DeLimes Nieuwsbrief | mei 2016

Stel, je krijgt de ruimte. Professionele ruimte. Staat in het beleidsplan, zelfs in het regeerakkoord. Stel, het is echte ruimte, dus niet van die neppe, met van die strakke kaders. Je weet alles over je vak, over de bedoeling, over wat het beste is voor jouw klant. Maar niets van bedrijfskunde. Hoe groot is, denk je, de kans dat je een vorm van bedrijfskunde zou uitvinden om te organiseren wat nodig is? Astronomisch klein, schatten wij in. Wij gokken dat je gewoon aan de slag gaat vanuit je gezonde verstand. 
Rijnlandweek nieuwe stijl!
Over de werkgemeenschap
In de Rijnlandweek nieuwe stijl gaat het dan ook niet over bedrijfskunde. Bedrijven zijn een recente uitvinding. Ze ontstonden ergens midden 19e eeuw om met ongeletterden ingenieursproducten te maken. De normale manier van organiseren is het niet. Zeker niet om iets voor elkaar te krijgen in de plakkerige werkelijkheid. Dat is het domein van de werkgemeenschap: mensen die samenwerken vanuit de bedoeling. Niet omdat ze toevallig bij dezelfde organisatie werken. Een wijkagent bijvoorbeeld werkt daar samen met burgers, beveiligers, boa’s en tal van collega’s die hun salaris in het geheel niet van de Nationale Politie ontvangen.

In deze Rijnlandweek (Reloaded) doen we alsof we zo’n werkgemeenschap zijn. Interessant voor iedereen die stoeit met een begrip als zelfsturing. En als verdieping voor alumni van de klassieke Rijnlandweek.

Bekijk de brochure
Of meld je direct aan
Nog een mindtwister
Ben je dan toch gebonden aan een organisatie en wil jij zelf de verandering daarbinnen initieren en begeleiden? Wil jij jouw organisatie helpen werken rondom de bedoeling? Kijk dan eens naar de leergang Nieuwe Wegen, oftewel organisatieontwikkeling voor HR-Professionals (en alle anderen die veranderprocessen willen faciliteren). Deze leergang is een echte mindtwister. Je maakt er precies de verandering mee, die degenen die jij wilt faciliteren straks gaan meemaken. Pas op! Het leven is daarna nooit meer hetzelfde, aldus een van de deelnemers. Vergelijkbaar met de rode pil van de Rijnlandweek.
Meer weten?
Of meld je direct aan
Familiehulp wijst de weg
uit de verwarring
Zomaar een voorbeeld. Ook de zorg voor onze oudere medemens, die nog wel thuis kan wonen is een bedrijfskundige activiteit geworden. En dus gaat het over efficiency, targets en verdienmodellen. Totdat het niet meer lukt, dat verdienen. Dan mag de samenleving het weer zelf oplossen zoals in Hollandse Kroon en Schagen. Stichting Familiehulp (Buurtzorg Inside) pakt de bal op en wijst de weg uit die verwarring. Veel gemeentes durven deze escape naar de toekomt nog niet aan. Die leggen er steeds weer een parallelle werkelijkheid overheen met vragen over aanbestedingsregels, staatssteun en marktmonopolie. Waardigheid en trots, de menselijke maat, is in het geding.
Lees verder
Lezing over het verhaal achter Familiehulp?
Jouw medicijn: abonnement
Slow Management
Voor de noodzakelijke antidosis tegen de heersende verwarring kun je natuurlijk terecht bij onze opleidingen. Maar ook een abonnement op Slow Management helpt geweldig. Elke drie maanden boordevol inspiratie. Tegenwoordig zelfstandig; in handen van stichting De Snuffelmuis.
Abonneer je op Slow Management
Of deze: De Snuffelmuis
Wie te midden van de huidige turbulente tijden dingen zeker weet, heeft een probleem. Wat we nodig hebben, zijn snuffelmuizen die onderzoeken hoe het anders kan. Harold Janssen schreef er een populair boekje over. Onlangs verscheen de derde druk, alsmede een Engelstalige versie. Nog zo’n antidosis.
Koop het boekje op Managementboek.nl
Snuffelmuizen Party
En voel je je persoonlijk aangesproken door het boekje? Dan is er ook nog de Snuffelmuizen Party. Hier kun je ervaringen delen met andere snuffelmuizen. Leren van hun ervaringen en elkaar aanmoedigen. Want het is niet altijd makkelijk om snuffelmuis te zijn. Er is veel onbegrip. Maar wij gaan je helpen. Want zonder jou komt het niet goed met Nederland.

13 mei 2016, 14.00 uur
Plein 1, Zwammerdam

Meer weten?
En een pilletje voor het onderwijs
In het onderwijs heeft de bedrijfskunde evenmin iets heeft te zoeken. Nou, voor sommige achtergrondprocessen is het wel misschien handig. Niet om het leren van kinderen te organiseren. Toch wordt er nog maar al te vaak in termen van bedrijfsprocessen gedacht in plaats van vanuit de vraag: hoe bieden wij kinderen de heuse mogelijkheid om de wereld te ontsluiten? Hoe maken we de transitie van be-leren naar leren? In de collegereeks ‘Nieuwe tijden, anders, Rijnlands, organiseren’ in Noord-Holland, die stichting Flore in samenwerking met DeLimes organiseert, worden mensen uit het onderwijs meegenomen op een inspirerende reis aan de hand van Rijnlands specialisten, zoals Mathieu Weggeman, Andre Wierdsma en natuurlijk Jaap, Harold en Jan.
Ook zo’n collegereeks?
 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *