DeLimes Zuid in Leur: Dorp in Bedrijf

Is me weer een mooie DeLimes Zuid Netwerkmiddag, deze keer in het dorp Leur binnen de gemeente Wychen bij Nijmegen. Carolien Guelen en Ton Baaijens, samen met Otto van Verschuer initiatiefnemers en delers van de droom ‘Dorp in Bedrijf’, verzorgen in het zonnige dorp in vakantiesferen een indrukwekkende middag. Carolien begint met een prachtige presentatie. Daarna leiden Ton en Carolien de 15 aanwezigen rond en laten ze ze ons niet meer los. Boeiend van het begin tot het einde!

Carolien Guelen ontvangt ons in haar Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden met een knappe presentatie. Ze geeft zeer fraai aan: het dorp voedt, ontvangt, is te huur, viert (de overvloed), geeft energie, zorgt, leert, werkt (op vele manieren), geeft (een goed antwoord). Het dorp gaat voor: Duurzaamheid, Leefbaarheid, Sociale vernieuwing, Balanseconomie, Burgerinitiatief. Het gaat voor: plaats voor ieder, menselijke maat, schaalvoordelen van de kleine schaal, gekend zijn, er toe doen, samen perfect.

Ton Baaijens schetst kort essentie van de historische ontwikkeling, hoe de adel voor zijn werk voor de vorst door hem met een stuk grond beloond werd, leidend tot nu het bezit in het dorp door Baron Otto van Verschuer van zo’n 13 pachtboerderijen, waarvan er nu 2 vakantieboerderijen zijn. Leur heeft zo’n 100 inwoners, werkt intensief samen met Hernen met zo’n 800 inwoners. Beide dorpen zijn deel van de gemeente Wychen, van het Land van Maas en Waal.

Vervolgens maken we een uitgebreide wandeling door het dorp. De Baron was gereformeerd dus het dorp was een gereformeerde enclave in het Land van Maas en Waal. Je ziet er fraai een huisje dat de koelkast van het dorp was in de tijd voordat iedereen thuis zijn eigen koelkast had. Je ziet er de locatie waar vroeger de Maalderij van het dorp was. Het gehele dorp is ook te zien en te huur als een soort zalencomplex.

De weg door het dorp ligt op de rand van aan de ene kant kleigrond en aan de andere kant zandgronden, een stuifduinengebied, waar een bos op gegroeid is. We lopen langs de weiden waar de Angus koeien lopen, die lokaal geslacht en geleverd worden aan de locale bevolking. Als er iets met het vlees mocht zijn, dan is dat eenvoudig terug te herleiden naar de boer die het vlees geleverd heeft, over de schaalvoordelen van de kleine schaal gesproken!

Tegelijk zijn er verbindingen met de gehele wereld: we lopen langs een grote pachtboerderij, die werk heeft aan de graanteelt, die tegenwoordig weer lonend is door de stijgende graanprijzen door de stijgende vraag naar graan vanuit China. We lopen ook over de Hagert, de woonzorgboerderij van Ton en (de ook aanwezige) Bernadette Baaijens, waar zij alsmaar nog meer verbinding maken met haar omgeving. We kunnen ook nog even in het kerkje van Leur.

Dan begint deel twee van de middag, het gesprek over een konkrete vraagstuk van de gastvrouw en -heer: welke mate van organisatie moeten we hebben in ons dorp, wat moeten we hoever formaliseren? De plannen met zonne- en windenergie e.d. vergen een juridische vorm van samenwerken. Is een juridische vorm nodig voor het geheel van Dorp in Bedrijf, ter bescherming van het concept ook. Hoofdsuggestie van de aanwezigen is: doe dat laatste niet, vertrouw op de aantrekkingskracht van het concept, op zelfselectie door en de zelfreinigende werking van het concept. Het is dus belangrijk het concept helder te houden en te communiceren.

Vervolgvraag is: onder welke voorwaarden regelt de ontwikkeling van het dorp zich door zoals het zich tot nu toe ontwikkeld heeft?  Het concept van Dorp in bedrijf, zoals neergezet door de drie initiatiefnemers, is belangrijk. Actief aan de voorkant (met Baron Otto) zijn Ton c.s. al en moeten ze blijven! Grootgrondbezitter Otto heeft een lange termijnorientatie als een familiebedrijf. Blijf pionieren in plaats van regelen! Doe de juridische vorm alleen voor de energie.

De discussie (onder het genot van een drankje en locale hapjes, bereid door Karlijn) zit vol respect, waardering en bewondering van de deelnemers aan deze middag voor Carolien, Ton en Otto en de vele andere betrokkenen voor zoals Dorp in Bedrijf staat in Leur. Als dank geef ik Carolien Het Rijnland boekje en het Rijnland praktijk boekje; Ton heeft ze allebei al!

Nogmaals mijn grote dank voor de zeer aangename ontvangst en de zeer leerzame middag! Ook de mensen die voor het eerst op een DeLimes Netwerkmiddag zijn (bijv. twee mensen uit Son, die door Henk Hogeweg gekomen zijn), blijken er in het nagesprek prima over te spreken (nog steeds onder het genot van een drankje en locale hapjes).

We maken ze bekend met de DeLimes Zuid Netwerkmiddagen die we aan het voorbereiden zijn, voor 25 oktober (met Leo Crombach), in november (tijdens de Global Entrepreneurship week in Eindhoven over de High Tech Campus Eindhoven) en 13 december (bij CB6, oud CBS-gebouw in Heerlen over Circulaire Economie).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *