LUX – 10 jaar na 9/11

Vanavond is om 23.19 op Nederland 2 de tweede uitzending in de reeks LUX: 10 jaar na 9/11 te zien.

Aflevering 2: Wolven in schaapskleren?

Met Daisy Khan, directeur American Society for Muslim Advancement in New York & imam Feisal Abdul Rauf.

In de aanloop naar de herdenking van 9/11 afgelopen jaar, breekt in New York een rel uit rondom het geplande islamitische centrum bij Ground Zero, Park51 genaamd. Daisy Khan en imam Feisal Abdul Rauf zijn de voortrekkers van dit initiatief, waarmee ze juist de interreligieuze dialoog verder wilden entameren. Na negatieve en soms aantoonbaar onjuiste berichtgeving door rechtse bloggers als Pamela Geller wordt het verzet opgepikt door de rechtse media en republikeinse politici als Sarah Palin. Een ware controverse is  geboren. In plaats van voor vredestichters worden Khan en Rauf uitgemaakt voor wolven in schaapskleren.

LUX gaat op zoek naar de drijfveren van Khan en Rauf en de mogelijkheden en onmogelijkheden van een liberale, Westerse Islam.

Dit is de tweede aflevering van de serie 10 jaar na 9/11.

In deze tweede reeks van de serie LUX met internationale denkers & doeners overstijgen we de zwartgalligheid en het maatschappelijk onbehagen in de zompige polder en bieden we uitzicht op nieuwe kansen en zelfverzekerd optimisme. In LUX geen fact free politics, maar hoopvolle feiten en aansprekende gedachten. Denken helpt op weg naar een nieuw decennium! 10 jaar na 9/11 borduurt voort op de thematiek van de met een Europese prijs onderscheiden serie Grote denkers over de toekomst, in de vorm van interviews met en portretten van o.a. Zygmunt Bauman, Irena Bauman, Daisy Khan, Feisal Abdul Rauf, Seyla Benhabib en Doug Saunders. Warm aanbevolen voor Henk en Ingrid, Ahmed en Jim en de linkse en rechtse elites van Nederland.

Na 9/11 is angst alomtegenwoordig en een geduchte politieke factor. We zijn bang voor het terrorisme, het onbekende, ‘de’ islam, de globalisering, de Europese Unie en de economische crisis. Al deze angsten doen terugverlangen naar oude zekerheden en duidelijk afgebakende identiteiten. De uitspraak van onze minister-president dat hij ‘Nederland wil teruggeven aan de Nederlanders’ getuigt van het terugkerend nationalisme.

De populistische handelaren in angst varen er in heel Europa wel bij. Maar zij kunnen beter in de leer gaan bij onze oer-Hollandse volkszanger van het levenslied, André Hazes. Want die wist het al: angst is een doodlopende weg. Hazes indachtig kiest LUX als motto voor haar nieuwe serie: Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug!

Onze excuses dat u voorafgaand aan deze serie geen nieuwsbrief ontvangen hebt. De aflevering van vorige week met Zygmunt Bauman is terug te zien via deze link.

Vriendelijke groet,

Ruben Altena namens redactie LUX

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *