Werkboek Da’s toch logisch

Das Toch LogischRijnlands op microniveau
Rijnlands is het woord dat Michel Albert in 1991 bedacht voor een vorm van kapitalisme, voor een samenlevingsvorm. We zijn dat woord in Nederland ook gaan gebruiken voor een vorm van organiseren. Ons Werkboek gebruikt Rijnlands voor het eerst voor een vorm van doen als individu.

Over Rijnlandse Doeners
Wij interviewden 16 Rijnlandse Doeners en maakten verhalen over wat zij doen en hoe zij dat doen. De verhalen zijn over concrete mensen in diverse functies (op de werkvloer en leiding gevend op diverse niveaus) en in diverse werkvelden energie, onderwijs, zorg, groothandel, financiële sector, verzekeringen, overheid, openbaar bestuur, rechtspraak, consultancy). De mensen en hun verhalen zijn op zich juweeltjes, een boek waard. Ze zijn allemaal erg fraai vorm gegeven ook. Een en ander inspireert hopelijk een grote variëteit aan mensen om ook Rijnlands te (gaan) doen !

Twee brillen
Wat maakt de geïnterviewden een Rijnlander? We kijken door de Rijnlandse én door de Angelsaksische bril naar iedere geïnterviewde. Het maakt je effectiever als je door verschillende brillen naar de werkelijkheid kunt kijken. welke positie je ook bekleedt, zelfs al ben je DGA en doe je alles binnen je bedrijf of organisatie zoveel mogelijk Rijnlands, ergens kom je altijd het Angelsaksische tegen. Wij vinden het belangrijk voor iedere mens in deze tijd om de antenne daarvoor te ontwikkelen.

Voor Rijnlandse Doeners
Elk verhaal/hoofdstuk eindigt met dezelfde drie vragen, voor de lezers die zich verder willen ontwikkelen als Rijnlandse Doener:
– Wat doet de geïnterviewde, dat ik ook kan doen?
– Welke vragen stelt de geïnterviewde zich, die ik mezelf ook kan stellen? 
– Wat is handig om te weten?

Principes
Wij zochten naar de rode draad in de verhalen en kwamen op vier principes:
Da’s toch logisch: je bent je niet bewust van het verhaal of de overtuiging achter jouw manier van doen; die is voor jou vanzelfsprekend;
In de stap ontvouwt zich de weg: doe iets en zie wat er gebeurt. de tijd van de grote (project)plannen van Aanpak is voorbij. De tijd staat nl. niet stil, Panta rhei, zeiden de oude Grieken al;
Altijd Nadenken, Nooit Aannemen, ANNA: niet de procedures zaligmakend vinden maar blijven kijken naar en blijven denken over de werkelijkheid;
Meervoudige waardecreatie: iedereen wordt er beter van, door de gelijkwaardige aandacht voor belangen en belanghebbenden;
De Rijnlandse Doener zegt van alle vier de principes: Da’s toch logisch. Vandaar dat het boek zo heet!

Concrete voorbeelden
De verhalen van de geïnterviewden hebben we vervolgens  opgezet als voorbeelden van hoe je invulling kunt geven aan de vier principes. Zowel de principes als de uitwerkingen door Rijnlandse Doeners zijn voor Rijnlandse doeners hopelijk een eindeloze bron van inspiratie.

De auteurs
Tot slot geeft ieder van de vier auteurs een inkijkje in de ‘keuken’ van het viertal en van hem-/haarzelf.

Website
Zie verder www.dastochlogisch.nl en www.managementboek.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *