Mijn feest van de Dialoog

Ik heb de afgelopen week in het kader van de Week van de Dialoog negen (9) dialogen gedaan en ik vond het een feest. Een intensieve, unieke ervaring, die mij een mooi, inspirerend beeld geeft van mijn medeburgers, van ontwikkelingen in onze regio en van de kracht van de dialoog. Ik kan het iedereen aanraden!

Het kader is de jaarlijkse Dag van de Dialoog, van Nederland in Dialoog, die in onze regio Zuidoost Brabant dit jaar op een aantal achtereenvolgende dagen gezet is, wat mij mede de mogelijkheid gaf om er zoveel te volgen.

De dialoog volgt in dit kader een eenvoudig en daardoor krachtig grondschema:
– het thema kan iedere plaats zelf bepalen. Voor Zuidoost Brabant is het dit jaar: Samen meer
– de aanpak is landelijk het zelfde, volgt vier (4) stappen
1) Kennismaken, aan de hand van het thema
2) Delen, van een concrete, recente, persoonlijke ervaring, met het thema
3) Dromen, over het thema
4) Doen, wat ga jij morgen doen, met betrekking tot het thema
– de houding is het belangrijkst: die van de dialoog: ruimte en aandacht voor de ander.

Maandag heb ik 3 dialogen begeleid in Eindhoven
– de eerste was in de Buurt-Info-winkel O.O.G., wat staat voor Overkoepelend Orgaan Genderdal. Ik ben er onder de indruk van de mooie mensen. Een van hen is 87 jaar, komt uit een gezin van 16 kinderen en voelt zich zijn leven lang al alleen …
– de tweede was in het Wijkcentrum van de St. Petruskerk. Ook hier zijn mensen zeer betrokken bij en actief in hun buurt. Boeiend om over Marriage Encounter te horen, bijzonder voor de jongste onder ons, de deelnemende wethouder …
– de derde was in het Academisch Genootschap. Hier zijn enkele mensen die elkaar raken op het spirituele vlak, anderen op het vlak van het doorgeschoten individualisme en het neoliberalisme.

Dinsdagmiddag maak ik een dialoog mee in de Bibliotheek van Veldhoven. Mooi om er mensen te ontmoeten, die ‘samen’ een uitgewoond begrip vinden, in plaats van ‘meer’ juist minder (consumeren) willen, ook spreken over samen-hang en meer-waarde.

Woensdagmorgen ben ik in de kamer van de Burgemeester van Nuenen onder de indruk van een mevrouw die 40 jaar een technische job gedaan heeft en na haar ontslag uiteindelijk autistische kinderen begeleidt op een zorgboerderij…

Donderdag
morgen begeleid ik in Helmond in het prachtige Duurzaamheidscentrum Groen4Life een dialoog met een wel heel prachtige variëteit aan mensen:
– een Russische jonge vrijwilligster, die sinds een jaar met haar dochter van 5 haar weg zoekt hier,
– een middelbare scholiere, die een (korte) maatschappelijke stage loopt,
– een leerling van een Middelbare Agrarische School met ADHD- en PDD-NOS, eveneens stagiair,
– de eigenaar van het centrum, die me sterk deed denken aan Linda Bijl van de opvoedpoli. Prachtig!
– een organisatie adviseur, die met mij mee sterk houdt van het Rijnlandse.

Donderdagavond heb ik de tweede dialoog in Helmond
– bij een mevrouw thuis, die een nieuw thuis in Brandevoort heeft gevonden,
– waar ik door een deelnemer ook zelf weer wijzer wordt over mezelf…..

Vrijdagmorgen doe ik mee in een prachtig jongerencentrum in Best, met bijvoorbeeld een mevrouw die na 30 jaar logistiek bij de NS na haar ontslag uiteindelijk nieuwe kwaliteiten ontdekt/inzet, als eerste  in het Jongerencentrum …

Vrijdagmiddag zitten we in Best bij een man thuis, die na 20 jaar timmerman te zijn geweest zich omschoolt tot schuldsaneerder….

Een variëteit aan situaties en aan mooie dialogen vanwege de variëteit aan mooie mensen! Mensen die samen (in en door de dialoog) inhoud delen, waardoor meer (verdieping en verbinding tussen de mensen) ontstaat!

Ik heb er volop mee aan georganiseerd, met name in Eindhoven. De voldoening die ik beleef aan de dialogen is voor mijn gevoel in verhouding tot de inspanning die ik er voor geleverd heb!

P.S. Ik ga ook nog een stukje schrijven over de Dialoog en een over Samen meer

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *