Piet van Elswijk: economie op mensenmaat

Als door toeval ontmoette ik (vorige week woensdagavond 7 januari 2015 in het zwembad in Nuenen) Piet van Elswijk. Hij wist mij supersnel te boeien. Piet blijkt ook o.a. een door het socio-technisch systeem perspectief van De Sitter geïnspireerde bedrijfskundig ingenieur van de Technische Universiteit van Eindhoven. Ik kwam binnen en hij moest weg, dus we wisselden even e-mail adres en website uit: www.economieopmensenmaat.nl.

Website blijkt nieuwe versie van www.prohef.nl, waar veel informatie op staat, o.a. de Rede die Piet uitsprak bij zijn benoeming tot Lector aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Hij blijkt de vader van een idee voor een andere inrichting van ons economisch systeem, meer specifiek van ons systeem van sociale zekerheid. De kern van de gedachte staat (meen ik nu) op p. 9 van zijn Rede: hij verbindt het Rijnlandse model met Bismarck (daar valt nog veel meer over te vertellen, zoals blijkt uit de rest van deze www.rijnlandse-expeditie.nl) en stelt vervolgens mooi: Men zag het (daarin) als de verantwoordelijkheid van de maatschappij dat niemand mocht verpauperen. Maar de financiering daarvan kwam niet bij de maatschappij te liggen, maar bij de werkenden, met alle negatieve gevolgen die hiervoor zijn geschetst. Hij stelt vervolgens mooi: Dit historisch gegroeide stelsel is geen natuurwet. Wij kunnen we dit morgen veranderen.

Ik geef graag bekendheid aan dit inzicht, aan de experimenten daarmee en aan de resultaten daarvan. Ik beveel de lezer kennisname en overdenking ervan van harte aan. Naast het idee van het basisinkomen (zie het prachtige Tegenlicht materiaal erover) is Piet zijn idee er ook een, dat aandacht moet blijven krijgen tot het ingevoerd is ….

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Carla Horst-de Vries schreef:

    Ik zoek Piet van Elswijk die in Hilversum woonde op de Diependaalselaan en hij had een broer met de naam Wim .
    Mijn broer Dick de Vries
    was een vriend van hem en samen zaten ze in de oorlogsjaren op de HBS en kwamen vaak bij elkaar thuis. Zelf ben ik de 11 jaar jongere zus van Dick, die mij Piet van Elswijk ook nog vaag kan herinneren en zeker uit verhalen van mijn inmiddels op 30 januari 2016 overleden broer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *