De toekomst is onder ons !

Op het moment dat de vraag is wat de Occupy beweging aan oplossingen wil, zijn ze er, voor wie ze zien wil. Theoretisch is er het ordoliberalisme (zie De vitaliteit van het ordoliberalisme), de chaos- en complexiteitstheorie, zelforganisatie, synchroniciteit, serendipiteit, etc. Praktisch zijn er talloze voorbeelden, overal in de wereld. Op de DeLimes Netwerkmiddag afgelopen vrijdagmiddag gaf Jan Hut een zeer fraai voorbeeld vanuit zijn dorp Zevenhuizen. Over dat laatste hieronder meer.

Fred Hendriks, coordinator van DeLimes Noord, begint de middag met op verzoek (met een van de mooie ICT-tools van tegenwoordig) een mooie korte uiteenzetting over wat het Rijnlands alternatief is. Vervolgens krijgt Jan Hut de vloer. Hij blijkt in Zevenhuizen Voorzitter van Plaatselijk belang. Mede door zijn ‘zijn’ blijkt Zevenhuizen op 9 sep. j.l. uit de 163 dorpen van Groningen gekozen tot het leukste dorp van allemaal ! Hij vertelt leuk, enthousiast, met nog steeds ook nog enige verbazing lijkt wel over het succes ervan, over hoe een en ander gegaan is. Het heeft zijn leven op zijn kop gezet, heeft volgens hemzelf van alles te maken met Rijnlands organiseren. Helemaal raak naar mijn idee, voor mijn gevoel, machtig, prachtig !!

Zevenhuizen, met zo’n 2800 inwoners, bleek voor de wedstrijd goed en wel Jan (c.s.) bereikte, zowaar al in de eerste tussenstanden op de 10-de plaats te staan. “Moeten we iets doen?” is dan de vraag. “Ga je gang !” is de houding die Jan (c.s.) vanaf het begin tot het einde (en daarna) inzet. Stijging naar de 3-de plaats en de 1-ste plaats bij de kwalificatie-ronde is het gevolg.

Dan gaat een bus van de wedstrijdorganisatie op één dag langs de 14 dorpen die zich gekwalificeerd hebben. In de loop van die dag horen ze in Zevenhuizen hoe bijvoorbeeld Miss Groningen onderweg/elders een bosje bloemen krijgt, hoe anderen, die op de ene plaats droge worsten krijgen, op de volgende plaats een borrel krijgen. Allerlei suggesties komen op in Zevenhuizen. Steeds is de houding: Ga je gang !! Als op het einde van de dag de bus Zevenhuizen bereikt, blijken er zo’n 250 mensen op het plein van Zevenhuizen actief. Een van de commentaren van de wedstrijdorganisatie direct na afloop is: Wat hebben jullie dit fantastisch georganiseerd !. Gevolg is: de 1-ste plaats in deze ronde.

Dan volgt de slotronde, waarbij de opdracht is: Profileer je. In Zevenhuizen ontstaat het idee om een Wensdag voor ouderen te organiseren. Googledocs blijkt tegenwoordig een erg handig hulpmiddel: je kunt mensen simpel een link sturen en mensen kunnen er in werken; er is geen account of wachtwoord nodig. Mensen maken er in zichtbaar hoe de stemmen zich ontwikkelen, ook welke oudere wat wil en wie er mee aan de slag is/zijn. De ene oudere wil de burgemeester op bezoek hebben, een andere een ronde door het dorp maken, een derde wil een tocht met een vliegtuig, weer anderen een ballonvlucht, etc., etc.. Er is ook behoefte aan een tent, aan gebakjes/taarten. Mensen gaan/zijn er gepassioneerd mee aan de slag. 

Zo bedacht was het allemaal niet. De uitdaging voor de ‘voorzitter’ (c.s.) was om ‘uit de driver-seat’ te blijven, ‘to go with the flow’, voortdurend een houding te hebben van: “Wat let je ?”, het initiatief breed te houden, mensen betrokken te houden, (waar nodig:) mopperen te laten omzetten in actie, ieder zijn eigen manier van werken te laten (de mensen van het promofilmpje deden het op de planning & control – manier), informatie beschikbaar te maken, kosten (ook via Googledocs) doorzichtig te maken. Het werkt dan mooi als iemand bij gemaakte kosten erachter zet: hoef ik niet terug betaald te krijgen. In feite is iedereen penningmeester !! Symboliek speelt een rol: er kwam ook een lied en een vlag e.d.. De vlag wordt Zwart, Wit en Rood, vanwege de turf, resp. het kanaal door en het vuur in Zevenhuizen. Het blijken later de kleuren ook van de vlag van Egypte, Syrie en Jemen …. 

Na de inleiding van Jan gaan we Open Space – achtig aan de slag met vragen die leven in de groep van de 17 aanwezigen deze middag. Ik kies er met enkele anderen voor door te praten en te zonderzoeken met Jan Hut.

Jan H komt met dingen als: synchroniciteit, toeval, resoneren, zelforganistaie, enthousiasme, vrij vlot succes, vragen en suggesties consequent terug leggen, principe begrijpen, eigenaarschap bij iedereen, met de eerdere indrukwekkende/onvergetelijke ervaringen van Zevenhuizen:
– het uitgebreid feest vieren in 2000 rondom het 350 jarig bestaan van Zevenhuizen,
– het Impuls spektakel een paar jaar daarna: een groep jonge meiden wilden een groot toneelstuk opvoeren voor het dorp en dat lukte geweldig.
Idem die van Jan H zelf:
– hoe hij zelf binnen de KPN ervaarde hoe een leidinggever ‘warmte’ in de organisatie bracht.

Bij de invoering van de Nationale Politie komt schijnbaar een vrij uitvoerig cultuur programma ook, met als een van de kernthema’s: de politieman als professional. Jan H zou daar met zijn aanpak en verhaal een prima functie in kunnen vervullen.

Als het gaat om de bevordering van integratie/cohesie in dorpen en wijken, kan de bevordering van interactie, zoals Jan dat gedaan heeft en doet, ook een geweldige functie vervullen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *