Het Zuidelijk Toneel: Waterdragers

Het Zuidelijk Toneel wil verbinding met de gemeenschap waarin ze gevestigd zijn. Zodoende heeft  hun toneelschrijver Marcel Osterop drie maanden meegedraaid op het gemeentehuis van Eindhoven. Daarna heeft hij daar het toneelstuk Waterdragers over geschreven. Ik heb het vanavond samen met mijn Annemarie gezien. Geweldig zoals daar een werkelijkheid neergezet wordt, zeer herkenbaar. Probeer het stuk te gaan zien als het bij je in de buurt is.

Het stuk kent drie lijnen:
1. Vier spelers zijn ambtenaren, die met elkaar en met de wethouder samenwerken
2. Dezelfde vier spelers zijn ook de bewoners van een woonhuis waaraan onderhoud gedaan moet worden
3. Dezelfde 4 spelers in gesprek met de schrijver, die in de zaal zit.

Ik leg de verbinding met het boek dat ik juist gelezen heb, Reizen zonder John van Geert Mak, waarover later meer. Een van de stellingen van Geert Mak is dat de democratie zowel in de VS als in Europa in crisis is, in de VS omdat zij gecorrumpeerd is, in Europa omdat zij in verwarring is.

Verwarring is wat m.i. zeer zichtbaar wordt in de eerste 2 lijnen van dit fraaie Toneelstuk (verwarring niet alleen in het bestuur van de samenleving, maar ook in de samenleving zelf !), waar de spelers in de derde lijn de schrijver op aan spreken.
1. De vier ambtenaren ventileren allerlei ideeën, discussiëren over de gemeenteraad, over de burgers, over het bestuur, over onduidelijke verantwoordelijkheden, etc., etc..
2. De vier bewoners komen er met elkaar niet uit, een van de vier is de (gecompliceerde!) dochter van de huiseigenaar, zij krijgen er ook een externe adviseur bij, die het heeft over een foto, een matrix, scenario’s, data, etc., etc..
3. De vier spelers spreken de schrijver aan op wat hij hen laat zeggen. Wie spreekt hier nou? Heeft hij dit gehoord? Wat is zijn eigen mening? Spelen de vier toneelspelers zichzelf?

Boeiend voor allerlei groepen en personen naar mijn idee: politici, ambtenaren, raadsleden, bestuurs- en bedrijfskundigen , studenten bestuurkunde en bedrijfskunde. externe adviseurs, etc., etc.. Het lijkt mij boeiend om met elkaar na te praten, bijvoorbeeld over:
– Herkennen we dit beeld ? Wat herkennen we ?
– Wat leert ons dit?
– Wat voor consequenties verbinden we eraan als dit beeld onze werkelijkheid kenmerkt?

Zie verder de site www.hzt.nl/waterdragers.
Veel plezier ermee!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *