Een mooie ZoBinD, Zuidoost Brabant in Dialoog

Elk gesprek kent altijd tegelijk 3 dimensies: waar gaat het over, hoe pakken we het aan en wat is de houding van de mensen in het gesprek.
1. Het thema van de Dialoog is op 2 november 2012 in ZoB: Laat maar groeien; ieder kan er zijn verhaal in kwijt;
2. De vier stappen zijn elk jaar overal in het land: 1) Kennismaken, 2) Ervaren, 3) Dromen, 4) Doen;
3. De dialooghouding kenmerken we met acht punten: laat de ander zijn/haar verhaal vertellen, wees nieuwsgierig, waardeer het verhaal van anderen (oordeel niet), geeft elkaar de ruimte om even stil te staan bij wat er in je hoofd of in je hart omgaat, spreek beknopt zodat ook anderen kunnen spreken, spreek vanuit jezelf (‘ik vind …’), behandel elkaar vriendelijk en respectvol, vertrouwelijkheid (ook later: noem geen namen).

Afgelopen vrijdagochtend 2 november 2012 waren er zo in totaal 63 dialoogsessies in ZoB: 34 in Eindhoven, 19 in Best, 6 in Helmond en 4 in Nuenen. Ik heb de gehele dag mee gedaan in Eindhoven. Hieronder doe ik er kort verslag van.

In Eindhoven beginnen we om 07h30. Mary Fiers (Wethouder van de Gemeente Eindhoven) en Frits Philips jr. (Ambassadeur van de Dag van de Dialoog), Chris Dierickx en Harold Kops (beiden Vrijwilligers van ZoBinD) inspireren de aanwezigen mooi. Je merkt weer hoe Mary Fiers de dialoog is, Frits Philips heeft het erg mooi over echte onzekerheid en over onechte zekerheid, Chris heeft het thema van dit jaar verbeeld in een fraai kunstwerk en Harold heeft een werkelijk prachtig mooi gedicht !

Mijn begin daarna deze dag is als Gespreksbegeleider in een Dialoog in een werkkamer bij iemand thuis in Woensel Zuid. We zijn met z’n 6-en: de gastheer en zijn partner, een echtpaar met een enorme staat van dienst en een oudere man, die zich ondanks alles verdienstelijk blijft maken voor de medemens, ikzelf ben nr. 6.
– Bij de Kennismaking blijkt door de associaties bij het thema een fraai mengsel van scepsis en nieuwsgierigheid aanwezig te zijn;
– Als we Ervaringen met het thema delen, blijkt ook de varieteit daarin heel boeiend. De twee gastheren laten bijvoorbeeld de faam van het Italiaans dorp waar zij de helft van het jaar zijn, groeien door daar ansichtkaarten van het dorp te ontwerpen en te verkopen. Zorgen over de wijk en positieve beelden over Eindhoven wisselen elkaar hier af;
– Ook de Dromen zijn mooi. Een van de aanwezigen wil bijvoorbeeld een Levenspark aanleggen;
– Als het gaat om het Doen vindt een van de ouderen het mooi om plaats te maken voor de nieuwe generatie. De echtgenote wil door groeten gaan laten groeien !
Mooi hoe alles wat groeit en bloeit ons boeit …..

Tuusen de middag is het boeiend om bij onze sponsor Seats2Meet verhalen van collega begeleiders en organisatoren te horen. Het Feest van de Dialoog blijkt in volle gang.

’s Middags mag ik begeleider zijn bij de KBO, de Katholieke Bond van Ouderen , naar later blijkt een Krachtige Bond van Ouderen ! We zijn te gast bij de Vitalis WoonZorg Groep, in het restaurant bij Vitalis De Horst in Woensel Zuid. Ook hier is het gezelschap van dit keer acht mensen zeer gevarieerd, jong en oud, bij elkaar gebracht door de KBO voorzitter vanwege het thema armoede. We maken met elkaar een mooie dialoog over Laat maar groeien, we leggen zo een basis voor een goede dialoog over en een sterk verband tegen de armoede !
– Bij Kennismaking horen we weer bijzondere associaties bij Laat maar groeien. Een begint bijvoorbeeld bij plantages in Suriname, anderen hebben o.a. het over het verbinden van de generaties;
– Bij Ervaringen met Laat maar groeien blijkt hoe een WoonZorg centrum groeit door extern gericht te zijn, door ankerpunten te creeren in de wijk rondom het WoonZorg centrum. Het gaat ook over eenzaamheid en armoede onder jong en oud, over de moed om jezelf te laten zien, over de verharding en over verbindingen binnen de samenleving;
– Bij Dromen komt bijvoorbeeld het ABC-tje op tafel, van Aandacht, Begrip en Complimenten. Ook dat er nieuwe mensen komen die welhaast van nature verbindingen maken in de buurt. Ook dat het geld niet meer belangrijk is;
– Bij Doen komt het ABC-tje weer terug !  Ook het voornemen om als WoonZorg centrum maandelijks een dialoog te doen met mensen uit de buurt…..

’s Avonds krijgen een lekkere maaltijd van In de Voortuin, een wijkrestaurant van de Stichting Robin Hood Eindhoven, een onderdeel van Woningbouwvereniging Trudo, in Woensel West.

Om 19h15 begint in het PSV stadion een Dialoog waar ik deze keer als deelnemer aan mee doe. We zijn hier met z’n zevenen. Deze keer ben ikzelf de oudste. Ik mag nu zelf mijn eigen verhalen geheel vertellen:
– Bij de Kennismaking is mijn associatie bij Laat maar groeien: een verademing, na alle jaren verandermanagement, planned change, plan- en projectmatig veranderen, etc., etc.;
– Bij het delen van Ervaringen deel ik hoe ik een nieuwe fase, een nieuw leven kon laten groeien bij de Kiwanis Club Eindhoven. Er ontstaan mooie gesprekken over ieders ervaringen. We nemen daar de tijd voor. We laten de dialoog groeien.
– Stap 3 en 4 doen we hier niet.
We leren hoe moeilijk het is om echt bij de ander te zijn; je vraag komt al gauw vanuit je eigen referentiekader en je interpreteert vervolgens ook al gauw het antwoord van de ander vanuit je eigen referentiekader. Het wordt snel het zijne tegenover het jouwe, een debat. We komen in deze dialoog op dit punt al vooruit. We leren. Dank aan Gespreksbegeleider Joost !

De dialoog is een prachtig alternatief voor het debat. Hoe prachtig en krachtig de dialoog is, merk je voortdurend door hem te doen en te ervaren.

De dialoog levert ook veel inzichten op, bijv.:
– Er is veel moois in Eindhoven, een bruisende stad
– Er is ook armoede en eenzaamheid, onder jong en oud !
– Soms zou je hopen dat in een wijk een WoonZorg centrum is, dat voortdurend verbinding maakt met de wijk waar het in staat; zowel het centrum als de wijk gaan er van groeien !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Karin Kampert schreef:

    Wat een prachtig reisverslag van de Dag van de Dialoog in Eindhoven, ik heb er enorm van genoten, dankjewel Sjaak :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *