De opdracht of de vele gezichten van Herman Wijffels

‘De opdracht of de vele gezichten van Herman Wijffels’ is een biografie van Herman Wijffels geschreven door Jan Smit (broer van Jeroen Smit?)

Het is wat mij betreft een lezenswaardige biografie. Op verzoek van Wijffels en Smit is gekozen voor een ongeautoriseerde biografie! Het boek is deels chronologisch, deels thematisch opgezet. De samenvatting van hieronder gaat per hoofdstuk van het boek.

1. Op Turkeye
Hermans Wijffels is in 1942 geboren in het dorp Turkeye, onderdeel van de gemeente Ijzendijke, in Zeeuws Vlaanderen, als oudste in een gezin van 8 kinderen.

2. Zwarte sneeuw
Hun vader (1962) en hun moeder (1964) overlijden vroeg, vrij kort na elkaar. Herman doet erdoor thuis zijn eerste ‘bestuurlijke’ ervaring op.

Hij studeert 1959 – 1966 economie in Tilburg, leert er de katholieke sociale leer van Prof. Cobbenhagen (p. 41). (Noord Brabant Commissaris der Koning Wim van der Donk spreekt ook over die leer. Piet Moerman roemde ook Cobbenhagen; die leerde Piet over Wilhelm Ropke, de grondlegger van het ordoliberalisme, een grondslag van het Rijnlands denken en doen).

Hij was een goede voetballer! In zijn militaire diensttijd leert hij zijn latere vrouw Herma kennen.

3. De Haagse jaren
1969 – 1977 Ministerie van Landbouw. Minister Lardinois maakt hem in 1971 op zijn 28-ste Directeur Markt Ordening Vraagstukken (4 rangen omhoog, zijn maandsalaris verdubbelde, p. 76). In 1975 wordt hij Directeur Verwerking en Afzet van Agrarische Producten. Hij doet veel in Europa. (Ik werkte zelf op het Ministerie van Landbouw 1978-1982,  ken dus de directies MOV en VAAP)

1977 – 1981 Nederlandse Christelijke Werkgevers: Moraal, Milieu en Maatschappelijke betrokkenheid staan er hoog op de agenda, ze zijn gecharmeerd van het Rijnlandse ondernemingsmodel (p. 83).

Eerste zoon Paul overlijdt kort na zijn geboorte. Daarna komt een tweeling (Caroline en Andries, 1974). Pieter is geboren in 1977.

4. Bankier
1981 – (1986 wordt hij voorzitter van de hoofddirectie) – 1999 Rabobank. Hij is opgevolgd door Hans Smits (van de moderne managementtechnieken, p. 154), die weer opgevolgd is door Bert Heemskerk.

Wisse Dekker vroeg hem CFO bij Philips te worden, met het perspectief op de opvolging van Timmer (p. 147)!

Bijzonder, aan het einde:
– moeilijkheden binnen Rabobank International / Zakenbankdeel
– bestuurscrisis rondom en na zijn vertrek (waardoor o. a. Hans Smits snel weer vertrekt).

1995 Start van de Wielerploeg

5. De beste premier die NL nooit heeft gehad
Zijn activiteiten voor het CDA.

6. De reis naar binnen
Hij ontdekt hoe wezenlijke en moeilijk je gevoelens zijn. Rients Ritskes (p. 128), Dien de Boer-Kruyt (p. 215). Dienend leiderschap.

7. Adviseur in algemene dienst
1999 – 2006 Voorzitter van de SER, de Sociaal Economische Raad.

8. De ‘methode-Wijffels’
Verhaal over DSM (vele jaren President Commissaris, met achtereenvolgens als bestuursvoorzitters van Liemt, de Bree en Elverding, met overgang van Mijnen naar Petrochemie naar Biochemie) is interessantst.

Leidinggeven draait om 3 dingen: verbinden, verbinden, verbinden (p. 273).

Later/verderop, bij de Formatie van Kabinet Balkenende IV (H. 9) en bij de bemiddeling bij het FNV (H. 11, p. 358) blijkt de U-theorie basis van zijn werkwijze; hij zoekt naar en bouwt op ieders passie, ‘waarom’ staat centraal.

2006 – 2008 NL vertegenwoordiger bij de Wereldbank (WB).

9. Dompteur in rondreizend circus
2007: Formatie Kabinet Balkenende IV.

10. Het gevecht van mijn leven
2007: Voorzitter van de ad-hoc commissie die het machtsmisbruik onderzoekt van Wereldbank president Wolfowitz. Hierbij blijkt hoe een Rijnlander (in overleg met zijn collega’s, in het belang van de organisatie) ‘het spel’ soms hard moet spelen (p. 333, a la HP bij SGE)

11. Steeds radicaler
Dialoog leidt eerder tot wederzijds begrip (p. 355).
Bemiddeling bij de FNV.
Hoogleraar Duurzaamheid aan de Universiteit van Utrecht.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *