Uitnodiging DeLimes Netwerkmiddag en Nieuwjaarsbijeenkomst 10 januari 2014

Het leven hangt van tradities aan elkaar. Naast de gewoonte om harken te tekenen in plaats van gewoon te organiseren, is er ook de DeLimes nieuwjaarsbijeenkomst op de laatste dag van de Rijnlandweek. Op 10 januari is dat, van 14.00 uur tot 17.00. En u bent traditiegetrouw van harte welkom. Zelfs het feit dat we niet weten wat er gaat gebeuren omdat wij als DeLimes slechts het toeval organiseren door de afsluiting van de Rijnlandweek te laten samenvallen met de bijeenkomst van ons netwerk, is zo langzamerhand traditie.

Wordt 2014 een gelukkig jaar, zoals wij dat elkaar naar goede gewoonte wensen? Statistisch gezien moet dat wel zo zijn. We behoren tot de gelukkigste mensen op de planeet. Hoewel we tegelijkertijd helemaal niet zo gelukkig zijn op het werk. Niet door dat werk, dat boeit ons meestal enorm, maar wel door die organisatie er omheen.

Gelukkig zijn er steeds meer tekenen dat dat keurslijf losser begint te raken. De belangstelling voor de Rijnlandse principes is groot. Iedereen wil eigenlijk wel dat de mens weer voorop komt te staan, in plaats van het systeem. Maar het blijft een hardnekkige gewoonte om de oplossing te zoeken in juist dat systeem. Door het op te schrijven in lijvige beleidsnota’s bijvoorbeeld. Om dan vervolgens verbaasd te zijn dat er maar niets van komt.

Een mooi voorbeeld daarvan is het regeerakkoord. Dit staat er onder andere: “Een sterke economie heeft baat bij een hoge kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Dat kan alleen als we vakmanschap meer ruimte en waardering geven. Mensen in de voorste linie van het onderwijs, in de zorg en bij de politie moeten trots kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Vertrouwen, ruimte en voldoende tijd zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. Niet toegeven aan de reflex om op elk incident te reageren met nieuwe regelgeving. Bewezen vakmanschap belonen met minder verantwoording en controle. Het loongebouw moet zo in elkaar zitten dat echte vakmensen voor promotie niet hoeven te vluchten in managementfuncties.”

Mooie Rijnlandse voornemens, zouden we willen zeggen. Maar of de oplossing binnen de bestaande ordening kan worden gevonden, wagen we ernstig te betwijfelen. Intussen is er natuurlijk van alles aan de hand in onze samenleving. Mensen zoeken, nu onze vermolmde systemen steeds minder vertrouwd worden, meer en meer de samenwerking, door de oprichting van zorg- en energie-coöperaties bijvoorbeeld. De oplossing komt zoals elke grote verandering, van onderaf. Dat noemt onze Koning dan weer de participatiesamenleving.

Het verlangen is er. Nu nog het antwoord op de vraag: hoe? Laten we het daarover blijven hebben. Lijkt ons een mooi thema voor de nieuwjaarsbijeenkomst. Deelname kost zoals gewoonlijk slechts een mailtje naar [email protected]

Mocht u daar niet bij kunnen zijn, dan wensen we het u nu alvast: Een gelukkig 2014.

Overigens – en dat is helemaal niet de gewoonte – er zijn nog enkele plekken vrij op de Rijnlandweek. Een gelukkiger begin van het nieuwe jaar is nauwelijks denkbaar.

Zowel de Rijnlandweek als de nieuwjaarsbijeenkomst spelen zich af in Conferentiecentrum Drakenburg, Dr. A. Schweitzerweg 1 , 3744 MG Baarn. Tot dan.

Harold Janssen en Jaap Peters

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *