DeLimes Noord Netwerkmiddag 11 dec. 2015: Rijnlands doen? Da’s toch logisch!

De middag vindt plaats in Vleugel F in de mooie Biotoop in Haren. Organisatoren Gert-Jan Ridder en Monica de Vente ontvangen er graag zo’n 20 mensen voor een middag met Jurriaan Cals, Henk van der Steen en Sjaak Evers, drie van de vier schrijvers (Willemijn Brouwer is op welverdiende vakantie) van het boek Da’s toch logisch, over en voor Rijnlandse doeners.

Allereerst interviewen schrijvers Jurriaan en Sjaak organisator Gert-Jan en kijken de overige deelnemers aan de middag door de Angelsaksische bril (AS, de ene helft) en door de Rijnlandse bril (RL, de andere helft) naar het verhaal van Gert-Jan. De deelnemers kijken ook door beide brillen naar de interviewers: je kunt voorgestructureerd of veel meer open de geïnterviewde tegemoet treden…..

Daarna doen de deelnemers een carrousel langs de 4 principes die de vier schrijvers in hun boek gedestilleerd hebben uit hun interviews van 16 Rijnlandse doeners daarin:
1. Meervoudige waardecreatie
2. In de stap ontvouwt zich de weg
3. ANNA: Altijd Nadenken, Nooit Aannemen
4. Da’s toch logisch, het antwoord van veel van de 16 geïnterviewden op de vraag: Waarom doe je zoals je doet.

Ik doe met de deelnemers ANNA. Mooi om te zien hoe deelnemers onderzoeken hoe hun eigen brillen zich verhouden tot de 2 brillen (AS en RL). Je kunt de twee brillen bijvoorbeeld koppelen aan twee niveaus van Spiral Dynamics (blauw en geel). Moraal van de oefening is: je vraag vormt je werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor je woorden, voor je combinatie van woorden, voor de woorden die je weglaat, etc..

Sommige deelnemers willen graag gaan voor het beste uit twee werelden: én AS én RL. Volgens de schrijvers kan dat niet, gegeven hun definities van AS (met name gekenmerkt door de dominantie van het financieel-economische belang) en RL (met name gekenmerkt door de gelijkwaardigheid van de diverse belangen, in zichzelf dus wel én-én); dominantie is moeilijk voorstelbaar tegelijk met gelijkwaardigheid. Als schrijvers leren we hoe we volgende keren helder kunnen stellen: de context kan Angelsaksisch zijn, je gedragskeuzes kunnen Rijnlands zijn. In deze zin kan er sprake zijn van én-én!

2015 12 11 deLimes Noord _180231Als afsluiting hebben we een heerlijke maaltijd op het podium van de collegezaal in de Vleugel F. Dan verschijnt ook nog het zojuist uitgegeven boek van Monica de Vente en haar partner Erik van Dort: Vertellus … een verhaal. Verhalen vertellen is een schone kunst, mooi om daar zo’n mooi boekje over te hebben nu.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *