Energie en Verbinding tijdens bezoek aan Son en Breugel

Prima energie en verbinding ontstaat er tijdens de mooie DeLimes Zuid Netwerkmiddag van 26 mensen in Son en Breugel, op bezoek bij SonEnergie en bij SonenBreugelVerbonden van Jan Frans Brouwers, Jan Dirk van Arkel en (Jan?) Henk Hogeweg. Hieronder volgt een kort verslag.

Henk Hogeweg is deze middag in een dubbelrol: hij is gastheer en tegelijk ook gast, opent de middag met een korte Introductie van DeLimes. De ‘limes’ was de grens van het Romeinse rijk, tussen de Angelen en de Saksen met hun natuurrecht, (hetgeen geleid heeft tot) wat we nu noemen: Angelsaksisch, en de Romeinen met hun Romeins recht, (hetgeen geleid heeft tot) wat we nu noemen: Rijnlands, beiden met alle daaruit volgende en daarmee samenhangende zaken.

Henk vertelt vervolgens over het ontstaan en de ontwikkeling van SonEnergie, de zon-energie coöperatie in Son en Breugel:
– op zijn initiatief komen 25 mensen bij elkaar, waarna er 12 samen aan te slag gaan,
– zij gaan voor Betaalbaar, Eigen en Duurzaam, maken hun vanplan, presenteren dat in een bijeenkomst met 100 mensen, waarna er 35 in 4 werkgroepen aan de slag gaan,
– zij maken in een half jaar al zoekend het Plan, presenteren dat in een bijeenkomst met weer 100 man, waarin akkoord komt en coöperatieve vereniging opgericht wordt. Het bestuur stimuleert de leden vooral hun eigen weg te zoeken. Inmiddels zijn er op 40 plaatsen zonnepanelen geplaatst !

Jan Frans vertelt vervolgens over hoe hij al zoekend uiteindelijk toch zonnepanelen op een Basisschool krijgt, (daarvan leert en daardoor sneller) geld regelt voor zijn www.SonenBreugelVerbonden.nl. In het verband van het laatste laat hij een App bouwen allereerst bewust voor slechts één straat in Son en Breugel, met de mensen in die straat samen (inmiddels hebben er 10 straten hun eigen App). Hij regelt Livestreams van evenementen in Son en Breugel, etc., etc.. Inmiddels is er een Coöperatieve Vereniging met 700 leden!

In 4 groepen buigen we ons vervolgens over 2 vragen:
1. Hoe mobiliseer je een gemeenschap?
2. Hoeveel organisatie is nodig in een gemeenschap?
Tijdens de uitwisseling tussen de 4 subgroepen na iedere vraag noteert Jan Frans meteen wat hij als antwoorden erop mee krijgt.

Als illustratie van wat er allemaal op komt: hieronder: wat naar boven komt in de subgroep waar ik deel van uit maak:

Wij herformuleren de eerste vraag in: hoe mobiliseer ik mezelf in een gemeenschap.
Financieel en niet-financiële belangen en successen van individuen en van de gemeenschap, ze spelen allemaal een rol.
Vraag is ook te herformuleren vol ogenschijnlijk moeilijk te combineren begrippen: hoe organiseer je spontaniteit?
Duurzaam is heel betrekkelijk: zoals in de natuur gaat betrokkenheid op en neer.
Door de A50 kwestie in Son en Breugel is een sociale structuur ontstaan, die een basis is voor Coöperaties(s)….

De tweede vraag beantwoorden wij met:
Er is een collectieve visie nodig, die een gemeenschap met zich meebrengt.
Henk Hogeweg gaf fraai aan hoe Betaalbaar, Eigen en Duurzaam richting geeft aan het handelen van hun gemeenschap.

Sjaak geeft Henk en Jan Frans als dank (op suggestie van Poul Bakker): Coöperaties, Hoe heroveren we de economie, van Dirk Barrez.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *