand brengt een persoonlijke ervaring in,
  – alle anderen verplaatsen zich daarin.
  Een en ander brengt allen:
  – inzicht
  – verbinding.

  In de Publieke ruimte (met meerdere belanghebbenden/partijen):
  – nemen grotere groepen mensen deel (in een binnen- en een buitenring)
  – onderzoeken we niet één maar meerdere casussen
  – communiceren we met elkaar proces en uitkomst naar buiten.
  Een en ander brengt bezinnen in een context van:
  – ont-moeten
  – beslissen
  – oefenen, herhalen, leren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *