‘Huis op orde’ inspireert !

Gistermiddag was in Antwerpen bij uitgever Garant het podium voor Huis op orde, het Rijnlandse ordoliberale perspectief, het boek van de Familie (!) Moerman, waarin zij hun publicaties en voordrachten van de afgelopen jaren mooi samengebracht hebben. Met zo’n kleine 25 man hebben we het er eens over gehad. Het gaf weer mooie nieuwe relaties en inzichten !

Ik mocht als ‘voorzitter’ van de Rijnland Weblog Groep (zoals Piet mij altijd graag wil noemen) zelf de bijeenkomst leiden en aftrappen, vind het al weer enig jaren een genoegen om met Piet én Jurgen te sparren, te denken en te onderzoeken.

In mijn korte aftrap heb ik allereerst aandacht gevraagd voor de mannen waar het met name om gaat inzake de theorie en de praktijk van de succesvolle Rijnlandse samenleving (Ropke, Muller-Armack en Erhard). Vervolgens heb ik aangegeven welke inhoudelijke elementen uit de bronnen die de Moermannen openen, mij met name aanspraken en welke opvatting van mij ik er door kon aanscherpen. Ik sluit af met de hoop dat het voorbeeld van Piet & Jurgen, hun studeren op de Rijnlandse samenleving gevolgd wordt door Economische faculteiten van Universiteiten en door Wetenschappelijke instituten van Politieke partijen !

Vervolgens kregen Piet en Jurgen de vloer en volgens goed gebruik van de familie namen deze 2 representanten ervan ook echt de vloer. Er kwam weer heel wat over het voetlicht.

Zie alle presentaties bij elkaar. Twee onderwerpen bespreken we tijdens en twee na de presentaties:

1) Het is niet niks wat Piet de leiders van Europa vraagt: convergeren qua 1. doelen, 2. middelen, 3. strategieen, 4. feiten, 5. vragen en 6. taal. Maar als je elkaar kunt vinden op deze vlakken, dan heb je ook wat !

2) Afgelopen donderdag 17 nov stond al op deze weblog een link naar een artikel met daarin een verwijzing naar een boek waarin investeerders aangeraden wordt vooral lokaal te investeren. In soortgelijke zin pleit Jurgen ook voor ontwikkelen en produceren fysiek bij elkaar in de buurt houden, m.a.w. ‘maken’ in NL te houden.

3) Voor de wereld geldt hetzelfde als voor Europa, in feite is aandacht voor meer dan alleen het economische nodig op meer en minder dan alleen het Europa niveau, ook op individueel niveau !

4) Het vierde en laatste punt, geinspireerd door de laatste, een zgn. eenvoudige vraag, formuleer ik als volgt:
– Rijnlands gaat over de dominantie van centen én over de dominantie van mensen
– Gaan voor de dominantie van centen alleen (Angelsaksisch) heeft effecten, wordt getriggerd door context waar 75% van de bedrijven aan de beurs is
– Gaan voor de 2 dominanties (Rijnlands) heeft heel andere effecten, past in context met 25% van de bedrijven aan de beurs.

Je hoeft niet met veel mensen te zijn om een goed gesprek te hebben !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *