Ook vastgoedontwikkeling kan anders !!

Afgelopen vrijdagmiddag hadden we een mooie, inspirerende deLimes Zuid Netwerk bijeenkomst met zo’n 35 mensen (met weer mooi mensen echt uit het Zuiden) bij Walas concepts en hun CB6-project in het oude CBS-gebouw in Heerlen. Gerben van Straaten van Walas Concepts geeft helder aan hoe Rijnlands hun stedelijke herontwikkeling gaat in Canada (Vancouver, Granville Island) en in de VS, wat hun insteek is bij hun CB6-project, anders dan in het Duits/Nederlandse model. Een interessante paradox !

Gerben studeerde in Groningen rechten en filososfie, werkte 20 jaar in Canada, sinds 2000 ook in NL aan stedelijke herontwikkeling: user-driven, bottom up, sharing. Zie “Nieuwe ideeen voor oude gebouwen“. Zijn hoofdboodschap is: It should be all about (y)our value creation, waarbij hij ook steeds verwijst naar een artikel van Ad Verbrugge: Wie creeert er nog waarde ?

Walas concepts onderscheidt 2 aanpakken en hun 4 fases:
– de Duits-Nederlandse Top down aanpak: vanuit gebouwen naar gebruikers (Land => Buildings => User contracts => Investors)
– hun Bottom up aanpak: vanuit gebruikers naar gebouwen (End users, community => Entrepreneurs => Rental value, cap rate, gradual value growth => Real estate), zoals steden altijd al ontstaan zijn.
– 1. Creatieve fase (anders kijken), 2. Interactieve fase (met mensen aan de slag), 3. Transitiefase (dingen gaan veranderen), 4. Transformatie (dingen zijn anders).

Hun grote inspiratiebron is de ‘Canadese’ sociologe Jane Jacobs: stedelijke (her-)ontwikkeling is mensenwerk, met bijvoorbeeld haar 10 stappen methode (stap 1. Mixed Use) en de Triple A City:
– Authenticity, Activating, All-inclusive
– Culture, Creativity, Commerce.
Voorbeelden zijn Toronto, Hengelo en (Granville Island in) Vancouver.

De insteek van Walas is opgepakt door de Earth Charter beweging en samen hebben ze het Earth Charter Cities manifest gemaakt !

Idee is om in CB6 vier groepen van functies te bundelen: bestaande kantoorfuncties, stadsfuncties, onderwijs en technische innovatieve functies. Ze gaan er een Farmcity van maken, aan Indoorfarming doen, aan sociale innovatie, combinaties maken.

Vervolgens vertelt Gerben verder vanuit de binnenplaats van het oude CBS-gebouw. Er zijn vele vragen en antwoorden:
– doordat in NL een kleine aantal traditionele partijen alle stedelijke herontwikkeling zowat doen (volgens het Duits-Nederlandse model), zijn in NL alle steden zowat allemaal hetzelfde
– Walas gaat ‘first in last out’, ze blijven tot en met de rendabele exploitatie
– Het gaat niet om aanpassen van maar om adopteren door gebouwen
– Het gaat hen om reintegratie van het CBS gebied terug in de stad
– Ze werken met ondernemers, die ze bijvoorbeeld omzet-afhankelijke huur laten betalen.
– Ze zijn sterk in het lezen van waarde, in het zien van kansen, in verbindingen zien en tot stand brengen (a la Ton Baaijens bij de Hagert !)
– Ze gaan voor: geleidelijk
– De ‘blue note’ staat voor hen; ze zijn een ‘improvisatie-ensemble’.

We hebben met elkaar een boeiend gesprek over het DNA van de regio:
– het taboe op het Mijnbouw verleden, bij DSM bijvoorbeeld !
– de sluiting van de mijnen door Joop den Uyl, binnenkort 50 jaar geleden
– als compensatie de verplaatsting van het CBS naar Heerlen
=> de introductie van de witte boorden in Heerlen
=> de gebouwen clash: het CBS gebouw van de tekentafel contrasteert met de organische ontwikkeling van de Limburgse Mijnstreek
– ‘van Zwart naar Groen’ heette het toentertijd
=> lam geslagen, getraumatiseerd
– (de sluiting van) de mijnen in Belgie en Duitsland en hoe ze er daar mee omgingen.

Vervolgens beantwoorden we de vraag van Gerben: Hoe zou U in of voor steden, vanuit uw beroep of bedrijf waarde kunnen (mee-) creeeren ? Allerlei suggesties komen op tafel. Bij mij komt op: Kracht in NLNederland in Dialoog, verbinding maken met Bertil van Woezik, Rijnlander aan de Fontys Vastgoed Academie. Andere suggesties: Open Innovatie tussen de bedrijfjes in het gebouw, Story telling, etc., etc..

Een bijzondere middag met gewoon bijzondere mensen en een bijzonder bijzonder mens ! Als dank geven we Gerben graag Het Rijnlandse praktijkboekje; hun werk is een voorbeeld van Rijnlandse stedelijke/industriele (her)ontwikkeling, vastgoedontwikkeling van de toekomst, met toekomst !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Dries van Gemert schreef:

    Keurig weergegeven impressie van de middag, wederom met dank aan Sjaak Evers. Met Gerben afgesproken dat we volgende jaar in oktober een vervolg hebben op deze bijeenkomst om kennis te nemen van de vorderingen en de do’s en dont’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *