DeLimes Nieuwsbrief 28

DeLimes wenst u prettige feestdagen. Geniet met volle teugen. Alsof het uw laatste zijn.

Tegenstribbelen

Miljoenen mensen op deze aardbol zijn er namelijk heilig van overtuigd dat dit onze laatste Kerst is. En treffen dienovereenkomstige voorbereidingen. Zij baseren zich daarbij op een stenen kalender van de mysterieuze Maya-beschaving die niet verder gaat dan 20 december 2012. Vandaar. De Maya’s zijn bekend om hun fenomenale en precieze tijdrekening. En om hun geloof dat eens in de zoveel tijd de wereld vergaat en een nieuwe wordt gecreëerd. Ook zijn er mensen die menen dat niet de wereld vergaat, maar dat op zo’n moment de ene ordening overgaat in de andere. Wat voor sommigen op hetzelfde neerkomt, getuige de felheid waarmee ze tegenstribbelen bij de onontkoombare veranderingen in de wereld en in hun organisatie.

Meestribbelen

Ons advies voor 2012 is: stribbel niet tegen, stribbel mee. De manier om dat te doen noemen we eenvoudig organisatieontwikkeling. Wat niet meer is dan het aanpassen van uw manier van organiseren aan de veranderende context. Maar ook niet minder. Want dat zijn we dan wel weer eens met de Maya-watchers; het gaat om de overgang naar een nieuwe ordening. Met flink wat implicaties voor het paradigma en de daaruit voortvloeiende manier van doen. Van het begeleiden van organisaties in de overgang hebben we, zoals bekend ons beroep gemaakt.

Changing the Game

In dat verband hebben we ook een programma gemaakt voor jonge mensen in organisaties: Changing The Game. Moet je hun veranderkracht stimuleren of juist inkapselen? Wij weten het wel. De ervaringen met de eerste lichting, die in januari de derde module doet, smaken naar meer. In september start de tweede lichting. 

Expedities

Bijzonder leerzaam is ook met DeLimes meegaan op expeditie in het buitenland. Net als afgelopen zomer gaan we ook in 2012 weer naar IJsland, waar de ook voor ons onvermijdelijke veranderingen sneller verlopen dan waar ook. Plannen bestaan er ook voor een expeditie naar China. U kunt uw belangstelling voor deze reizen nu al kenbaar maken. We houden u dan rechtstreeks op de hoogte en u heeft nog veel invloed op wat we er gaan onderzoeken.

Expeditieruimte

In ons fraai verbouwde kantoor hebben we ook een expeditieruimte ingericht, met veel foto’s van onze avonturen. Die ruimte is onder andere het decor voor tal van kleinschalige workshops en trainingen die gaan over meer praktische zaken, zoals mindmappen en snellezen. Onmisbare vaardigheden in dit kennistijdperk. Heeft u een vraag of een aanbod, neem dan contact op met ons secretariaat.

Publicaties

Betalen veranderopdrachten voor ons de kost, intussen blijven we ons op alle mogelijke manieren inspannen organiserend Nederland bij te schijnen. Via Slow Management bijvoorbeeld, een voor velen inmiddels onmisbare bron van inspiratie. Voor wie nog twijfelt: een abonnement wordt nu echt wel tijd. In het komende nummer overigens aandacht voor de gecrowdsourcete grondwet van IJsland.

Limesschool

Ook in het onderwijs, bolwerk van de industriële ordening, ritselt het van de vernieuwing. Binnen bestaande instellingen, maar ook daarbuiten. DeLimes is er vaak op de een of andere manier bij betrokken. Echt verrast werden we met de oprichting van een heuse Limesschool. Ook met dit initiatief zijn de banden inmiddels hecht.

Netwerkbijeenkomsten

Inmiddels zijn er ook zo’n 50 DeLimes netwerkbijeenkomsten geweest. En we zijn van plan ermee door te gaan. Een groeiende groep echte Rijnlanders organiseert ze. Die van 2012 komen waarschijnlijk in het teken te staan van het eerste lustrumjaar. Op 6 januari is de eerste. Die valt dan weer in de eerste Rijnlandweek van het jaar. De volgende gelegenheid om je tot de kruin te laten onderdompelen in de Rijnlandse logica begint op 2 juli. Inschrijven kan altijd.

Voor wie per se wil denken dat het allemaal wel losloopt  met die veranderingen: Er zijn ook bronnen die het erop houden dat zo’n pictun-cyclus van de Maya’s ongeveer 7885 jaren duurt. Zij plaatsen de fatale datum op 12 oktober 4772. In dat geval kunt u nog wel even wachten met veranderen en gewoon doorgaan met wat u altijd al deed. Spreken wij u volgende Kerst weer.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *