Een Prachtige Nacht van de Verbinding !

Was wat het mooi ! Kijk om te beginnen maar eens naar de fraaie weergave van de nacht door Jaap Peters Producties.
Ons voortdurend afvragend of we de volgende dag zouden gaan halen, hadden we een uniek feest bij S2M op Strijp S in Eindhoven, door Henk van der Steen prachtig in verbinding achtereenvolgens met Bogota, Seattle, Melbourne en Tokio ! Met dank aan Henk Hogeweg voor zijn mooie schepping !
S2M is vanaf het begin gezellig. Een aantal zijn nog niet zo bekend met S2M en Strijp S, onder de indruk ! We zijn bij de start om 20h00 met zo’n 75 mensen.
Allereerst daagt Frans Bosch ons mooi en energiek uit om onze (mentale) gewoontes en kaders los te laten.
– Als we bijvoorbeeld de hoofdstad van Frankrijk moeten noemen en als het niet Parijs mag zijn, dan kiezen we al gauw een andere stad in Frankrijk of een andere hoofdstad (ik koos voor Brussel). Het kan echter net zo goed geel of paard of wat dan ook zijn.
– Jezelf voorstellen of een hobby of wat dan ook vertellen met alleen feiten, maakt een heel ander verhaal en indruk dan een en ander met passie.
Mooi, heldere, goede boodschap, voor de rest van ons leven !
Vervolgens lopen heel mooi de gehele nacht twee stromen door elkaar:
– een stroom van (steeds mooi slechts 12 minuten) voordrachten
– een stroom van internationale (all over the world) skype verbindingen.
1. Henk Hogeweg opent de stroom van voordrachten. Hij heeft onze Eindhovense (Jesus prediker) Arnold Kox over de Maya’s, opent voor ons originele teksten van de Maya’s, over respect voor de aarde bijvoorbeeld. Hij eindigt met over Tijd te zeggen: Use it or Loose it!
2. Barbara Sanders vertelt ons over haar paarden, over haar leven en ons omgaan daarmee en over lessen daaruit. Langs komen begrippen als: kracht en gratie, zachtheid en zuiverheid, mensen leren wat volgen is, leidmerrie is de degene die de beste zintuigen heeft, de hengst als volgzaam leider, bewust zijn.
3. Ron Schel stelt dat we zeggen dat er een systeemcrisis is en dat we doen alsof er een conjuncturele crisis is, spreekt over Contributisme, over wat draagt het bij in plaats van wat levert het op. Hij eindigt mooi met Recht in de ogen van De Dijk.
4. Gijs van Bilsen spreekt over zijn Zetel 151, de zetel voor de stem van de burger naast de andere 150 in de Tweede Kamer, een actie van een aantal mensen om de democratie in ons land te moderniseren, om mensen weer te laten aanhaken. Hij wijst op de Google moderator, die Obama schijnbaar ook gebruikte. Zij zijn nu betrokken bij vier experimenten: een in Noord Oost Friesland, twee in Drente en een in Overijssel.
– Je kunt het best overal steeds opnieuw het wiel uitvinden.
– Vooral niet uitwisselen over experimenten, om ze te harmoniseren of zo.
Tot slot geeft Gijs op grond van hun ervaringen:
– stel een groots en meeslepend doel,
– 5 suggesties om daar dan heen te bewegen.
5. Annemarie Steen (‘de kortste afstand tussen twee mensen is de lach’) vertelt over Wereld bellenblaas dag van 6 mei 2011, over haar actie in dat verband op het NS Station in Eindhoven, over hoe mensen daar verschillend op reageren, zoals mensen steeds verschillend reageren op dingen, die op hen afkomen ! Haar missie is mensen aan het spelen krijgen. I am afraid, but I’m gonna do it anyway ….uhm (en ik doe het). Ze heeft tot slot een mooie video over spelende, blije Singaporezen, na workshops van haar daar.
6. Ary van Baalen vertelt over Simplicity under Complexity, over natuurlijke en niet-natuurlijke systemen, met corresponderende groei-patronen: de life cycle resp. de exponentiele groei. Ook over het belang van een derde persoon, die nuchter ten opzichte van en op afstand van een repeterend vraagstuk staat, wat hij illustreert met een mooie CaughtOnTapeTV video. Verder brengt hij een idee dat ik al lang ken van Groen Links: tax resources, not labour!
De tweede stroom is een fraaie reeks Skype verbindingen van Henk van der Steen met Improvisatie collega’s van hem.
1. Felipe Ortiz in Bogota, Bolivia
2. Randy Dixon in Seattle, USA
3. Ramaninicholas in Melbourne, Australie
4. Yuri K in Tokio, Japan.
Het idee is om met hen een connected story te creeren. Iemand bij ons in de zaal begint, de mensen in de Skype verbinding zetten het verhaal steeds voort. Het verhaal begint met een kikker en eindigt (je kunt het geloven of niet) met: en ze leefden nog lang en gelukkig.
Heel mooi, vooral ook hoe Henk steeds begon met 2 dingen: (hoe) leeft daar:
– het idee van de Maya’s over het einde der tijden?
– het concept van verbinden?
Ik vond dit een indrukwekkend, bijzonder fraai deel van de Nacht, iets wat deze nacht een uniek karakter gaf!
Halverwege was er Open Space. Er blijken onder de 75 aanwezigen wel zo’n 25 workshops ideeen! Ik heb met collega Eelco Spaans een dialoog gedaan met 5 andere aanwezigen, over: verbinden, geinspireerd door Nederland in Dialoog. We komen met elkaar uit op het idee van verbinden op een dieper niveau in de hierarchie van Bateson. Ik geloof dat Eelco en ik er in geslaagd zijn de kern van de zaak te raken: mensen iets van de dialoog laten ervaren.
Aan het einde van de avond doen we een Jump onder de heldere, krachtige leiding van Ineke Hurkmans. Heel fraai: 7 stappen, essentiele basisvragen, die je met z’n tweeen beantwoordt. Bij mijn tweetal werkte het.
Boodschap is duidelijk: het was goed, bijzonder, een belevenis, de moeite waard. Dank !!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Carina Verhulst schreef:

  Dank je wel Sjaak voor je verslag van deze bijzondere bijeenkomst! Ik heb er van genoten. En ook de fantastische intentie ervaren van de mensen die ik ontmoet heb om echt verbinding te maken.

  Henk en Henk: dank jullie wel voor het initiatief en de organisatie!

  Hartelijke groet, Carina

 2. Ook weer een mooi verslag! Was ook een mooie avond inderdaad.
  Ik heb n.a.v. deze nacht een bespiegelinkje over Verbinden geblogt op:
  http://troje.wordpress.com/2012/12/28/verbinden-en-improviseren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *