Vaeshartelt: een inspirerende omgeving

Vrijdagmiddag 26-9-2014 hebben we op Buitenplaats Vaeshartelt bij Maastricht met 18 mensen een mooie De Limes + Lijnspel Netwerkmiddag. Gastheer Frank Wormer en architect Nicole Maurer laten hun achtergronden, visies, activiteiten en resultaten zien aan de aanwezigen, vervolgens zetten de aanwezigen hun denkkracht in op een vraagstuk van de gastheer. Het slot is de dialoog aan de toog, om met mede-organisator Leo Crombach/Lijnspel te spreken. Een mooie middag. Hieronder volgt het korte verslag,

Rentmeester Frank Wormer vertelt stralend over zijn Buitenplaats. De historie van de Buitenplaats gaat vanaf Karel de Grote via Petrus Regout naar de Limburgse Volkshogeschool, blijkt veel aanknopingspunten te bieden om de Buitenplaats een bijzonder ontmoetingsplaats te laten zijn. Ze gaan voor maatschappelijk betrokken, sociaal leren, residentieel leren, internationaal, kunst & cultuur. De Stichting Onroerend Goed gaat voor het duurzaam ontwikkelen van het onroerend goed, het Conferentiehotel Vaeshartelt voor het gastvrije onthaal van mensen die hun inspiratie willen ontdekken. Er is ook een fraaie boerderij, waar dienstverleners (kunnen) zijn.

De Maastrichtse architect Nicole Maurer deelt met ons haar visie op de regio: de potentie van een metropool a la Londen. Tevens toont ze prachtige projecten van hen (Nicole met haar man, beiden Bouwkundigen van de TU Eindhoven, met hun bureau) overal in de wereld: een mobiel restaurant, Area51 in Eindhoven, een paviljoen in Shenzhen en een herbestemmingsproject beiden in China, een uitkijktoren in Inden in Duitsland, etc., etc.!

Geïnspireerd door de mooie verhalen over Vaeshartelt en haar regio bedenken we op verzoek van de rentmeester leerwerkvormen bij 4 plekjes in de prachtige, grote tuin bij de Buitenplaats. Het gehele complex beslaat 22 ha.

Leo Crombach, Henk Hogeweg e.a. genieten van de levenslessen van, van biologisch ondernemen volgens Rimboe Rob. Anderen zijn in het Sterrenbos. Weer anderen zijn bij de Bijenpopulatie, die na de Floriade in Venlo in 2012 naar de Buitenplaats is gekomen. Ik geniet met mijn groepje van de Theekoepel/IJskelder, met daarvoor een prachtige vijver, met fontein en kunstwerken erin: heel veel werkvormen komen bij ons op. We wisselen achtergronden uit, besluiten e-mail adressen uit te wisselen. Inspireren en Netwerken tegelijk, een ware Rijnlandse netwerkmiddag.

Afspraak is dat van iedere subgroep een iemand de ontworpen werkvorm(en) uitschrijft en opstuurt naar [email protected], die ze allemaal bij elkaar doorstuurt naar de rentmeester.

We ronden af met vrolijke dialogen aan de toog overeenkomstig onze traditie met Lijnspel. Smaakt naar meer!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Leo Crombach schreef:

  „De professor komt uit het veld, de basis komt vanuit de praktijk”!

  Tijdens de Limes Zuid + Lijnspel netwerkmiddag is er door 4 groepen gekeken naar welke werkvormen er op Buitenplaats Vaeshartelt kunnen plaats vinden waarbij gekeken naar de kracht en dynamiek van de omgeving. Ik zelf (Leo Crombach) zat samen in een groep met Lars Rompen, Henk Hogeweg en Mark Pluimen. De inspiratie zat in de presentaties van Frank Wormer en Maurer Architects. Beide gaven een mooie beeld van de kracht van de omgeving en vooral het geloven buiten de context. Het ene voorbeeld een gigantische robot in het landschap net over de grens in Duitsland, het andere voorbeeld een passante watervallen/beek bij de buitenplaats Vaeshartelt. Als je durft te dromen ga je het zien.

  Met deze informatie en verrijking zijn we op trektocht gegaan ‘van A naar Anders’ en ontmoeten Rimboe Rob in het landschap. Niet Rambo Rob, het heeft niets met sterk te maken maar wel met kracht, krachtig in zijn puurste vorm. De volgende zinnen passeerde de revue:

  • De professor komt uit het veld!
  • Materialen leren kennen en omgevingen leren kennen!
  • Wat is een vak?!
  • Het gewas heeft en diepe worteling nodig!
  • Moet biologisch in orde zijn!
  • Men moet leren om de gronding goed te begrijpen het is namelijk een levend organisme!
  • De kennis levert een vruchtbare bodem!
  • Sint Jans rogge gaat tot 2 meter diep en vormt kanalen waarna er in de nieuwe losgemaakte
  grond makkelijke watering kan plaatsvinden ook op diepere lage onder grond!
  • Het voordeel van oer soorten, je hoeft dan niet het kaf van het kern te scheiden!
  • Wat de natuur achterland op de bodem, laten liggen is de start van nieuw en beschermd!

  Met deze info ontstaat er een beeld dat er eigenlijk op alle plekken in de buitenplaats kennis te vinden is. Je moet het alleen opsporen. De professors staan in het veld en geven je kennis en aanwijzingen:

  • Met open geest naar de omgeving kijken!
  • Het leren zien wat de samenhang is van het grotere geheel!
  • Loop eerst even met de kudde mee (de herder)!
  • Startpunt is de ground foundation!
  • De structuur moet juist zijn!
  • Basis is de humus laag, geen verstoring aanbrengen aan de grond!
  • Kennis opdoen over de juiste gereedschappen bij de juiste klus!
  • Een zoektocht door de natuursupermarkt!
  • 200 graden leren kijken!
  • Geen Streetwise maar Bushcraft!

  Leo Crombach, van Lijnspel, http://www.lijnspel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *