Netwerkmiddag 13 april 2012: de taal van het organiseren

In verband met overweldigende belangstelling voor onze netwerkmiddag van 13 april zijn we genoodzaakt uit te wijken naar Zalencentrum De Rank, Reghthuysplein 17 in Nieuwkoop, zie voor de routebeschrijving http://www.zalencentrumderank.nl/index2.php?page=7

Tevens gaat hierbij een kaartje met daarop De Rank en parkeerplaatsen. U kunt zowel op het Reghthuysplein als aan de Achterweg parkeren. Na afloop kan nagepraat worden bij Eetcafe Het Vliegend Paard.

Met vriendelijke groet,
Carona de Groot
Secretaresse DeLimes

Welke taal spreken wij eigenlijk? We willen in alle oprechtheid de mens centraal stellen, maar spreken even zo vrolijk over menselijk kapitaal en human resources, uitdrukkingen die overduidelijk uit de wereld van de organisatie als systeem komen. Mensen zijn ons belangrijkste bezit, staat er op de website, ofschoon dat al sinds 1863 bij wet verboden is – mensen bezitten.

De netwerkmiddag van vrijdag 13 april in Zwammerdam wordt een oefening in taal. Taal als expressie van de denkwereld die erachter ligt. We gaan een zo scherp mogelijk onderscheid maken tussen de taal van de organiserende mens en die van degenen die (vaak onbewust) het systeem als uitgangspunt kiezen, die het alsmaar over de organisatie hebben in plaats van organiseren. Doel is het produceren van een boekje met oefeningen in robuuste taal. Want wie in zijn taal de juiste snaar raakt, heeft meer kans goed te doen. Om organisaties te helpen, juist door de mensen te helpen die ervoor gekozen hebben daar in hun onderhoud te voorzien.

Neem compliance. Het is de natte droom van menig manager. Alle neuzen dezelfde kant uit en de top die de windrichting bepaalt. Bij vakbonden heet hetzelfde fenomeen ook wel stiptheidsactie; precies doen wat van systeemwege is voorgeschreven – de meest effectieve manier om de boel in het honderd te laten lopen. Organisaties zijn al sinds jaar en dag afhankelijk van mensen die zich juist non-compliant gedragen, om het zo maar eens te zeggen. Die niet doen wat het systeem hen opdraagt, maar dat wat gedaan moet worden. Die nog organiseren. Vanuit hun eigen beroepsopvatting, hun eigen vakmanschap. En daarbij eigenlijk geen onderscheid maken tussen hen die wel en hen die geen formeel deel uitmaken van ‘de organisatie’. Hun bijdrage aan de effectiviteit van de werkgemeenschap is vier keer zo hoog als die van mensen die zich in de eerste plaats compliant gedragen. Hun aantal neemt echter schrikbarend af.

Om verbinding met ze te leggen en die te onderhouden, moet je hun taal spreken. De taal van het organiseren. Dat is een, misschien wel fundamenteel, andere taal dan die hoort bij het bouwen en onderhouden van organisaties. In die taal wordt expliciet en impliciet steeds het systeem voorop gesteld. Missie, visie, strategie, beleid – ze horen bij de organisatie. Vervolgens worden die vertaald naar mensen in een taal die Joep Schrijvers terecht ontmaskerde als braaftaal.

Wij – adviseurs, interimmers en al wie zijn brood verdient aan organisaties – spreken die systeemtaal. Daarin hebben we doorgeleerd. We lezen ook steeds boeken die in die taal geschreven zijn. Er is geen ontkomen aan. We hebben er vaak meer last van dan profijt.

Daarom gaan we de boel eens rigoureus omdraaien. We gaan proberen ons consequent uit te drukken in gewone taal, de taal die hoort bij de organiserende mens. Bijvoorbeeld de wijkagent die vindt dat er ‘gewoon’ kluisjes moeten komen in de nachtopvang voor daklozen om te voorkomen dat ze elkaar bestelen en zo een spiraal van kleine criminaliteit veroorzaken. Dat in tegenstelling tot zijn chef, die vindt dat er ‘nu eenmaal’ geen politiegeld naar daklozen kan gaan – die het systeem, de organisatie centraal stelt – en het probleem laat escaleren tot zelfs de burgemeester er zich mee bemoeit.

Het verschil tussen organisatie en organiseren, het lijkt subtiel, maar dat is het niet. Het is misschien precies waar het in de kern om gaat. Schrijf mee. Schrijf geschiedenis. Deelname kost een middag en een e-mailtje. In het Schuilkerkje in de tuin van Molenstraat nummer 8. Vrijdag 13 april 2012 van 14.00 tot 17.00 uur Daarna blussen we zoals gewoonlijk af in dorpskroeg Het Gezwam, een naam die dan misschien wel een heel andere betekenis heeft gekregen.

Met vriendelijke groet,
Carona de Groot
Secretaresse DeLimes

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *