2015 11 20: DeLimes Oost Netwerkmiddag: Van Leur naar Hernen

Mooie middag over het 5-de boek in de Rijnland e-reeks: Dorp in Bedrijf, hoe een werkgemeenschap oude waarden in een eigentijds jasje steekt. Schrijver Ton Baaijens memoreert het begin en de wapenfeiten en schrijfster Anneke Bode verhaalt van de tegenwind! Vervolgens wandelen we van Leur (het verleden) naar Hernen (de toekomst), naar Café de Toekomst. Daar hebben we een goed gesprek over een en ander, afgesloten met een hapje en een drankje! Hieronder iets meer details.

Harold Janssen opent met de vinger te leggen op een belangrijke plek: Dorp in Bedrijf gaat over 3 tijdvakken:
– de feodale tijd
– de tijd van de organisaties en de managers
– de tijd van de mensen die van betekenis willen zijn voor de gemeenschap.
Later in de middag blijkt dit een belangrijke rol te spelen in de terugval van Dorp in Bedrijf!

Ton Baaijens vertelt hoe Dorp in Bedrijf is begonnen als een samenwerking van een aantal maatschappelijk ondernemers in Leur en Hernen en één van de broers van een adellijke familie. Deze mensen zijn gelieerd aan een aantal (grote) organisaties in Leur en omgeving, zoals:
– Woonzorgboerderij de Hagert,
– Landgoed de Heerlijkheid (eigenaar van een groot deel van de gronden en het vastgoed in Leur),
– Het Geldersch Landschap en Kastelen (exploitant van o.a. het bezoekerscentrum in Leur).
Dorp in bedrijf is primair een samenwerking van mensen; de ‘achterliggende’ organisaties zaten en zitten niet in het bestuur. Ze dragen het gedachtegoed wel een warm hart toe.

Wapenfeiten liggen op het vlak van:
– energie
– voedsel
– educatie
– toerisme.

Anneke Bode vertelt: om verschillende redenen wordt de samenwerking tussen partijen rond het bezoekerscentrum problematisch. Inmiddels is het bezoekerscentrum gesloten, en is het voor Dorp in Bedrijf onmogelijk nog activiteiten te ontplooien op een groot deel van het dorp Leur. De visie en wapenfeiten blijven echter actueel en overdraagbaar. Bijvoorbeeld naar Hernen, Bergharen en zelfs Wijchen als geheel!!

Daarna wandelen we Leur uit, Hernen in, Een prachtige wandeling met veel mooie gesprekken, bijvoorbeeld over de Franse Revolutie, die de Heerlijkheid voorbij is gegaan. Moet die niet alsnog hier in de vorm van de Leurse Revolutie ? Het gaat over de onzichtbare (bovengrondse/ondergrondse) macht van de heerlijkheden in Nederland. Ook over de functie van eigendom (beloning voor arbeid, …., reden van macht. Zie De Europese Droom van Jeremy Rifkin en mijn Samenvatting daarvan elders op deze Rijnland Weblog). Over eigendoms- en gebruiksrecht van grond.  Over het prachtige Kasteel van Hernen, over Rijk van Nijmegen, etc..

Carolien introduceert ons in Hernen, de plaats waar zij zelf woont, in activiteiten en mogelijkheden aldaar en de vragen: Moet de drieling (Ton, Anneke en Carolien) doorgaan ? Moet de Stichting Dorp en Bedrijf blijven bestaan?

Vele gedachten komen op tafel: aansluiten bij de energie, de beweging, bij wat wel lukt. Samen doorgaan en ieder doorgaan ! De Stichting is slechts vorm …

Mooi zoals een van de aanwezigen voorleest van De Dijk: De Vonk:

Het vuur moet blijven branden
En de hoop mag niet vergaan
En de geest moet kunnen waaien
Want de vonk kan overslaan.

Ton, Anneke en Carolien zijn ons dankbaar en wij hen !!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *