DeLimes Nieuwjaarsbijeenkomst 10 jan. 2014

De DeLimes Nieuwjaarsbijeenkomst 2014, de afsluiting van de 13-de Rijnlandweek en de Netwerkmiddag van DeLimes West kwamen vrijdagmiddag bij elkaar in een mooi ontmoeting in Conferentiecentrum Drakenburg in Baarn. Er waren veel mensen, er was veel energie, veel plezier en veel inspiratie. Moeite waard ! Een veelbelovend begin van het nieuwe jaar !

Een sterke economie heeft baat bij een hoge kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Dat kan alleen als we vakmanschap meer ruimte en waardering geven. Mensen in de voorste linie van het onderwijs, in de zorg en bij de politie moeten trots kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Vertrouwen, ruimte en voldoende tijd zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. Niet toegeven aan de reflex om op elk incident te reageren met nieuwe regelgeving. Bewezen vakmanschap belonen met minder verantwoording en controle. Het loongebouw moet zo in elkaar zitten dat echte vakmensen voor promotie niet hoeven te vluchten in managementfuncties.

Bovenstaande tekst staat (echt) in het Regeerakkoord van Rutte II (bovenaan pagina 2 van Bruggen slaan, het Regeerakkoord van VVD – PvdA van 29 oktober 2012), zo leerden ons de deelnemers aan de Rijnlandweek en Burgemeester Harold Janssen in zijn Nieuwjaarstoespraak (Ik heb er enkele woorden in vet gemaakt). Rijnlandse woorden zijn er dus wel, daden is nog wat anders ! Hoe je invulling geeft aan een en ander is nog een heel ander verhaal. Het andere punt dat dus de collectieve aandacht in onze ontmoeting deze middag vroeg is de tweet vanuit de Rijnlandweek: het antwoord op de vraag ‘hoe’ is ‘wie’. Het boek dat ik met Willemijn Brouwer, Jurriaan Cals en Henk van der Steen dit jaar ga publiceren is een boek over Rijnlandse doeners, 15 mensen die beschrijven hoe zij doen. Een en ander lijkt op elkaar te gaan aan sluiten …

Een impressie van wat verder allemaal ook nog langs komt:

– het is voor professoren soms verrassend lastig om te leren
– Binnen het Montessori wereldje in NL  heb je ook de rekkelijken en de preciezen, de oorspronkelijken en de modernen, de dogmatische en de (ja, wat staat daar tegenover)
– Is dat binnen het Rijnlandse wereldje ook zo?
– De deelnemers aan de Rijnlandweek leren ons ook hoeveel er te zien valt in het conferentiecentrum en in de directe omgeving daarvan en waar dat allemaal metafoor voor kan zijn. Prachtig hoe je met beelden begrippen kunt laten spreken …
– www.horizontalisering.nl met het verhaal van Erik Gerritsen over de Jeugdzorg: 10 mensen 6 maanden ruimte geven om hun job opnieuw uit te vinden,  met ‘lean’ zonder dat zo te noemen, d.w.z. geen dingen doen waar kind niet direct beter van wordt => 70 % van het werk vervalt, leiding gevers die er zich niet mee bemoeien, daarna niet uitrollen, maar inrollen
www.lerendeleiders.nl
– Intentie is om de DeLimes netwerkmiddagen vooral ook over de Hoe vraag van hierboven te laten gaan
– de DeLimes site is veranderd. Er komt ook ruimte voor verslagen van de DeLimes Netwerkmiddagen
– Intentie is om Rijnlandse e-books te gaan maken. Format en voorbeeld zijn te vragen aan Jaap Peters
– Jan Tolhuijs uit Den Helder is coördinator van DeLimes Noord West

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *