DeLimes Nieuwsbrief 26

Het was een hete zomer. En dan hebben we het niet over het weer. Het besef dringt door dat het nooit meer wordt zoals het was. De afloop staat niet bij voorbaat vast. Aan de ene kant heerst er crisis, aan de andere is geweldig veel vernieuwing aan de gang is. Veel hangt af van hoe we omgaan met de turbulentie van deze tijd. Daarvan heeft DeLimes haar werkterrein gemaakt.

IJsland

De kennisexpeditie naar IJsland die DeLimes vorige maand ondernam, was zeer verhelderend, hartverwarmend en hoopgevend. Op dat vulkanische eiland heeft men de crisis in één keer moeten nemen. Dat doet zeer. Maar van de weeromstuit borrelt het er ook van de vernieuwing. Daarin spelen nieuwe mogelijkheden tot verbinding een rol. En oeroude waarden. Lees het verslag.

Rijnland

Een belangrijke les uit IJsland is dat vernieuwing teruggrijpt op oude waarden, waarden waarvan men is weggedreven, in dit geval in de jacht naar geld en bezit. In onze omgeving komen die waarden uit onze Rijnlandse traditie. Voor wie daar weer eens even helemaal in ondergedompeld wil worden en daarmee zich wil voorzien van een helder vertrekpunt in deze turbulente tijden, is er de Rijnlandweek. De eerstvolgende is in de eerste volle week van januari.

Netwerk

Hoe traditie zich verbindt met vernieuwing is ook het steeds terugkerende thema tijdens onze netwerkbijeenkomsten, elke tweede vrijdagmiddag van de maand. Deze maand waren we te gast bij Niekée in Roermond, een fantastisch voorbeeld van onderwijsvernieuwing. Op 14 oktober is DeLimes Noord aan de beurt. Op 11 november Oost. Jezelf opgeven kost slechts een mailtje en soms een vrijwillige bijdrage in de pot.

Strategie

Voor wie zich echt grondig wil beraden over hoe zich als organisatie te verhouden tot de rappe ontwikkelingen, is er de evergreen ‘Strategie uit Chaos’, naar ons boek uit 1997. Dat kan en petit comité, maar aardiger is om het te doen met z’n allen. Hoe groter de groep, hoe intelligenter de uitkomst. De workshop levert een toekomstperspectief en een begaanbaar pad ernaar toe. En dat scheelt weer een hoop gemanage.

Het Normale Werken

U kunt natuurlijk ook gewoon doorgaan met experimenteren. Met Het Nieuwe Werken bijvoorbeeld, door ons al eerder omgedoopt tot Het Normale Werken. Die notie deelt ook HNWb die er op 20 september in Utrecht een interessant congres aan wijdt. Net als de echte ondernemers op IJsland, heeft ook de voorhoede in ons land weinig last van de crisis.

Snuffelmuizen

Wie z’n eigen frontrunners liever niet ziet vertrekken omdat de ontwikkeling van de eigen organisatie geen gelijke tred houdt met de context, is vast blij met het programma Changing the Game. Bedoeld voor jonge mensen die een verschil willen maken en anderen op sleeptouw willen nemen richting onvermijdelijke toekomst. We zoeken nog een club die in wil stappen. Neem svp contact op om eens te overleggen.

Hoe

HRM’ers die antwoorden zoeken op hoe-vragen, wijzen we graag op het HOE-congres op 20 oktober. Vooral bedoeld voor mensen in organisaties die met praktische vragen zitten over het nemen van de volgende stap. Zie ook de trailer.

Expedities

De toekomst is even onvermijdelijk als onkenbaar. Om die reden hebben alle ontwikkelprogramma’s van DeLimes het karakter van een expeditie. Dat geldt evenzeer voor individuen, zoals de IJslandreis, als voor complete werkgemeenschappen. Dat laatste noemen we dan organisatieontwikkeling. Veel plezier beleven we ook in de Veranderbus, waarmee we bijvoorbeeld met teams op expeditie gaan. Onvergetelijkheid is onderdeel van de formule. Voor een vrijblijvend gesprek kunt u bellen of mailen.

Veranderen is eigenlijk een feestje. Je gaat je afvragen, zoals wij deden toe we door IJsland trokken, waarom wij de toekomst almaar willen uitstellen. Laat maar komen die crisis. Maar zorg er wel voor dat u er klaar voor bent. IJsland staat op het punt de eerste gecrowdsourcete grondwet in te voeren (de Engelse vertaling staat net on-line). Wie weet is het uitlekken van de troonrede het eerste stapje richting gecrowdsourcete troonrede in ons land.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *