de dialoog

Door mijn ervaringen in de Week van de Dialoog (en door de gesprekken in het kader van de Studiegroep Publieke Dialoog, waar ik ook aan deelneem) kom ik ook verder op het spoor van de essentie en het proces van de dialoog.

In mijn korte verslag van de Week typeer ik de dialooghouding met: ruimte en aandacht voor de ander. Het gaat eigenlijk om nog iets meer, om door de bril kijken van de ander, in de schoenen gaan staan van de ander. Jeremy Rifkin spreekt over empathie, wat volgens hem overigens net zo belangrijk wordt in de toekomst als de rede is in het verleden!

Het gaat op een soortgelijke manier in de Socratische dialoog om
– de ander vragen wat er aan de hand is, incl. wat de ander in die situatie denkt, voelt en doet
jezelf daarna verplaatsen in die situatie en dan nagaan wat jij dan voelt, denkt en doet.

Counseling (zoals ik dat geleerd heb, gebaseerd op Gerard Egan: Deskundig hulpverlenen) leidt ons nog verder:
– De eerste stap is empathie.
Daarna volgt: respect, voor wat je tegenkomt bij/van de ander.
– Stap 3 is eerlijkheid (naar jezelf toe en naar de ander) en confrontatie (waarbij je aandacht geeft aan wat daarvan je wanneer, hoe zegt en aan het effect daarvan op de ander).

Een en ander veronderstelt nogal wat bij jezelf: niet alleen een open mind (zonder vooroordelen), maar ook een open hart (niet gehinderd door sym- en antipathieën) en een open wil (belangeloos), bekend van de Presentie-/U-theorie.

Openheid in bovengenoemde zin heb ik ooit geprobeerd te ontwikkelen m.b.t. Zen meditatietraining van Rients Ritskes. Daarbij leerde ik: meditatie is een ander woord voor concentratie, op jezelf, om daarna met een leeg hoofd/lijf (goed dus) te kunnen luisteren en kijken naar de ander.

Wat mij betreft is de dialoog houding (ontwikkelen) het ene ding, dat belangrijk is voor ‘stakeholders’/belanghebbenden/leidinggevenden/bestuurders/professionals, om samen effectief stappen te kunnen zetten, om als Rijnlanders ‘meters te kunnen maken’, vooruitgang, voortgang en resultaten te kunnen boeken. Het andere is ontdekken/weten wat jezelf van belang/waarde vindt ….

Tot voor kort pleitte ik voor de dialoog in plaats van het debat/de discussie. Nu pleit ik voor een serieuze plaats voor de dialoog naast het debat. Het is goed om in/door het debat heldere stellingen en standpunten te hebben c.q. te krijgen. Kunst is om daarnaast in de dialoog open te staan voor onderzoek van de standpunten, m.n. dat van jezelf ….

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *