14 sep. ’12 DeLimes Zuid Extra: Rijnlands leiderschap in actie !

Vrijdag j.l. hadden zo’n 20 mensen een prachtige deLimes Zuid Netwerkmiddag Extra in het Parktheater in Eindhoven. De regionale indeling van de deLimes Netwerkmiddagen stelt nu weer mensen in het Zuiden gemakkelijker in staat om ook inspiratie te komen halen en brengen. Ook de (Cultuur) sector waar we te gast in zijn, blijkt mensen te trekken, bijv. Richard de Hoop, waar ik lang geleden al van heb mogen genieten en leren! De zgn. Beweegstrateeg van het Parktheater, Giel Pastoor zet indrukwekkend neer wat en hoe hij aan het doen is, wat je noemt een Rijnlandse leider !

Allereerst lopen we rond ‘achter de coulissen’. We zien de multifunctionele Philips zaal, de erg mooie Kantoortuin, een kleedkamer, de Artiestenfoyer en we staan op het indrukwekkende, zeer grote Toneel. Intussen zien en horen we interessante aspecten van het bedrijf (Jeugdtheater), de historie (Stadsschouwburg), artiesten (Youp van ’t Hek, Herman van Veen), voorstellingen (Kerstwintercircus), etc. Een fraaie start van de middag.

Vervolgens introduceert Giel zich zelf, met ook een verwijzing naar zijn mooie achternaam, Pastoor ! Hij heeft in de voorbereiding allerlei links met het Rijnlandse ontdekt. Hij was donderdagavond in een gezelschap (met o.a. Fokke Wijnstra), waar veel Rijnlands aan de orde was. Hij heeft gevoetbald bij S.C. Rijnland Lobith…..

Zijn missie is: raak elkaar ! Een groot aantal zaken passeren in dit verband de revue:

– Als mensen ’s ochtends hun pc opstarten, moeten ze eerst een vraag over het doen en laten van het Parktheater en zijn branche beantwoorden, voordat ze in kunnen loggen
– Eigen-wijs kantelen van perspectief
– Piratengedrag versus pioniersgedrag:
angst, onwetendheid, wantrouwen, negatief en controle versus
liefde, wijsheid, vertrouwen, positief, creatief

– De fases in het proces sinds zijn komst, 5 jaar geleden:
Now (overleven) => How (groeien) => Wow
Dat laatste staat voor de ambitie om in 2102 de Struis, de jaarlijkse Award voor de beste Marketing in de cultuurbranche, te halen. Ze halen de Award al in 2010 ! En in 2012 ook weer !!
– Resultaten: 21% minder mensen, een fin. resultaat van +1,4 mio, een gehalveerd verzuim !
– Cultural scorecard; hij gaat voor een goede score op de 4 perspectieven, voor cultuur die leidt tot tevreden gasten,  tevreden medewerkers en een positief financieel resultaat en dat niet eenmalig, maar voortdurend, waar voortdurende innovatie voor nodig is
– ThinX, Theater innovatie 10.0, waarin hij aan de slag is met jonge mensen voor het scherm (acteurs) en achter de schermen (op kantoor)

Wie piramides bouwt, krijgt mummies !
– Hij werkt al lang zonder MT
– Zijn afdelingen zijn blaadjes van een bloem; als iemand zijn blaadje niet op orde heeft, is de bloem niet op orde !

Bouwen aan verlangen kan uit balans zijn door tekort aan verbeelding of door teveel aan angst
– Parktheater Academy: 1 x per 6 a 8 weken houdt een grootheid uit de Cultuur sector een verhaal van 2 uur voor alle mensen van het Parktheater
– Elke 3-de dinsdag van de maand mag iemand van de medewerkers iets uit zijn ‘koffertje’ laten zien aan alle anderen
– Meester-gezel: de Daltons-methode, hij laat mensen elkaar op aspecten t.o.v. elkaar in een kwaliteitsrij zetten en daagt ze dan uit met hun betere buurman in het rijtje in gesprek te gaan

Giel blijkt een enorme speler met, een meester in taal:
– Ze hebben een Wow Jones Index
– Vergissen is wenselijk
– Niet neuzen, maar harten dezelfde kant op
– Nothing really matrass, Mind over matrass
– Bijzonder
Toegevoegde Waarde
Hoopkracht
– Giel geeft jaarlijkse zijn Pa-troonrede op 3-de dinsdag in september, die hij ook tevoren laat ‘lekken’ naar zijn medewerkers. Deze keer hebben ze dan ook als gast: Jacco Verhaeren
– It’s all in the name:
Op basis van zelfonderzoek op basis van Know, Flow, Glow en Grow bedenken mensen geuzennamen voor hun functie. Zo ontstaat: beweegstrateeg, horizonhunkeraar, gastvrijheidsgoeroe, klantknuffelaar, serveerSTER, Turkish Delight, etc. .

Voor de toekomst:
– laat Giel zich inspireren door Tao: eenvoud, de natuurlijke stroom, het pad, innerlijke kracht.
– neemt Giel zijn afdelingsleiders bijvoorbeeld ook mee naar een begraafplaats, om het gesprek te krijgen op waar het nou eigenlijk om gaat …
Tot slot hebben we er met elkaar een boeiend kringgesprek over de toekomst van zijn Parktheater ! Met bijv.: het gebouw faciliteert niet bepaald de verbinding met de omgeving.

Het Rijnland boekje (3 oktober a.s. is de presentatie van het Rijnland praktijkboekje) geeft kenmerken van iemand die de Rijnlandse leiderschappsstijl omarmt:
– durft te twijfelen (is genunanceerd);
– is erudiet, intelligent;
– is diplomatiek, weinig dominant;
– is bescheiden, onopvallend in de media en van onbesproken gedrag;
– werkt aan succes op de lange termijn;
– kent de vakwereld beter dan die van het geld.
Giel is een mooi voorbeeld in dit opzicht! Hij raakt ons deze middag terdege ! Hij bezorgt ons een weergaloze middag ! Ik geef hem als dank het mooie boek van Joep Schrijvers: Maak er wat van !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *