Open innoveren = onder de mensen zijn !

Dat was nog weer eens een bijzondere bijeenkomst, de DeLimes Zuid EXTRA bijeenkomst van afgelopen vrijdagmiddag over Open Innoveren op de High Tech Campus in Eindhoven (HTC-E). Veel energie, veel bereidheid om mee te doen, om ervaringen te delen, om meningen te geven. Kortom een mooie en vruchtbare belevenis.

De aftrap is van Cees Admiraal, Director Business Development, die aangeeft wat het idee is achter de Campus. Hij noemt de moeder aller ‘eco-systemen’: Silicon Valley, onderscheidt fraai het momentum en de diversiteit van Sites elders op de wereld. De HTC-E is in 1998 gestart, telt nu meer dan 100 bedrijven en zo’n 8000 medewerkers, heeft als focus: Health, Energy en Experience. Hij geeft aan hoe belangrijk de mensen zijn die er werken, toont het ontmoetingscentrum De Strip en allerlei manieren waarop de ‘Community networking’ bevorderd wordt.

Vervolgens krijgt Margot Nijkamp, Director SME (Small and Medium sized Entreprises) Partners van het Holst Centre de vloer. We zijn deze middag bij hen en bij haar te gast. Zij laat ons de werkelijkheid van het Open innoveren ervaren. Ze speelt zelf in een mooi game Voorzitter van de Alzheimer vereniging, die 10 miljoen wil inzetten. De ongeveer 50 aanwezigen worden verdeeld over 6 geinteresseerde organisaties, die
– in de eerste ronde van het spel van alles blijken te willen inzetten behalve geld,
– in de tweede ronde van alles eruit blijken te willen halen behalve markt ….

Margot laat in haar afsluitende bijdrage in de historie en in de keuken kijken van het Holst Centre, een onderzoeksinstituut dat enkele jaren geleden gestart is door ons Min. van Econ. Zaken, t.b.v. de ‘open innovatie’ op het vlak van twee pre-competitieve generieke technologieen: Sensor technologie en Flexibele Electronica. Margot was toen als HR-Director de eerste medewerker van het Holst Centre. Inmiddels werken er zo’n 250 mensen. De medewerkers zijn vanaf het begin nadrukkelijk geselecteerd op hun vermogen tot ‘open innovatie’. Criteria die gehanteerd zijn: pionier, vermogen om open te communiceren, goed in kennis delen én in kennis accepteren, flexibel, open voor andere culturen, etc.

Vervolgens vertellen vier andere ‘bewoners’ van de HTC-E ook allemaal enthousiast en energiek hun werkelijkheid van de HTC-E, in de Pecha Kucha vorm:
1. Twan Smetsers van Chematronics vertelt over hoe je er gemakkelijk mensen kunt spreken bijv. tijdens het ‘Rondje rond de vijver’, hoe er ook nog gesloten deuren zijn …
2. Henjo Ummelen van Kembit blijft open voor meer faciliteren van Open innoveren, haalt er Boedhha bij om te getuigen dat Open zijn gelukkig maakt …
3. Elke den Ouden van Philips Innovation Services stelt dat alleen de muren om de buitenkant weggehaald zijn ….
4. Rutger Valkonet van het Algemeen Octrooi en Merken Bureau. Zij kozen er ook voor dicht bij hun klanten te willen zitten. Je kunt ook goed klanten uitnodigen op de HTC-E; goede voorzieningen zijn er aanwezig.

Vervolgens onderzoeken we het Open Innoveren op de HTC-E verder in een kringgesprek o.l.v. Poul Bakker. Uiteindelijk is meen ik de vraag of er sprake is van een nieuwe tijd, een nieuw paradigma, van nieuwe business modellen: van kennis delen in plaats van kennis bezitten !

Aarnout Brombacher van de TU/e vat samen en verbindt daar vervolgens zijn perspectief aan vast: de uitdaging is om de markt ook in het onderzoeksveld te trekken. Leven, wonen en werken te midden van beoogde gebruikers, zo zette Aarnout het ultieme doel van Open Innoveren neer. Dus niet met de verrekijker turen naar de wereld, maar op de fiets de wereld in, om het te zeggen met de mooie woorden van Poul Bakker aan het einde van deze prachtige middag ! En daar een tentje opslaan, zou ik willen toevoegen ! Nabijheid is belangrijk, maar nabijheid van wie eigenlijk !?

Al met al denk ik nu:
– De kern van Open innoveren is substantieel structureel verbonden zijn met alle belanghebbenden
– Rijnlandser kan het niet
– Daadwerkelijk effectief Open Innoveren (Rijnland doen dus) veronderstelt wel een Rijnlandse context/aansturing
– En daar zit hier en daar nog wel een moeilijkheid !

Als je op deze link klikt, dan zie je alle presentaties en notities die verzameld en toegankelijk gemaakt zijn door Hans Terhurne, waarvoor onze dank. Die geldt natuurlijk ook voor Margot Nijkamp, alle (andere) sprekers, alle deelnemers en alle organisatoren van de middag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *