de Brainport Regio Eindhoven begint te leven

Gister was in het Evoluon de Nieuwjaarsreceptie van 5 organisaties uit de Regio Eindhoven tegelijk, op zich een bewijs van hoe hier krachten gebundeld worden. Ik vond het boeiend er mensen van diverse pluimage te ontmoeten en te verbinden. Rob van Gijzel (burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de Stichting Brainport, de broedplaats voor kennis en innovatie) hield er een uitgebreide, gevarieerde, gepassioneerde Nieuwjaarstoespraak, waarin hij fraai aangaf hoe de slimste regio van de wereld aan haar toekomst werkt. Ook het Eindhovens Dagblad van vanochtend geeft weer goed aan hoe er van alles gebeurt in en in de buurt van Eindhoven.

De receptie is van het World Trade Center Eindhoven Zakensociëteit, de Technische Universiteit Eindhoven, het Innovatie centrum Syntens, van Brainport en van de High Tech Campus Eindhoven. Frans Schmetz van de laatste organisatie opent de bijeenkomst en memoreert hoogtepunten van het afgelopen en plannen voor het komende jaar van ieder van de 5 organisaties. Syntens helpt veel top MKB bedrijven. Brainport heeft binnenkort een Conferentie met de fraaie titel: ‘Aligning smart and strong’. Op de High Tech Campus Eindhoven zitten tegenwoordig meer dan 100 bedrijven.

Intussen maak ik bijvoorbeeld kennis met Bjorn van Lieshout. Hij blijkt een voormalig adviseur op het gebied van Kwaliteit, Arbeidsomstandighedsen en Milieu, sinds een jaar met zijn eigen bedrijf ondernemer in verpakkingssystemen. Hij wilde altijd al voor zich zelf beginnen en heeft met zorg gekozen wat dan te gaan doen. Hij levert nu sinds een jaar machines, die afval karton omzetten in vlechtmatjes, die je kunt gebruiken bij het inpakken van goederen. Hij is terecht trots op zijn eerste jaar en bouwt nu rustig maar zeker aan volgende stappen. Leuk hoe ik tijdens de receptie relaties van mij kan verbinden met hem !

Rob van Gijzel houdt een enthousiast verhaal. Hij daagt fraai het Kabinet uit niet alleen te denken in termen van ‘systeem-banken’, maar ook van ‘systeem-instituten’, top technologie instituten, TTI’s; ook als die ‘omvallen’, valt het land om ! Het gaat dan bijvoorbeeld om het Holst Centre, het Embedded Systems Institute, het Dutch Polymer Institute, en het zonne-energie onderzoeksinstituut Solliance. Tegelijk pleit ie sterk voor aandacht voor de infrastructurele relatie tussen Nederland en Duitsland, voor investeringen in hoge snelheids-trein-lijnen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Berlijn, Stutgart en Munchen, en die lopen via Eindhoven !

Hij vertelt dat Eindhoven en Beijing overeengekomen zijn elkaars bedrijven in elkaars omgeving gratis industrieterrein aan te bieden ! Belangstellenden kunnen zich melden bij Brainport. Boeiend om te lezen in het Eindhovens Dagblad van vanochtend hoe ‘ons’ Neways actief is in China (in Wuxi, weliswaar niet in de buurt van Beijing, maar toch).

Zijn stelling is vervolgens zeer terecht dat niet de regio de slimste is, maar de mensen in de regio de slimsten zijn ! En: “We laten mensen niet uit de boot vallen”; ook autisten vervullen ook een positieve functie in de regio. Hij trekt ook handig en leuk een succesvolle rol-schommel-stoel bouwer van het ROC op het toneel.

Kennelijk is binnen de groep van zogenaamde Eurocities het afgelopen jaar (2010 !) ook gesteld dat de regio Eindhoven het beste samenwerkingsmodel heeft binnen Europa: onze zgn. Triple Helix, de samenwerking tussen Ondernemingen, Onderzoeks- en onderwijsinstituten en Overheden. Samenwerking waarvan Philips Nederland leider Harry Hendriks terecht stelt dat de betekenis moet blijken en blijkt, als het tij tegen zit !

Kennelijk zijn Helmond en Eindhoven de MKB-vriendelijkste gemeentes in ons land ! Eindhoven gaat in de vorm van de 4 Campusgemeenten (Eindhoven, Helmond, Best en Veldhoven) structureel deelnemen aan de Internationale handels-/acquisitie missies ! Kennelijk heeft het blad Bright de regio Eindhoven op de tweede plek gezet in een top 25, waar Steve Jobs nummer 1 was (dat kan ik overigens niet terug vinden)!

Er is niet één crisis, maar meerdere crises. Tot nu toe hadden we als regio daar als eerste last van. Deze keer schijnbaar niet ! De jeugdwerkloosheid is de helft van die van een jaar eerder ! Van Gijzel haalt nog weer twee kinderen op het podium, die actief waren in het kader van BrainTrigger. Hij memoreert nog weer eens hoe kinderen in het kader van The Next Generation een eerste prijs haalden in de VS ! Er zijn initiatieven onder de vlag van Business for Public. Hij spreekt o.a. de wens uit dat dat in 2012 flink doorzet !!

Al met al is het nog al wat. Leuk daar dan bij te lezen in het Eindhovens Dagblad van vanochtend over de premiere gisteravond van de geheel in Eindhoven opgenomen film van onze Eindhovenaar Theo Maassen en over de vele activiteiten en plannen op ons Strijp S. Bij al die activiteit hoort dan ook af en toe een mislukking, zoals Serieuzzz Live, waarover ook in ons ED van vandaag. Het is ook aan ons allen om daar goed van te leren !!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *