DeLimes Zuid Netwerkmiddag 14 juni 2013: DORP IN BEDRIJF

Als DeLimes Zuid dragen wij d.m.v. onze Netwerkmiddagen graag bij aan de ontwikkeling van lokale communities,  gemeenschappen waar mensen wonen, werken en recreëren; wat ons betreft hebben zij de toekomst. Deze keer bezoeken we het dorp Leur in de gemeente Wychen.

Een van de knooppunten in Leur is Woonzorgboerderij de Hagert. Met DeLimes Zuid waren we er in dec.2010. Bijzonder om te zien hoe initiatiefnemers Bernadette en Ton Baaijens de tevredenheid van hun klanten, van de medewerkers en van de eigenaars als maar zeer hoog weten te houden.

Intussen bouwt Ton de Hagert naar buiten toe uit. Hij verbindt het wonen en werken op de Hagert op allerlei manieren aan de lokale samenleving, door activiteiten op 4 gebieden: voedsel, recreatie, educatie en energie. Hij creëert voor zijn zorginstelling het verdienmodel van een gemengd bedrijf!

Bouwend ontmoet Ton in zijn dorp Leur andere bouwers: Carolien Guelen van het Bezoekerscentrum van Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen en baron Otto van Verschuer van het landgoed de Heerlijkheid Leur. Zij blijken een droom te delen: het dorp in bedrijf.

Ze zijn met de realisatie ervan zover dat ze bijvoorbeeld het dorp Leur ‘aan de man brengen’ als een conferentiecentrum, met als werkruimtes: restaurant de Leurse Hof, het Kerkje, de Maalderij, het Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden en de Hagert.

Daarnaast wordt gewerkt aan een lokale voedselketen en een lokale duurzame energievoorziening. De toeristische website www.eropuitinhernenleur.nl is al een tijd in de lucht. Daarin werken zo’n 20 lokale ondernemers samen in het verzorgen van toeristische arrangementen.

Otto, Ton en Carolien ontvangen ons graag 14 juni ‘s middags. Ze zijn bereid te delen hoe ze opereren, hoe ver ze zijn, welke vragen ze hebben, etc.. Het programma van de middag is ongeveer als volgt:

13h30 Ontvangst en koffie/thee
14h00 Ton, Otto en Carolien vertellen wat ze aan het doen zijn, waarom en hoe
14h45 Rondleiding door het dorp
15h30 Ton, Otto en Carolien leggen hun belangrijkste vragen voor aan subgroepen per vraag
16h30 Plenair delen van ervaringen en antwoorden
17h00 Afsluitende borrel.

Plaats van samenkomst: Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden, van Balverenlaan 1b, 6615AH Leur. Kosten: 10 euro per persoon. Aanmelden kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar [email protected]. We zien uit
naar je komst!

Een en ander is mede mogelijk gemaakt door: Loes Vialle, Jan Tops, Rob Lommerse, Dries van Gemert, Jan Snelders, Guus Vijgen, Poul Bakker en Sjaak Evers.

Informatieve en interessante websites:
www.bezoekleur.nl
www.dehagert.nl
www.eropuitinhernenleur.nl
www.heerlijkheidleur.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *