Gloei wekt energie op!

Mooi was het vanmiddag op de Extra Netwerkmiddag van DeLimes Zuid. Met alles bij elkaar toch zo’n 25 gasten van DeLimes en Lijnspel waren we op bezoek bij de cooperatie Gloei / de gemeente Peel en Maas (43000 inwoners, in 2010 ontstaan, 11 dorpskernen / -raden / -visies). We kregen een mooie visie op de gemeente van de toekomst, met een hoofdrol voor communicatieve zelfsturing door burgers. We gaven onze antwoorden op 3 vragen vanuit Gloei.

– Binnen Gloei zijn er ondernemers bezig met energieopwekking.
– De cooperatie Gloei wekt door de samenwerking daarbinnen energie op.
– De vragen van Gloei genereerden deze middag veel energie op bij de aanwezigen, een gevolg van o.a. mooi samenspel tussen DeLimes Zuid en Lijnspel. Dank aan Leo Crombach van Lijnspel voor de voortreffelijke voorbereiding en uitvoering van de middag. Smaakt naar meer.

Sjaak introduceert de bedoeling van de middag: gasten van Lijnspel en van DeLimes 1) genieten en leren van Gloei, 2) denken graag (Rijnlands) mee met vragen van Gloei.

Leo introduceert helder de Gloei-coöperatie. GLOEI is een netwerkorganisatie en een kennisplatform. GLOEI is actief in de gemeente Peel en Maas in het bijzonder en in de (Eur)regio Limburg in het algemeen. GLOEI is de aanjager, begeleider, ondersteuner, mediator en verbinder van concrete en innovatieve duurzaamheidsprojecten. Gloei staat voor duurzaamheid en leefbaarheid verbinden. Het gaat ze niet alleen om duurzame energie of duurzaam bouwen, maar ook om sociale duurzaamheid.

Geert Schmitz, Strateeg bij de gemeente Peel & Maas zet een mooie visie neer op de gemeente van de toekomst. Zijn bron is Arnold Cornelis met zijn verhaal over de ontwikkeling van de samenleving: van autoritaire sturing via sturing met regels naar communicatieve zelfsturing. In de toekomst heeft de gemeente al deze drie vormen van sturing nodig. De gemeente heeft er een taak bij: communicatieve zelfsturing bevorderen.

Hij onderscheidt uiteindelijk binnen proces- en uitvoeringskaders 4 domeinen:
– het domein waar de gemeenschap eigenaar van is (carnavalswagens)
– het domein waar de gemeenschap eigenaar is, de overheid faciliteert (dorpshuis)
– het domein waar de overheid eigenaar is, de burger meedenkt (groen)
– het domein waar de overheid eigenaar van is (paspoorten).

We gaan met de Worldcafé formule aan de slag met 3 vragen van Gloei:
1. Hoe kan Gloei zelfsturing bevorderen in de gemeente
2. Hoe kennis digitaal toegankelijk maken
3. Hoe verbinding tussen 3 O’s verder ontwikkelen.
Lijnspel maakt (en levert nog na) het verslag van de uitkomsten van de gesprekken over de 3 vragen!

Ik zit zelf in groep 1. De eerste ronde gaf blijk van betrokkenheid bij het onderwijs ook, en: alle schotten tussen alle vormen van onderwijs en tussen kinderopvang en onderwijs kunnen weg, en: een pleidooi voor kruisbestuiving tussen lerende kinderen en gevende mensen. Mooi hoe een ondernemer zelfvertrouwen krijgt binnen Gloei en zijn mening gaat geven over zaken die hem aan het hart gaan in het publieke/openbare domein. De aanwezige Wethouder wil iets met microkrediet-achtige financieringen.

De tweede ronde beschrijft Henk Hogeweg fraai hoe hij meters maakt met Sonergie, zonenergie in zijn Son (& Breugel). Het gaat ongeveer als volgt:
– Het begint met een initiatiefnemer, die gelooft in een idee.
– Die krijgt ergens de vloer en genereert belangstelling.
– Belangstellenden komen samen en werkgroepjes werken plannen uit.
– Meer belangstellenden komen samen en plannen krijgen instemming.
– Een cooperatie wordt dan opgericht.
– Het bestuur bevordert alleen de communicatieve zelfsturing.
– De cooperatie heeft nu (een jaar na de start) 88 leden.

De derde ronde van het Worldcafé is ‘aan de toog’ in het café tegenover het gemeentehuis. Als dank krijgen we van Gloei een koetjesreep en vogelvoer als symbool voor energie (letterlijk en figuurlijk) voor onszelf en voor onze omgeving. Mooi!

Inspirerend om oude en nieuwe relaties te ontmoeten en om hulpmiddelen en ervaringen uit te wisselen! Dank Arnold en Marianne voor de energie die jullie mij gaven.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Sjaak Evers schreef:

  Geert Schmitz gaf ook nog een interessant lijstje:

  Communicatieve overheid & Netwerkvoorwaarden

  01. Vertrouwen
  02. Ruimte
  03. Loslaten
  04. Visie
  05. Regie
  06. Veranderde rollen
  07. Nieuwe ….
  08. Synchroniciteit
  09. Dialoog
  10. Natuurlijke leiderschap
  11. Celebreren en waarderen

  Vraag van Henk Hogeweg was of Verbinding erbij moet. Geert leek daar mee in te stemmen. Mij lijkt dat het lijstje zaken bevat die inhoud geven aan verbinding !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *