Wat doet de Actieleergang AI met deelnemers?

Graag geef ik gehoor aan het verzoek van Cees Hoogendijk:

Beste vriend(in),

In 2008 werd ik omhelsd door Appreciative Inquiry (AI), de kunst van het waarderend onderzoekend bejegenen. AI bevordert het doorontwikkelen van de kracht van mensen en organisaties. Het omarmen van AI heeft mij bekrachtigd in mijn werk als organisatieontwikkelaar en meemaker van lerende organisaties.

Niet alleen ik vond dat zoveel mogelijk mensen en organisaties baat zouden kunnen hebben bij het inweven van AI in hun wezen. Velen met mij zijn die mening toegedaan en dragen het gedachtegoed op diverse manieren uit. Dat waardeer ik zeer. Zelf ben ik mij nog dagelijks aan het bekwamen in de waarderend onderzoekende grondhouding. En in die zin ben ik de meest trouwe leerling van het AI100 actieleertraject waarvan ik één van de programmamakers ben en dat zich mag verheugen in het volbrengen van drie leergangen. De 100 staat voor de ambitie om (minstens) honderd organisaties met AI bekend te maken.

De actieleergang leunt op zestien contactdagen en kent een doorlooptijd van ongeveer een jaar. Naar onze smaak is dit de benodigde intensiteit van leren waarlangs AI daadwerkelijk bij de deelnemer kan postvatten, en dan nog is dat eerder een begin dan een afronding van de persoonlijke ontwikkeling. Nog veel mooier dan ikzelf kunnen onze alumni vertellen wat de leergang voor hen heeft betekend; je vindt hun verhalen in bijgevoegd AI Magazine.

Mijn excuus! Hopelijk vergoelijkt deze intro mijn onbescheidenheid om je rechtstreeks aan te schrijven, iets dat ik in tot een minimum beperkt houd. Maar over Appreciative Inquiry mag naar mijn smaak van de daken worden geschreeuwd.

En dat is wat ik jou graag zou willen vragen.

Na de zomer start de vierde lichting van onze opleiding. Het karakter ervan staat niet toe dat we adverteren of mensen ‘naar binnen slepen’. Leren en ontwikkelen, zeker met betrekking tot Appreciative Inquiry is een subtiel, wederkerig proces. We willen potentiële deelnemers er vooral op attent maken. Is hun interesse gewekt dan spreken we graag – waarderend onderzoekend – verder over hun wensen en mogelijkheden om het maximale profijt van de leergang te genieten.

Zou jij deze mail willen doorspelen aan mensen van wie jij vermoedt dat AI hen aanspreekt? Dat zou ik zeer waarderen. De wereld kan er alleen maar beter van worden.

Als je daartoe zelf meer informatie nodig hebt, stel gerust je vragen. De AI100 studiegids en studiekalender zijn eveneens bij deze mail gevoegd. En op www.ai100.org vind je alle voorgaande AI Magazines.

P.S.: kijk hier ook eens naar de voordelen bij het aanbrengen van deelnemers; voor een dergelijke daad stelt het AI100-programma niet alleen waardering maar ook materiële vergoeding in het vooruitzicht.

Dankjewel voor het beluisteren – en wellicht meemaken – van mijn verhaal.

Met waarderende groeten

namens AI100

Cees Hoogendijk

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *