Presentatie: Nieuwe tijden, anders organiseren

Vrijdagmiddag 18 april 2014 zijn we met zo’n 45 mensen bij de Presentatie van het eerste boek in het kader van de Rijnland ebook reeks: Nieuwe tijden, anders organiseren van Jaap Peters en Harold Janssen . De presentatie vindt plaats op het nieuwe Centraal Station (CS) in Rotterdam, waar een deel van de inspiratie voor het boek is op gedaan; hier is de werkgemeenschap (die staat voor) ‘CS Veilig’! We beginnen dan ook met iets daarvan te ervaren.

We gaan uiteen in 3 groepen. Ikzelf heb met 10 anderen ‘de mazzel’ agent Xander te horen en te spreken. Hij neemt ons eerst mee naar een zaaltje om een introductie te doen, waarna we (op suggestie van onze Udo) een ronde maken over het station. Hij is 35 jaar en al 12 en een half jaar agent en vanaf 2004 werkzaam op Rotterdam CS. ‘CS Veilig’ is gestart in 2002 na de verplaatsing van (zo’n 1300 mensen van) Perron 0 (= de opvang van drugsgebruikers daar door o.a. Dominee Visser) naar de Pauluskerk. In die tijd voelde minder dan 5% van de reizigers er zich veilig. Er is toen ook letterlijk geknokt om CS veilig te krijgen. In 2004, toen Xander er begon, voelde 60% er zich veilig, in 2007 was het 90%. Toen de verbouwing begon zijn de metingen van de mate waarin mensen er zich veilig voelden, gestopt.

Xander heeft CS in zijn hart gesloten. Hij zorgt er voor de veiligheid samen met zijn collega’s (zijn ‘maatjes’) van o.a. de NS-/Spoorpolitie, de RET (de Rotterdamse bus en Trammaatschappij) en het Stadstoezicht. Hij geeft aan hoe snel en effectief hun netwerk/werkgemeenschap is: bij de opening van het nieuwe CS voelt de Dienst Koninklijke Politie zich door de grote drukte om de Koning heen niet in staat om vrij baan te maken voor een goed vertrek van de Koning. Xander roept telefonisch zijn collega’s van CS op en zij maken a la minute de weg vrij voor de Koning. Hij heeft ook verhalen over hoe de CS collega’s met elkaar zakkenrollers ‘in de kraag grijpen’, hoe het Stadstoezicht er bij de Fietsenstalling voor zorgt dat er geen problemen zijn, die gerapporteerd moeten worden …..

Het CS Veilig team is er nu meestal nog maar per dagdeel met een koppel van twee mensen. Nu dreigt ook Xander door bezuinigingen en door prioriteiten van de leiding van de Regiopolitie los te moeten komen van CS en ergens anders gestationeerd te gaan worden. Hij hoopt ‘gelabed’ te blijven, niet in algemene dienst te moeten. Xander is van mening dat als de Politie weg gaat uit het CS Veilig team, dat dan ook het CS Veilig team weg gaat. Onze Frits wordt terecht en begrijpelijk een beetje verdrietig van wat hier nu dreigt …..

Na de trektocht van ons 11 o.l.v. Xander verzamelen we alle 45 boven in het Groothandelsgebouw voor de feitelijke Presentatie o.l.v. Henk Hogeweg. Beide schrijvers krijgen eerst het woord. Harold heeft het over beslissen over de realiteit zonder kennis van de realiteit, over de professionals, die dan zeggen: ‘laat ook maar’, die hun hypotheek (waar ‘de hark’ over gaat) belangrijker vinden dan hun principes. Hij hoopt op professionals, wiens ‘interne kompas’ nog werkt ! Hij is er van overtuigd dat de wal het schip zal keren, dat het managen zijn tijd gehad heeft. Hij vindt dat wij ongelofelijk belangrijk werk doen, dat wij de professionals ‘een hart onder de riem moeten steken’.

Jaap zijn verhaal past perfect bij de beleving van Xander: hij zit aan de ene kant in (het bovenaanzicht) het horizontale verband van CS Veilig met zijn ‘maatjes’ van organisaties zoals de NS-/Spoorpolitie, de RET, het Stadstoezicht, dat door hun kennis van zaken (hun vakmanschap) en van elkaar (hun vertrouwen in en hun verbinding met elkaar) snel en effectief handelt. Aan de andere kant zit hij in (het zijaanzicht) het verticale verband van de Politie, waar ze zoiets denken van: geen problemen (meer gerapporteerd) => hij kan naar een ander plek, weg van CS ….

De door Henk Hogeweg voor deze middag aangemaakte Whatsapp groep geeft ook fraai aan hoe of wat. Je komt er ongeveer zaken tegen als:
– veiligheid is een beleving, ontstaat door aandacht voor iedereen !
– veiligheid moet steeds opnieuw gerealiseerd worden ….
– onvoorspelbaar surveilleren zorgt voor extra veiligheid !
– opgeloste problemen worden (soms) niet gerapporteerd ….
– CS is en blijft een goede plek voor snode plannen ….
mensen met verstand van de locatie beslissen over menskracht op de locatie !
– als Xander de baas was, zou hij gaan voor een gemotiveerd team …
– zonder basis geen geheel !

Kortom, het was een mooie, bijzondere middag, die nog veel belooft voor de toekomst …

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *