de taal van het organiseren

Harold Janssen en Henk Hogeweg hebben veel mensen getriggerd met hun onderwerp van de DeLimes Netwerkmiddag van 13 april 2012. Er komen zo’n 70 mensen af op ‘de taal van het organiseren’! Ze zetten die tegenover de taal van de organisatie. Ze spreken over werktaal versus systeemtaal, taal die werkelijkheid onthult versus taal die werkelijkheid verhult. Je kunt ook zeggen: Rijnlandse versus Anglo-Amerikaanse taal.

Het gaat om gewone (mensen) taal versus management taal. De mensen op de werkvloer begrijpen iets wat de mensen in de ‘boardroom’ niet begrijpen, in plaats van andersom! Jurriaan Cals spreekt over Klokhuis taal (waarbij je moeite doet om zaak te verbinden met de leefwereld van de luisteraar) versus Jip en Janneke taal (waarbij je de luisteraar voor dom verslijt). We gaan deze middag de (moeilijke) weg naar heldere, klare taal die precies zegt waar het over gaat. Eenvoud is kenmerk van het ware. Gaande deze weg deze middag ontwikkelen we er meer gevoel voor, leren we over gewoontaal versus niets-taal / braaftaal, etc. !

In subgroepen wisselen we verhalen uit, waarbij we de gewone mensen taal proberen te gebruiken, maar veel management taal tegen komen, twee verschillende soorten taal proberen te onderscheiden. Organisatie taal lijken (!) ons in onze subgroep bijv.: input, proces, systeem, output, beheersing, target, programma, bonus, uitbrengen, patstelling, aanbevelingen, coordinatoren, brainstormen, reductie, regulier, zwaarlijvig, doorontwikkelen, kenbaar, subsidieren, sociale kaart, keten, primair, partners, connecties, behoeften, beleid, beheer, bedrijfskunde, bestuurskunde, etc., etc.. Ieder zit er behoorlijk vol van, de een wat meer dan de ander !

Sommige subgroepen rapporteren management taal en de corresponderende gewone taal woorden. Andere subgroepen vertellen eenzelfde verhaal eerst in gewone taal, die werkelijkheid ‘ont-hult’ en daarna in taal, die werkelijkheid ‘ver-hult’. Henk Hogeweg gaat uitkomsten van subgroepen verwerken in een boekje, dat we allemaal gaan ontvangen.

Er komen mooie dingen langs, bijv.:
In plaats van reorganiseren van Joop Swieringa, over klantencratie i.p.v. bureaucratie (overigens ook over de lerende en de belerende organisatie)
– Harold noemt een filmpje over Brandon bij Pauw en Witteman. Je hoort erin medewerkers bang zijn ! Deskundigen in de studio hebben hele verhalen over procedures en protocollen !!
– Een van de aanwezigen vertelt over een straat met smalle trottoirs en een brede weg daartussen, die omgebouwd wordt in een straat met brede trottoirs en een smalle weg daartussen, in een straat die een andere taal spreekt en ander gedrag met zich brengt dan de eerste
– zaken in protocollen proberen te vangen, versus: als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan
– iemand uit het onderwijs vertelt een verhaal over visitaties, met daarin: ‘wie het kan, moet het halen’ en ‘wie het haalt, kan het’

Het gaat om ‘concrete’ taal, zodat ik begrijp wat de ander bedoelt en de ander begrijpt wat ik bedoel, kortom: taal die verbindt ! Fokke Wijnstra daagt ons uit vooral door te gaan met op onze taal te letten !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *