#Rijnlandspel

Het Rijnlandspel is uit ! De officiële presentatie is op 27 juni. Vooruitlopend daarop:

Het bestaat uit:
– een individuele vragenlijst, die een snel en onvolledig inzicht geeft tussen het Rijnlandse gedachtegoed en het Angelsaksisch model
– een set stijlkaarten, met quote’s zowel vanuit Angelsaksisch als Rijnlands perspectief, te gebruiken om de verschillen in besturingsfilosofie inzichtelijk te maken
– een set veranderkaarten, eveneens met quote’s vanuit beide perspectieven, om verschillende manieren van veranderen te typeren.

De vragenlijst stelt mensen in staat om hun persoonlijke voorkeur aan te geven. Tevens kun je er mee aangeven wat volgens jou de voorkeur heeft van de organisatie of het team waar je in werkt

De stijlkaarten zijn ongeveer de 2 x 12 principes, zoals we die kennen uit het Rijnland boekje van Jaap Peters en Mathieu Weggeman, met een verhelderende aanvulling.

De veranderkaarten zijn nieuw en een interessante toevoeging aan het arsenaal van mogelijkheden om Rijnlands versus Angelsaksisch concreet te doen !

Het spel geeft je inzichten om doordachte keuzes te kunnen maken. Keuzes over het inrichten van de organisatie, de invulling van de stafafdelingen, de ruimte voor vakmanschap, het stellen van prioriteiten, de wijze van evalueren van resultaten, de weetbaarheid of meetbaarheid van de kwaliteit van de dienstverlening of het product.

Toen ik het spel vanmiddag liet zien aan mijn collega’s van DeLimes Zuid Oost, hadden we getriggerd door Wie het weet mag het zeggen, al meteen een begin van een goed gesprek over leiding geven en een zelfsturend team, precies de bedoeling van het spel !

Complimenten aan de makers, Mariska Meinsma, Jurriaan Cals en Ron van Gils. Ik vind het spel ook mooi door zijn eenvoud en door zijn korte (niet teveel, niet te weinig) maar krachtige tekstjes. Je ziet er aan af dat er aan de teksten gesleuteld is, dat het fors getest is. Typisch niet het probleem van Multatuli (sorry voor mijn lange brief, ik had niet de tijd om hem kort te maken)!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *