Een nieuwe toekomst

Ik deed deze week de 3-daagse cursus Pensioen in Zicht (PiZ), omdat mijn Annemarie met pensioen gaat. Het was de moeite waard ! Het was leuk om weer een paar dagen op stap te zijn met mijn partner. Het was een leuke groep en een goede trainer, Harry Peer van Odyssee, waar begreep ik Mathieu Weggeman tot voor kort lid was van de Raad van Commissarissen. Tot slot was ook de locatie fraai: Kasteel Vaeshartelt bij Maastricht, waar begreep ik onze Toos Hofstede net vertrokken is.

Harry is een boeiende man, die authentiek staat voor medezeggenschap en de vakbonden en voor historie in het algemeen en van medezeggenschap en vakbonden in het bijzonder, zeer bezorgd over het Angelsaksische en geboeid door het Rijnlandse, zoals trouwens verrassend velen in de cursusgroep van 16 mensen! Harry wees me o.a. nog op Sjaak van der Velden, het boek Veranderen in Dialoog van collega’s van hem en op www.vakbondshistorie.nl.

De alternatieve benaming van de cursus is Een nieuwe toekomst. Mijn idee is dat de cursus vooral PiZ moet blijven heten en toch is de andere benaming begrijpelijk. Zie waar het onder anderen over ging:
– de 5 levensgebieden: Lichaam en Geest, Sociale relaties, Materiële situatie, Arbeid en Presteren, Waarden en Inspiratie;
– de 4 levensstijlen: Onverplichte stijl, Maatschappelijk actieve stijl, Ontspanning/cultuur-gerichte stijl, Familie/omgeving gerichte stijl;
– gezondheid;
– vooroordelen en misverstanden op een aantal gebieden van het leven: beweging, voeding, psychische gezondheid, gezondheid in brede zin, slapen;
– vriendschappen, over als vragen als: wat is vriendschap voor jou, wat is het belang ervan, hoe ga je er mee om, etc.;
– verschil tussen mannen en vrouwen.
Interessante en belangrijke onderwerpen, als je met pensioen gaat, maar lang niet dan alleen!

We kregen als cadeautje aan het einde van de cursus een boekje van Odyssee, vol mooie spreuken, bijvoorbeeld:
– langzaam veranderen gaat soms sneller
– ik sta even stil en dat is een mooie vooruitgang,
– gras groeit niet door er aan te trekken
maar ook:
– wie verdriet verloochent, maakt troost onmogelijk
– wie kiest maakt zich vrij van elke dwang
– als je geluk wilt vermenigvuldigen, ga het dan delen …..

Kortom: aanrader, niet alleen als je met pensioen gaat …

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Mathieu Schellen schreef:

    Inderdaad beste Sjaak, een echte aanrader en wel in het bijzonder vanwege de inspirerende Harrie Peer, maar zeker ook door de ontmoeting met inspirerende cursisten voor wie het einde van hun loopbaan geenszins het einde is van leren en ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *