Rijnland-Weblog Groep #35: op 3 dec ’15 over Ander geld

Waarom zou je nadenken over of gebruik maken van ander geld?
Ander geld dan ons huidige wettige betaalmiddel, de euro. Maar wel geld dat de uitwisseling van goederen en diensten tussen burgers faciliteert.

Omdat de indruk bestaat dat ons huidige geldsysteem soms meer de economische ontwikkeling belemmert dan bevordert.

Bijvoorbeeld. Er is al een aantal jaren veel behoefte aan werk. Maar daarvoor is geen geld. Tien duizenden mensen stromen Europa binnen die graag een nuttige bijdrage zouden willen leveren. Maar daarvoor is geen geld. Is dat eigenlijk niet heel vreemd? Willen wij dan niet dat er meer werkgelegenheid is? Wat is er in het huidige geldsysteem dat ons belemmert om zoiets eigenlijk eenvoudigs, maar ook fundamenteels voor het welzijn van de samenleving, te realiseren? Want zou het niet normaal zijn dat je de inrichting van je geldsysteem zo organiseert dat het geld de economische bedrijvigheid ondersteunt en stimuleert ten behoeve van de welvaart en het welzijn in de gemeenschap?

Dergelijke vragen liggen ten grondslag aan het nadenken over en experimenteren met andere vormen van geld. Henk van Arkel van STRO doet dat al een kleine twintig jaar, vooral (ver) buiten Europa, omdat daar de dogma’s over geld en de regulerende instanties waarschijnlijk minder overheersend zijn. Maar ook in Nederland worden vele (voorzichtige) initiatieven genomen om lokaal en regionaal andere vormen van geld in te voeren. Alles met het doel geld weer een ondersteunende en verbindende rol te laten spelen en niet die van een soort scherprechter, die over ons oordeelt.

Daarom willen we het in de 35-ste bijenkomst van ons netwerk (de Rijnland-Weblog Groep) hebben over Ander geld. Ter voorbereiding willen we jullie de volgende vragen voorleggen:

  1. Hoeveel van het geld (percentage) dat jij wekelijks uitgeeft aan boodschappen en diensten blijft, volgens jou, na de transactie beschikbaar in de economische regio waarin jij leeft? Heeft jouw leverancier ook weer leveranciers uit dezelfde regio of verdwijnen jouw euro’s naar een nationale of misschien wel internationale bankrekening?
  1. Rente. Welke voor- en nadelen heeft volgens jou het bestaan van rente voor jouw eigen financiële huishouding?
  1. Welke vragen heb je over ander/complementair geld?

Ter inleiding zullen we ingaan op
– het huidige systeem van geldschepping van de euro’s
– een zeer geslaagd, maar door de centrale bank verboden (valsemunterij!) experiment met ander geld.
(Beide op basis van de boeken van Bernard Lietaer.)

NB
– ander (complementair) geld is altijd gekoppeld aan een bepaalde regio of aan een bepaalde groep mensen. Alleen binnen die regio of onder die mensen kan het worden gebruikt. De bitcoin valt hier dus buiten.
– ander geld is niet bedoeld om te sparen in geld, maar om te sparen in duurzame goederen.

Sjaak Evers en Karel van Haaften

Geven jullie middels een mailtje aan [email protected] aan of
– je 24 sep naar MDF, Bosrand 28, 6718 ZN Ede komt?
– je daar dan mee eet, om 18h00 (15 euro pp)?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Sjaak Evers schreef:

    Vanwege teveel afmeldingen ga ik m.b.v. datumprikker herplannen in December !

  2. Sjaak Evers schreef:

    24 sep. gaat naar 3 dec. ’15.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *