DeLimes Zuid Netwerkmiddag 13 dec: Lineaire en Circulaire economie als motor van de nieuwe tijd

Jarenlang deden we aan lineaire economie. We gebruikten grondstoffen, maakten producten en gebouwen en aan het einde van de gebruiksperiode gooiden we alles weg (sommige zaken kregen nog wel een 2e leven, maar in totaliteit verspilden we de gebruikte grondstoffen).

Grondstoffentekorten door overconsumptie en grote bevolkingsgroei in de nabije toekomst dwingen ons tot verandering; van lineair naar circulair denken en doen.

Circulaire economie is een economisch systeem dat gericht is op optimaal hergebruik van producten en grondstoffen waarbij waarde vernietiging wordt geminimaliseerd; van verbruik naar gebruik en van lineaire naar circulaire processen. We gaan betalen voor het gebruik van goederen, bijvoorbeeld voor zituren van kantoorstoelen en voor lumen (licht) i.p.v. stoelen en lampen kopen; of het leasen van jeans, smartphones en tablets. Deze voorbeelden zijn reeds gestart! In de nabije toekomst kunnen we op basis van circulaire economie ook gebouwen neerzetten.

Wat gaan we doen?

Op 13 december 2013 laten we zien dat oude gebouwen (uit het lineaire economie tijdperk) en circulaire economie in de nieuwe samenleving een belangrijke rol kunnen spelen in het creëren van nieuwe economische activiteiten. Hoe zouden ze elkaar kunnen versterken, zijn er bijpassende verdienmodellen te maken en waar zouden we morgen mee kunnen beginnen.

13.30 uur Ontvangst in het oude CBS kantoor
14.00 uur Welkom, programma (Rob Lommerse)
14.10 uur “Van CBS naar CB6”, terug- en vooruitblik na een jaar transformatie (Peter Borkens)
14.30 uur Circulaire Economie (Erick Wuestman)
15.15 uur Aan de slag met vragen van CB6 vanuit het perspectief van de Circulaire Economie (in subgroepen)
16.30 uur Plenaire uitwisseling en afsluiting (Dries van Gemert)
17.00 uur Afsluiting met een drankje

Wat verder nog?

Locatie: Carbon 6 (voormalig CBS gebouw). Adres: Kloosterweg 1, 6412 CN Heerlen. Aanmelden kan eenvoudig door een mailtje naar [email protected]. We vragen een kleine bijdrage van € 10,-, ter plaatse te voldoen.

Een en ander is met plezier mede mogelijk gemaakt door Jan Tops, Loes Vialle, Dries van Gemert, Jan Snelders, Guus Vijgen, Poul Bakker, Sjaak Evers en Rob Lommerse.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *